24/03/2019 12:06:24
21.10.2017 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1991 στις 19-10-2017

Βούβα, ένα παιχνίδι με την αλήθεια

Βούβα, ένα παιχνίδι με την αλήθεια - Media
 
Σας έχω πρόταση για τη θεατρική σας εξόρμηση: Ένα έργο με θέμα την ερωτική συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας στην ελληνική επαρχία του παρόντος χρόνου, που είναι η νέα δημιουργία της αξιόλογης Ελένης Γκασούκα. 
 
Το έργο συνδυάζει την ποίηση και το γκροτέσκο, γίνεται διασκεδαστικό και συγκινητικό την ίδια στιγμή, εκφράζοντας έτσι την αγωνία των ηρώων απέναντι στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα. Οι ήρωες σε αποσύνθεση, ετερόκλητοι και αντιφατικοί, ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τον εαυτό τους παίρνοντας λάθος αποφάσεις. 
 
Ρώτησα την Ελένη Γκασούκα πώς προσδιορίζει η ίδια το έργο της και μου έδωσε αυτή την απάντηση…
 
«Η “Βούβα” είναι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο με θέμα τη συνάντηση δυο ανθρώπων στην ελληνική επαρχία του σήμερα με σκοπό το γάμο. Σε αυτή τη συνάντηση οι ήρωες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους εφιάλτες και τις ενοχές τους (μόρες, βραχνάδες) που είναι άλλοτε υπαρκτά πρόσωπα από το άμεσο περιβάλλον τους και άλλοτε αλληγορικές μορφές που αφορούν στην αγωνία των σύγχρονων ανθρώπων με τη μορφή των εξαντλητικών οικονομικών απαιτήσεων αλλά και πιέσεων από τους θεσμούς που δοκιμάζονται. Το έργο γίνεται αστείο και συγκινητικό την ίδια στιγμή, εκφράζοντας έτσι την αγωνία των ηρώων και τη δική μου απέναντι στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα».
 
Η Νάντια Κοντογεώργη, που εξελίσσεται με… ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ηθοποιό μεγάλων ρόλων, μου «φωτίζει» την ηρωίδα που υποδύεται: 
 
«Σ’ αυτό το υπέροχα συγκινητικό έργο της Ελένης Γκασούκα υποδύομαι τη Φωτεινή. Μια γυναίκα που μόνο φωτεινή δεν νιώθει στο ασφυκτικό πλαίσιο του χωριού, της οικογένειας, της απουσίας προοπτικής... Τη ζωή της τη μεταθέτει στο "αν πάω εκεί" και στο "τότε θα"...  Σε μια επισφαλή υπόσχεση ευτυχίας. Όλοι μας κρατιόμαστε από μια τέτοια για να μην ζήσουμε εδώ και τώρα αφού αυτό προϋποθέτει να απαλλαγούμε από όλους και όλα όσα μας δίνουν ασφάλεια και ρουφούν από τη ζωή μας για να υπάρξουν.
 
Είναι πια εγκλωβισμένη στους ρόλους που έχει μάθει για να καταφέρει να επιβιώσει χάνοντας τον εαυτό της και στις αντίστοιχα αναντίστοιχες της ευτυχίας της σχέσεις.  Μέσα από τη σχέση της με τον Θωμά (Νίκο Αρβανίτη) καταφέρνει να βρει τη μόνη διέξοδο και να διακρίνει το φως! Είναι η μόνη λύση για τη ζωή, για την αγάπη! Για να υπάρξει ως αυτή που είναι».
Παίζουν: Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Κρις Ραντάνοφ, Χρήστος Γεωργαλής, Καίτη Ιωαννίδου, Αναστασία Μανιάτη. Στο κλαρίνο ο Γιώργος Κωτσίνης.
 
Info
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ευμολπιδών 45, Αθήνα 11854, τηλ.: 2103464380, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ., από την εβδομάδα που μας έρχεται

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.