search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:43
MENU CLOSE

Τσίπρας για Τουρκία: Να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και να σταματήσουν οι εντάσεις

17.10.2017 19:46
Τσίπρας για Τουρκία: Να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και να σταματήσουν οι εντάσεις - Media

 

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά το γεύμα εργασίας στον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας για τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας την οποία χαρακτήρισε πιο σημαντική από ποτέ ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομική κρίση μπορεί να παίξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Για να παίξει όμως αυτό τον ρόλο, σημείωσε, πρέπει «να απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας»  και σε αυτό το πεδίο, τόνισε πως, οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν.

Με τον παράγοντα της ασφάλειας συνέδεσε την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως «η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί», καθώς «υπονομεύει τη σχέση δυο νατοϊκών συμμάχων σε μια ευαίσθητη περιοχή». «Θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά θα προστατεύουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι παράνομων αμφισβητήσεων», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μάλιστα την κάλεσε να  μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική, στη συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο και το ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να  γίνει μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεν προκαλεί εντάσεις.

Πιο αναλυτικά σημείωσε «σεβόμαστε την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνει σταθερά προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της και στο ΝΑΤΟ», αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι «ο δρόμος προς την ΕΕ και η συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο έχει και κάποιες προϋποθέσεις. Μια είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να μην δημιουργεί εντάσεις».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:41