search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Ηλεκτρονική κάρτα ΜΜΜ: Ξεκίνησε η κατάθεση των φακέλων για την έκδοσή τους (Όλα τα δικαιολογητικά)

16.10.2017 08:28
Πρεμιέρα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο της απλής διαδρομής - Media

 

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε σταδιακά η έκδοση των ATH.ENA CARD, των νέων επαναφορτιζόμενων καρτών μετακίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Οι ATH.ENA CARD απευθύνονται σε όλους τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας αλλά κυρίως σε όσους τα χρησιμοποιούν συχνά. Οι περιστασιακοί χρήστες μπορούν εναλλακτικά να προμηθεύονται τα επαναφορτιζόμενα εισιτήρια ATH.ENA TICKET τα οποία ήδη διαθέσιμα σε πολλά σημεία πώλησης. Παλιές κάρτες και παλιά εισιτήρια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά τουλάχιστον ως τα τέλη Οκτωβρίου

Μπορείτε να αγοράσετε ATH.ENA CARD ακόμα και αν έχετε παλιά κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε ισχύ (για την ακρίβεια σας συμβουλεύουμε να μην το αφήσετε για το τέλος του μήνα.) Η ισχύς της κάρτας θα ξεκινήσει με την πρώτη επικύρωση, όποτε και αν γίνει αυτή (π.χ. στις αρχές Νοεμβρίου)

Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου ξεκινάει η έκδοση προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA CARD και μέσω ταχυδρομείου. Για πληροφορίες δείτε παρακάτω την απάντηση στην ερώτηση 3.

Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης ATH.ENA CARD. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η έκδοση καρτών για δικαιούχους μειωμένου κομίστρου (άνεργους, ΑΜΕΑ κ.λπ.)

Η ATH.ENA CARD είναι η νέα ηλεκτρονική κάρτα του ΟΑΣΑ που πρόκειται να αντικαταστήσει τις σημερινές κάρτες απεριορίστων διαδρομών προσφέροντας όμως ακόμα περισσότερα προϊόντα κομίστρου. Η ATH.ENA CARD είναι μία επαναφορτιζόμενη κάρτα και έτσι, μετά την αγορά της, είναι δυνατό να φορτίζεται ξανά και ξανά με προϊόντα κομίστρου από τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα αυτόματα μηχανήματα.

Η ATH.ENA CARD κυκλοφορεί σε δύο τύπους:

  • Προσωποποιημένη ATH.ENA CARD
  • Ανώνυμη ATH.ENA CARD

Η προσωποποιημένη ATH.ENA CARD έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών, 90, 180, 360 ημερών)
  • Αν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, ο κάτοχός της δεν θα χάσει το κόμιστρο που απομένει ή την χρηματική αξία που ήταν αποθηκευμένη σε αυτήν κατά την στιγμή που δήλωσε την απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της
  • Η προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να φορτιστεί και online με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet που διαθέτει NFC λειτουργία
  • Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης μπορούν να εκδόσουν ΜΟΝΟ προσωποποιημένη ATH.ENA CARD

Τι διαφορά έχει η ATH.ENA CARD με το ATH.ENA TICKET;

Ενώ το ATH.ENA TICKET είναι ένα ανώνυμο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, η ATH.ENA CARD έχει τη δυνατότητα να εκδοθεί προσωποποιημένη, ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της, το όνομα και η φωτογραφία του οποίου εμφανίζονται πάνω στην κάρτα. Η ATH.ENA CARD επίσης μπορεί να φορτιστεί με περισσότερα προϊόντα κομίστρου από το ATH.ENA TICKET: από ένα ενιαίο εισιτήριο μέχρι απεριόριστες μετακινήσεις έως και 360 ημέρες. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας είναι δυνατή η αντικατάσταση της ATH.ENA CARD έτσι ώστε να μη χάνεται το υπόλοιπο που είναι αποθηκευμένο σε αυτή, ενώ το ATH.ENA TICKET δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Πώς μπορώ να βγάλω προσωποποιημένη ATH.ENA CARD;

Για την έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ή για γρηγορότερη εξυπηρέτηση ακολουθήστε την ταχυδρομική έκδοσης (βλ. παρακάτω):

Βήμα 1ο: (Αν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν στο 3ο βήμα αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο εκδοτήριο): Συμπληρώστε το Έντυπο Προσωποποίησης με τα στοιχεία σας

Βήμα 2ο: Εκτυπώστε το έντυπο με τον κωδικό QR (Πατήστε λήψη PDF και εκτυπώστε)

Βήμα 3ο: Απευθυνθείτε σε ένα από τα σημεία έκδοσης ATH.ENA CARD (δείτε παρακάτω.) Μη ξεχάσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά! (δείτε παρακάτω)

Σημεία έκδοσης ATH.ENA CARD:

Για να εκδώσετε την προσωποποιημένη ATH.ENA CARD μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω εκδοτήρια (είτε έχετε κάνει αίτηση online είτε όχι.)

Γραμμή 1 ΗΣΑΠ: Πειραιάς, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Αττική, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά

Γραμμή 2 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Περιστέρι, Σεπόλια, Μεταξουργείο, Ακρόπολη, Ν. Κόσμος, Άγιος Ιωάννης, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη

Γραμμή 3 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Αεροδρόμιο, Κορωπί, Παιανία – Κάντζα, Παλλήνη, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Κατεχάκη, Κεραμεικός, Ελαιώνας

Στάσεις Τραμ: Σύνταγμα και Αγία Φωτεινή

Εκδοτήρια Λεωφορείων: Αεροδρόμιο – αφίξεις, Οδός Όθωνος (Σύνταγμα)

Δικαιολογητικά για έκδοση ATH.ENA CARD

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD είναι:

α) Για Έλληνες πολίτες:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Έγγραφο βεβαίωσης ΑΜΚΑ (από τα ΚΕΠ ή τον ασφαλιστικό φορέα)
  • Σημείωση: Αναγνώστες αναφέρουν πως σε ορισμένα εκδοτήρια οποιοδήποτε έγγραφο αναγράφει το ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας) αρκεί, ενώ άλλα εκδοτήρια ζητούν αποκλειστικά επίσημη βεβαίωση από τα ΚΕΠ
  • Για δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, το αντίστοιχο δικαιολογητικό (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, βιβλιάριο πολυτέκνων κ.λπ.)

β) Για αλλοδαπούς πολίτες, χωρίς αριθμό ΑΜΚΑ

  • Διαβατήριο
  • Κατά την έκδοση της ATH.ENA CARD στο εκδοτήριο, ο υπάλληλος βγάζει τη φωτογραφία του κατόχου της κάρτας. Στα περισσότερα εκδοτήρια δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση τυπωμένης φωτογραφίας (έχει αναφερθεί πως κάποια εκδοτήρια δεν διαθέτουν κάμερες και ζητούν φωτογραφία για να σκανάρουν)
  • Επίσης ζητείται από τον κάτοχο να ορίσει 8ψήφιο κωδικό PIN για την κάρτα (για την ασφάλειά σας προτείνεται να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο προφανή αριθμό όπως είναι η ημερομηνία γέννησής σας).

Προσοχή: Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης ATH.ENA CARD. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες.

Για την έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD (πρώτη φορά), μπορεί να γίνει αγορά προϊόντος διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών ή/και αποθήκευση αξίας τουλάχιστον €10 (έχει αναφερθεί πως πολλά εκδοτήρια δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης της κάρτας με αποθήκευση χρηματικού ποσού παρά μόνο με αγορά εισιτηρίου τουλάχιστον 30 ημερών). Σημειώνεται πως η ATH.ENA CARD μπορεί να εκδοθεί ή να επαναφορτιστεί όλες τις μέρες του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες όπως οι παλιές κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Έκδοση ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου

Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 θα ξεκινήσει η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017, θα έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε όλα τα εκδοτήρια των γραμμών 1,2 & 3 του Μετρό προσκομίζοντας έναν ανοικτό φάκελο μεγέθους Α4, στον οποίο θα εμπεριέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Μια πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ
  • Φωτοτυπία του στελέχους μαζί με το μηνιαίο κουπόνι μηνός Οκτωβρίου 2017 ή προηγούμενου μήνα εντός του έτους 2017.
  • Εκτύπωση της Αίτησης – QR CODE που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ
  • Εξωτερικά του φακέλου θα  αναγράφεται από τον πολίτη το ονοματεπώνυμο και η επιθυμητή διεύθυνση ταχυδρόμησης της προσωποποιημένης κάρτας (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας.)

Οι έτοιμες κάρτες θα αποστέλλονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια, οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φόρτιση των επιθυμητών προϊόντων κομίστρου σε όλα τα  Αυτόματα Μηχάνημα Επαναφόρτισης Καρτών καθώς και online.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα athenacard.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:08