search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:12
MENU CLOSE

Γιατί παίρνει φωτιά η καμινάδα του τζακιού;

16.10.2017 08:03
Γιατί παίρνει φωτιά η καμινάδα του τζακιού; - Media

 

Γιατί παίρνει φωτιά η καμινάδα του τζακιού;

 

Ο καπνός από την καύση των ξύλων δεν περιέχει μόνο άνθρακα αλλά και κρεόζοτο. Το κρεόζοτο το συναντά κανείς στην καμινάδα σε τρεις μορφές – στάδια:

 

-Στο πρώτο στάδιο είναι σκόνη που ο κόσμος συνηθίζει να ονομάζει «καπνιά».

-Στο δεύτερο στάδιο παίρνει τη μορφή χοντρών κόκκων με πόρους.

-Στο τρίτο στάδιο κρυσταλλοποιείται και μοιάζει με μαύρο γυαλί.

 

Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων στο τζάκι μετατρέπουν το πρώτο στάδιο στο δεύτερο και στη συνέχεια στο τρίτο, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και είναι η αιτία που παίρνουν φωτιά οι καμινάδες.

 

Το κρεόζοτο στο τρίτο στάδιο δεν φεύγει με το βούρτσισμα αλλα παραμένει κολλημένο στα τοιχώματα της καμινάδας.Η ανάφλεξη του είναι θέμα χρόνου και οι συνέπειεσ μπορεί να είναι  σοβαρές.

 

Εάν ζητήσετε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στατιστικά συμβάντων για τις αιτίες των κλήσεων που δέχεται για φωτιά σε σπίτια, θα εκπλαγείτε από το ποσοστό που αφορά τη φωτιά σε καμινάδες τζακιών!!!

 

 

 

Όταν το κρεόζοτο στην καμινάδα πάρει φωτιά, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλές. Πολλές φορές ξεπερνούν τους 1500ο Κελσίου αποδυναμώνοντας τα δομικά υλικά της καμινάδας τα οποία δεν αντέχουν σε τέτοιες θερμοκρασίες.

 

Εξάλλου το κρεόζοτο όταν καίγεται, διογκώνεται απότομα, ασκεί πιέσεις στα ήδη καταπονημένα τοιχώματα της καμινάδας (απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες) και προκαλεί ρωγμές και σπασίματα, από τα οποία βρίσκουν διέξοδο οι φλόγες και οι καπνοί. H φωτιά στην καμινάδα, ακόμα κι αν δεν επεκταθεί στο σπίτι, προκαλεί ζημιές, το κόστος επισκευής των οποίων μπορεί να είναι πολύ υψηλό!

 

Υπάρχει τρόπος να εξουδετερωθεί και να απομακρυνθεί το κρεόζοτο από την καμινάδα;

 

Ο μόνος παγκόσμια αποδεκτός τρόπος για την αφαίρεση του κρεόζοτου είναι ο ετήσιος καθαρισμός με βούρτσα, παράλληλα με τη τακτική χρήση Ορυκτών Καταλυτών. Η χρήση των Ορυκτών Καταλυτών είναι απαραίτητη διότι και στα τρία στάδια του κρεόζοτου, το αδρανοποιούν και το διαβρώνουν, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο φωτιάς και εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία  της καμινάδας. Η χρήση τους επίσης φουσκώνει το κρεόζοτο και το κάνει σαθρό, προετοιμάζοντάς το για να αφαιρεθεί με τον επόμενο καθαρισμό.

 

Οι Ορυκτοί Καταλύτες από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν δρουν στο κρεόζοτο  για δεκαπέντε μέρες, ανεξάρτητα το πόσες φορές θα ανάψετε το τζάκι στο χρονικό αυτό διάστημα. Μετά την παρέλευση των 15 ημερών σταματά η δράση τους. Χρησιμοποιείστε τους λοιπόν για πρώτη φορά, την πρώτη μέρα που θα λειτουργήσετε το τζάκι, στην αρχή της κάθε σεζόν. Κατόπιν επαναλάβατε τη χρήση τους κάθε (15) δεκαπέντε μέρες, μέχρι το τέλος της περιόδου που ανάβετε το τζάκι. Έτσι αυξάνετε σε μεγάλο βαθμό την προστασία που σας προσφέρουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:11