search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:10
MENU CLOSE

Ντάισελμπλουμ: Θαρραλέα ιδέα ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης δισεκατομμυρίων ευρώ

15.10.2017 10:14
Ντάισελμπλουμ: Θαρραλέα ιδέα ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης δισεκατομμυρίων ευρώ - Media

 

«Θαρραλέα» χαρακτήρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την ιδέα δημιουργίας ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε: «Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού, εντός ή εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι μια θαρραλέα ιδέα».

Οι κυβερνήσεις της Ένωσης συζητούν πώς θα προχωρήσει η ενσωμάτωση των 19 χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα προκειμένου να προστατευτούν σε μελλοντικές κρίσεις κρατικού χρέους, αλλά και για να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από το ευρώ. Τόσο η ΕΚΤ όσο και ο ESM συμφωνούν στη δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, το οποίο θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίζει μεμονωμένα μια κρίση χρέους και να προστατεύει συνολικά το μπλοκ από κάθε είδους απειλή. Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με το μέγεθος και τον σκοπό του ταμείου. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Eυρωζώνης πως είναι σημαντικό να υπάρχει διάκριση μεταξύ των μεταφορών και των δανείων, διευκρινίζοντας πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να δημιουργεί αμοιβαίο χρέος στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι κυβερνήσεις έχουν δύο επιλογές: Είτε να δημιουργήσουν “εργαλεία σύγκλισης” που θα μετέφεραν χρήματα από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις, είτε ο ESM να προσφέρει φθηνά δάνεια σε χώρες που χρηματοδοτούν μεταρρυθμίσεις που θέλουν επίσης να επενδύσουν. Και για τα δύο δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:10