search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:42
MENU CLOSE

Άμυνα, ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα Τσίπρα –Τραμπ

17.10.2017 07:39
Τα νέα αστέρια του μπάσκετ λάμπουν στην Κρήτη - Media

 

Τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συναντά σήμερα στο Λευκό Οίκο ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Από τη συνάντηση προκύπτει ένα καταρχάς θετικό κλίμα, σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με προηγούμενους μήνες, με βασικό στοιχείο τη συμφωνία στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στις δημόσιες δηλώσεις της μετά τη συνάντηση έδωσε έμφαση στην «αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος» σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους  που όπως είπε έχουν «μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση».

 

Λαγκάρντ: «προχωράμε μαζί» για την ελάφρυνση χρέους

Εν ολίγοις η επικεφαλής του ΔΝΤ έδειξε να θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ταχεία υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης («αποφασιστική εφαρμογή»), μίλησε για την ελάφρυνση χρέους σε συμφωνία με τους εταίρους, την οποία έδειξε να τοποθετεί σε χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος, ως προϋπόθεση για να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο προς την κρίση». Και τέλος, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα μάλλον παρέπεμψε στην επίσημη θέση του Ταμείου ότι καταρχάς μένει στο ελληνικό πρόγραμμα: «Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι συμφωνήθηκε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, όσο το δυνατόν συντομότερα» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφωνίες του παρελθόντος ξεπεράστηκαν και «όλοι επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης». 

Επίσης, και αυτός τοποθέτησε την συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (και όχι προς το τέλος του προγράμματος όπως φαίνεται να επιθυμούν οι ευρωπαίοι), εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στις κρίσιμες συζητήσεις για το θέμα του χρέους το ΔΝΤ θα διαδραματίσει ένα καίριο και αποφασιστικό ρόλο και σκοπεύουμε να εργασθούμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση».

Πάντως κυβερνητικές πηγές ότι κατά την ωριαία συνολικά συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών (η οποία ξεκίνησε με 20λεπτο τε α τετ Λαγκάρντ – Τσίπρα):

  • Υπήρξε συμφωνία στην έγκαιρη και σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
  • Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετικη απόφαση του EG
  • Υπήρξε θετική αναφορά οπως άλλωστε έγινε και στη συνέντευξη τυπου απο την κα Λαγκάρντ για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικης οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση
  • Επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα

Επισημαίνεται δε με έμφαση ότι υπήρξε κοινός τόπος στη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο.

Σούδα και επενδύσεις στο Οβάλ Γραφείο

Πλέον ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το οβάλ γραφείο όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας, τα ενεργειακά και τα οικονομικά. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), ενώ μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο (13:30 τοπική ώρα, 20:30 ώρα Ελλάδας).

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συναντήσεων ένα μέρος της οποίας αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικότερα μεταξύ αφενός των επιτελείων των δύο ηγετών αφετέρου στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς:

–Από αμερικανικής πλευράς είναι πλέον σαφές το έντονο ενδιαφέρον για την χρονική και λειτουργική επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα (ζητείται πενταετής έναντι της ετήσιας σύμβασης και επέκταση των δραστηριοτήτων της βάσης). Η Σούδα αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο (όπως και γενικότερα η χώρα) για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, δεδομένης της σοβαρής κρίσης που διέρχονται οι αμερικανικές σχέσεις με την Τουρκία, την ώρα που μεταξύ άλλων κρίνονται ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, δηλαδή ασφαλούς διέλευσης ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής προς τη Μεσόγειο.

–Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τομέα των επενδύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει μια δέσμευση ότι αμερικανικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν στη χώρα, και γενικότερα να σταλεί «αμερικανικό σήμα» ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μαξίμου, η επίσημη ατζέντα των συνομιλιών με τον αμερικανό Πρόεδρο περιλαμβάνει τα θέματα:

  • Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
  • Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.
  • Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48