search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:50
MENU CLOSE

Τραμπ – Τσίπρας: Αμερικανική στήριξη έναντι συμφωνιών σε άμυνα και ενέργεια

17.10.2017 19:08
Τραμπ - Τσίπρας: Αμερικανική στήριξη έναντι συμφωνιών σε άμυνα και ενέργεια - Media

 

Πολιτική στήριξη παρείχε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με αντάλλαγμα την ικανοποίηση στρατηγικών απαιτήσεων των ΗΠΑ  στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

 Στις κοινές τους δηλώσεις μετά το γεύμα εργασίας οι δύο ηγέτες μίλησαν για εποικοδομητική συνεργασία στα πεδία της άμυνας, του εμπορίου και της ενέργειας. Ειδικότερα, ο μεν αμερικανός Πρόεδρος προέταξε τα θέματα της αμυντικοστρατιωτικής συνεργασίας, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική σύμμαχο και φίλη για πολλά χρόνια ακόμα. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ιεράρχησε στην κορυφή το σκέλος της συζήτησης για τις επενδύσεις ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό. 

Ο αμερικανός πρόεδρος ικανοποίησε την ελληνική επιθυμία για στήριξη στο ελληνικό χρέος, όχι βέβαια χωρίς την αναμενόμενη αναφορά στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις: «Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος» σημείωσε.

Όπως και στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε, επανερχόμενος ξανά και ξανά, στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16 που όπως είπε θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ευχαρίστησε για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, αλλά και για την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδας των ΝΑΤΟικών της υποχρεώσεων ύψους 2% του ΑΕΠ.

Όπως υπογράμμισε η συμφωνία για τα F- 16 ανέρχεται στο ύψος των 2,4 δις ευρώ περίπου (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος αναβάθμισης αποτελείται από 1,4 δις αμερικανικά κεφάλαια και 1 δις ελληνικά). Ταυτόχρονα εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη στην κατασκευή του αγωγού TAP και επισήμανε ως επισφράγιση της εμπορικής  συνεργασίας των δύο χώρων την ανάδειξη των ΗΠΑ σε τιμώμενη χώρα στην προσεχή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Τέλος, στην  εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα για την προσπάθεια ανάκαμψης και τόνισε ότι επιζητεί περαιτέρω συνεργασία σε ένα φάσμα θεμάτων.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανέφερε πως τη σχέση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών τροφοδότησε τα τελευταία χρόνια η στήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Η Ελλάδα σήμερα, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε διεθνές επίπεδο:

  • Εξέρχεται δυναμικά απ’ την κρίση, σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,  προσελκύει επενδύσεις και  αυξάνει τις εξαγωγές , όπως προκύπτει και από το ελληνοαμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο, αφήνοντας πίσω το μοντέλο που την οδήγησε στην κρίση.
  • Αποτελεί τον πιο σημαντικό πυλώνα ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Ταυτόχρονα αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ «που εκπληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις»
  • Όντας ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τον τουρισμό αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφορών και ενέργειας. Πιο συγκεκριμένο αναφέρθηκε στους αγωγούς TAP EAST Med ενώ μίλησε και για συμφωνία για σταθμό πλωτό LNG στην Αλεξανδρούπολη με την  προοπτική να αποτελέσει πύλη σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Είναι σαφές είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η στρατηγική μας συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ, προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων και στην ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθειά μας να βγούμε από αυτή την κρίση.

Πάντως δύσκολη αποδείχτηκε η στιγμή κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε για αρνητικές δηλώσεις του αναφορικά με την προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ  όπου μάλλον αμήχανα απάντησε πως ο τρόπος προσέγγισης του προέδρου Τραμπ στα πράγματα «μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό», οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική δύναμη που όταν παρεμβαίνει είναι για καλό.

Tραμπ: επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα – Τσίπρας: ασφαλής επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό». Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα που προσπάθησε να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση και πλέον προσελκύει επενδύσεις αφήνοντας πίσω το μοντέλο που την οδήγησε εδώ. Απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των επενδύσεων, δηλαδή την πρόβλεψη σταθερού φορλογικού περιβάλλοντος για 12 έτη, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, την πρόβλεψη για fast track διαδικασίες ειδικά σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, την ψηφιοποίηση στο ελληνικό δημόσιο, τη συγκρότηση ομάδας task force υπό τον ίδιο.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο Ελληνικό, διαβεβαιώνοντας από το πλέον ισχυρό επικοινωνιακά βήμα ότι η επένδυση θα προχωρήσει και θα γίνει πόλος έλξης και για άλλες επενδύσεις – σημείωσε δε ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενδιαφερθεί και με την ιδιότητα του επιχειρηματία για τη συγκεκριμένη επένδυση.

«Είμαστε σε σημείο στροφής που οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πλέον επενδυτικός προορισμός» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση φάνηκε να ικανοποιεί την επιθυμία του έλληνα πρωθυπουργού για ένα υποστηρικτικό μήνυμα στο σκέλος των επενδύσεων. Ως εκ τούτου σημείωσε πως «η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις». Μάλιστα θέλησε να τονίσει ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω τα προβλήματα, στέλνοντας το μήνυμα ότι το πεδίο για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι ελεύθερο: «Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως» είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:50