15/10/2019 04:35:55
20.10.2017

Χρυσό μετάλλιο στον… Ιερώνυμο (Video)

Χρυσό μετάλλιο στον… Ιερώνυμο (Video) - Media

 

Το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης της Πύλου-Νέστορος, απονεμήθηκε την Παρασκευή στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο.

«Η Εκκλησία δεν είναι απλά ο θεματοφύλακας του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και ο εκφραστής του ανόθευτου και αναλλοίωτου ελληνοχριστιανικού πολιτισμού» τόνισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα του απένειμε την τιμητική αυτή διάκριση, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, Δημητρίου Καφαντάρη, αλλά και για την πρόσκληση να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, μιας εορτής «με πολυδιάστατη σημασία και πολλά μηνύματα, τόσο προς τους Ευρωπαίους όσο και προς τον λαό μας».

Σε αυτό το σημείο του λόγου του, έκανε αναφορά στο γεγονός της νικηφόρου ναυμαχίας, που «μας υπομιμνήσκει το πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την απελευθέρωση ενός ευρωπαϊκού χώρου, ο οποίος εδοκιμάζετο και ασφυκτιούσε. Το πνεύμα, το οποίο απετέλεσε αρκετά χρόνια μετά έναν από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο δεν πρέπει ούτε να αποδυναμωθεί ούτε και να αφανιστεί».

Επιπλέον, μίλησε για την ενότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, που βοήθησαν να εδραιωθεί η ελευθερία, γιατί «ναι μεν η ελευθερία είναι κάτι που το κερδίζεις με αγώνες, αλλά απαιτεί περισσότερους αγώνες για να μπορέσεις να τη διατηρήσεις, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσεις ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας του λαού».

Επισήμανε μάλιστα, πως όλα αυτά τα αντλούμε από την ιστορία και αναφέρθηκε στην αξία της ιστορίας, την οποία κάλεσε να μελετούμε και να τη διαβάζουμε διαρκώς, γιατί «μας διδάσκει με τις αρχές που διασώζει και με τις οποίες αρχές διαμορφώνεται ένας πολιτισμός, ο οποίος για την πατρίδα μας είναι ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Είναι ο πολιτισμός, ο οποίος απετέλεσε τη βάση και τον πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είναι αυτός πάνω στον οποίο διαμορφώθηκε, με βάση τις ίδιες αρχές που τον χαρακτηρίζουν και τον δομούν, ο πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων, των Βυζαντινών, των Νεοελλήνων, μπολιασμένος με το χριστιανικό περιεχόμενο των εννοιών της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της κοινότητας, της ισότητας και της ελευθερίας».

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, η μελέτη της ιστορίας κάνει σαφές «ότι η Εκκλησία, και μάλιστα η Ορθόδοξη Εκκλησία, εδώ στον τόπο μας, δεν είναι απλά ο θεματοφύλακας του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και ο εκφραστής του ανόθευτου και αναλλοίωτου ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, ο οποίος μπορεί και μεταλαμπαδεύεται διαχρονικά, αλλά και συγχρόνως διαμορφώνει στη συνείδηση του λαού μας την έννοια της εκκλησιαστικότητας και της κοινωνίας ως στάσης ζωής, ως κοινωνίας συνύπαρξης, σεβασμού στον άλλο, αλληλεγγύης ακόμη και συμπαράστασης».

Επιπρόσθετα, κάλεσε να μην κτυπάμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να μην προσπαθούμε να τα θέσουμε στο περιθώριο της κοινωνίας, ζητώντας να αντλήσουμε τα στοιχεία εκείνα με τα οποία θα πορευθούμε προς το μέλλον.

Τέλος, ευχήθηκε «ο όμορφος αυτός τόπος της ιστορίας και του πολιτισμού να ευημερεί και να αναπτύσσεται συνεχώς για το καλό των πολιτών του και της πατρίδας μας γενικότερα».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, την Παρασκευή επισκέπτεται την Πύλο για να παραστεί στον εορτασμό της συμπλήρωσης 190 χρόνων από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Το πρωί, τελέσθηκε δοξολογία στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου και αμέσως μετά ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, στην κεντρική πλατεία της Πύλου. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν ο πανηγυρικός της ημέρας και η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.

Το βράδυ, παρουσία του αρχιεπισκόπου, θα πραγματοποιηθεί η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, στο λιμάνι της Πύλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.