search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:34
MENU CLOSE

Επιστροφή στο…2015 για τις προσφυγικές ροές στα νησιά

20.10.2017 18:34
Επιστροφή στο...2015 για τις προσφυγικές ροές στα νησιά - Media

 

Στοιχεία – σοκ για τις ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό, αναφορικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συνολικά εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής 4.733 άτομα  σε  113 περιστατικά, ενώ συνελήφθησαν   55 διακινητές .

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για τη μεγαλύτερη ροή προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, που έχει καταγραφεί μετά  από την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΥρωπάϊκή Ένωση και την Τουρκία, το Μάρτιο 2016.

Οι χιλιάδες νέοι πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν στους πάνω από 10.000 ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν επί μήνες εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ζώντας  κάτω από άθλιες συνθήκες.

Τη χειρότερη εικόνα αυτή την περίοδο παρουσιάζουν τα hotspots στη Μόρια της Λέσβου και το Βαθύ στη Σάμο, όπου «φιλοξενούνται» περίπου 5.000 και 2600 πρόσφυγες και μετανάστες, αντίστοιχα.

Η κατάσταση στις δύο προαναφερόμενες δομές είναι τραγικές, όπως επιβεβαιώνουν οι εικόνες που κάνουν καθημερινά το γύρο του διαδικτύου με εξαθλιωμένους  ανθρώπους να ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, μέσα σε σκηνές, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό και χώρους υγιειηνής, αφού οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Την ίδια ώρα, οι διαδικασίες για τον έλεγχο των αιτημάτων ασύλου παραμένουν «κολλημένες» εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται στη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους άτομα που ανήκουν σε « ευάλωτες ομάδες » όπως ασυνόδευτα παιδιά, ασθενείς, θύματα βασσανιστηρίων και σεξουαλικής κακοποίησης, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ να παραμένουν εγκλωβισμένοι και αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης, που πρόσφατα οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι οι συχνές καταγγελίες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εθελοντικα στα κε΄ντρα ρώτης κατγραφής των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Πρόσφατα τόσο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα , μέσω του προέδρου του Ελληνικού Τμήματος Χρήστου Χρήστου, όσο και ο  πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέστειλαν ανοικτές επιστολές προς τον  Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους εκπροσώπους των 28 κρατών  – μελών της ΕΕ, καταγγέλοντας την υπόκρισία και αδυναμία των θεσμών να διαχειριστούν την κρίση, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις τους΄.

Τα βασικότερα σημεία στα οποία εστιάζουν οι ΜΚΟ αφορούν «τους ανεπαρκείς χώρους στέγασης, την ελλιπή σίτιση, την απουσία ουσιαστικής ιατροφαρμακευτικής και ψυχικής υποστήριξης, που οδηγούν στην πλήρη καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μκαι των στοιχειωδών ανρθωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα σε ευάλωτες ομάδες».

Παράλληλα, ο μακροχρόνιος  εγκλωβισμός  χιλιάδων ανθρώπων  διαφοτικών εθνικοτήτων, θρησκειών και κουλτούρας έχει ως συνέπεια τη συχνή έξαρση  άγριων συγκρούσεων μεταξύ ομάδων νεαρών, πυο καταλήγουν σε συμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας, που προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη καταφεύγουν συχνά στη χρήση βίας και χημικών.

Τέλος σε ότι αφορά στο περιβόητο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία) σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τυπικά ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, από τη δέσμευση που υπήρχε για την «απορρόφηση» συνολικά 160.000 προσφύγων, τελικά μετακινήθηκαν μόλις 27.695 (19.244 από την Ελλάδα).

Μάλιστα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πρόθεση της ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας,  μετά το νέο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και παρότι θα διατηρηθεί η κοινοτική ενίσχυση  ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των   3 εκατομμυρίων περίπου Σύρων προσφύγων, οι οποίοι ζουν στα εδάφη της, παραμένει άγνωστο το πως θα αντιδράσει η Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Μια ενδεχόμενη  νέα αύξηση των προσφυγικών ροών από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο  θα αποδεικνυόταν καταστροφική καταρχήν για την Ελλάδα και  σε δεύτερη φάση για την Ευρώπη, στο σύνολό της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33