search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:37
MENU CLOSE

Σε οριακό σημείο το μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1991
19-10-2017
21.10.2017 03:00
ee.jpg

 

Mε το 1/3 του πληθυσμού των προσφύγων και μεταναστών ισοδυναμούν οι κάτοικοι του Καστελόριζου

Βαθαίνει εκ νέου η «μεταναστευτική κρίση» στην Ελλάδα, με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. 
 
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, έχει υπερβεί τα 18.000 άτομα (18.038). Οι επιμέρους αριθμοί προκαλούν σοκ.
Στη Λέσβο έως και τις 15 Οκτωβρίου παρέμεναν εγκλωβισμένοι 8.523 πρόσφυγες και μετανάστες, 4.989 στη Χίο, 4.526 στη Σάμο, ενώ στο Καστελόριζο ο αριθμός των νέων αφίξεων στο νησί φθάνει τα 1.298 άτομα, όταν, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2011) οι μόνιμοι κάτοικοι είναι το 1/3 των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έφθασαν από τα τουρκικά παράλια (477).
 
Την ίδια ώρα, η διαδικασία για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου συνεχίζει να κινείται με «ρυθμούς χελώνας» λόγω σοβαρών κενών στη στελέχωση των αρμόδιων κλιμακίων στα hotspots, οι μετεγκαταστάσεις προς τα άλλα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε. δεν έφθασαν ούτε τις 105 του συνολικού αριθμού των 160.000 ανθρώπων που είχε αποφασιστεί δύο χρόνια πριν, ενώ και οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων μεταναστών δεν μπόρεσαν να πάρουν άσυλο, από τον Απρίλιο του 2016 έως και τις 6 Οκτωβρίου εφέτος, ήταν μόλις 1.360 άτομα. Και όλα αυτά ενώ τα «μηνύματα» που έρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις και τη στάση των εταίρων ως προς την προσφυγική κρίση κάθε άλλο παρά θετικά μπορούν να θεωρηθούν για την Ελλάδα.
 
Ακροδεξιά στροφή
Ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρώπη, ο μόλις 31 χρόνων πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, μπορεί να εμφανίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ως ο «μεγάλος νικητής» των πρόσφατων εκλογών στην Αυστρία, όμως το πρόσωπο το οποίο θα διαμορφώσει όχι μόνο τη μορφή του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά σε μεγάλο βαθμό καταστήσει ακόμα πιο σκληρή τη στάση της χώρας όσον αφορά το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης, είναι ο επικεφαλής του Εθνολαϊκιστικού Κόμματος της Ελευθερίας Χάιντς Σεμπάστιαν Στράχε.
Ένας από τους βασικότερους, εάν όχι ο βασικότερος, πυλώνας της προεκλογικής περιόδου στην Αυστρία υπήρξε η προσφυγική κρίση. Το εν λόγω ζήτημα βρέθηκε στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας τόσο του Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και του ακροδεξιού – πιθανού «συμμάχου» του στη συγκρότηση του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) Χάιντς Σεμπάστιαν Στράχε. Πάγιο επιχείρημα του τελευταίου, ο οποίος σε όλες τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις χρησιμοποιεί τον όρο «οικονομικός πρόσφυγας», είναι ότι τα χρήματα που δίνονται για τη φροντίδα των προσφύγων θα έπρεπε να δίνονται στους Αυστριακούς πολίτες, οι οποίοι τα δικαιούνται.
 
Μιμητής του Στράχε ο Κουρτς;
Και ο Σεμπάστιαν Κουρτς από πλευράς του, όπως είπαμε, έχει θέσει στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας το προσφυγικό ζήτημα. Το κλείσιμο των συνόρων είναι πάγιο αίτημά του, ενώ φροντίζει να υπενθυμίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου οφείλεται εν πολλοίς στη δική του δράση.
Μάλιστα και οι Βρυξέλλες συναίνεσαν σε αυτό χάρη στις δικές του πιέσεις, ενώ η συνδρομή του έχει αναγνωριστεί και από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως επισήμανε στο τελευταίο του ντιμπέιτ με τον Στράχε, όταν εκείνος τον κατηγόρησε για διγλωσσία, λόγω αντικρουόμενων δηλώσεών του σχετικά με το κατά πόσο το Ισλάμ έχει θέση στην Αυστρία.
 
Στην Αυστρία των 8,7 εκατ. κατοίκων έχουν εισέλθει πάνω από 130.000 πρόσφυγες, τη στιγμή που στη Γερμανία των 82,1 εκατ. έχουν εισέλθει 1.000.000 πρόσφυγες, ενώ και στην Ελλάδα, χώρα εισόδου, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος. 
Επιπλέον, η Αυστρία δεν λαμβάνει καμία βοήθεια από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα όλα τα έξοδα να καλύπτονται από τον αυστριακό προϋπολογισμό, ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της χώρας.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο νέος Αυστριακός καγκελάριος θα αυξήσει την άσκηση πίεσης προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών. Η Αυστρία, άλλωστε, παρότι δεν θεωρείται επίσημο μέλος της άτυπης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της υποστήριξε θερμά τόσο το κλείσιμο των συνόρων των χωρών αυτών για τους πρόσφυγες όσο και την ξενοφοβική – που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού – πολιτική των κυβερνήσεών τους.
 
«Die Welt»: «Λένε ψέματα»
Για «μαγείρεμα» των στοιχείων που αφορούν τη ροή των προσφύγων κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση η γερμανική εφημερίδα «Die Welt». Σε άρθρο της υποστηρίζει ότι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας δεν φυλάσσονται τόσο καλά με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι ροές προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, διά της λεγόμενης βαλκανικής οδού. Η έρευνα της γερμανικής εφημερίδας ξεκίνησε από το γεγονός ότι κάθε μήνα φτάνουν στη Γερμανία περίπου 15.000 πρόσφυγες, κυρίως διά της βαλκανικής οδού. Επικαλούμενη γερμανικές πηγές ασφαλείας και ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δίνει εσφαλμένα στοιχεία προκειμένου να κρύψει την αληθινή έκταση του προβλήματος.
 
«Η Αθήνα μιλά για 62.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 40.000 πρόσφυγες», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Απαντώντας στο γερμανικό δημοσίευμα, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας το χαρακτήρισε «fake news». «Προφανώς δεν ισχύουν όσα γράφει η ‘‘Die Welt’’. Ξέρουμε τι είναι και τι ρόλο παίζει η συγκεκριμένη εφημερίδα», είπε ο Μπαλάφας και υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 55 με 60 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες της τελευταίας διετίας κατανεμημένοι σε ενδοχώρα και νησιά. Ειδικά για τα νησιά», σημείωσε, «αριθμούν 12 με 14 χιλιάδες».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35