search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:28
MENU CLOSE

Διαδικτυακό debate: Οκτώ υποψήφιοι αρχηγοί της κεντροαριστεράς απαντούν σε 4 κοινές ερωτήσεις

21.10.2017 12:50
Διαδικτυακό debate: Οκτώ υποψήφιοι αρχηγοί της κεντροαριστεράς απαντούν σε 4 κοινές ερωτήσεις  - Media

 

Τέσσερα κοινά ερωτήματα στους υποψήφιους αρχηγούς του νέου ενιαίου φορέα για το μέλλον της κεντροαριστεράς, τις προσωπικές τους επιδιώξεις αλλά και τις προτεραιότητες του καθενός εφόσον εκλεγεί πρόεδρος έθεσε ο ιστόπος karfitsa.gr σε διαδικτυακό debate.

Οι απανήσεις σε κάθε ερώτηση ποτυπώνονται σε 150 λέξεις για κάθε ερώτηση

Οι κοινές ερωτήσεις

  1. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε στον υπό ίδρυση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;
  2. Η ενότητα την επόμενη ημέρα πρέπει να θεωρείται δεδομένη; Με ποιον τρόπο θα την διασφαλίσετε δεδομένου πως μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές θα είστε επικεφαλής ομοσπονδιακού και όχι ενιαίου φορέα; Μπορείτε να συνεργαστείτε με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κεντροαριστερά;
  3. Ποιο θα πρέπει να είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα. Ποιον χώρο πρέπει να εκφράσει Κέντρο, Αριστερά, Δεξιά, Κεντροαριστερά, κεντροδεξιά κτλ;
  4. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζετε στον χώρο στον οποίο απευθύνεστε αλλά και τους ψηφοφόρους του χώρου αυτού;

 

Φώφη Γεννηματά 

 1. Στην επόμενη μέρα της ενωμένης προοδευτικής παράταξης δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Αμέσως αναλαμβάνουμε δράση, όλοι μαζί, για τη θεσμική συγκρότηση του ενιαίου φορέα, αλλά κυρίως για την ανάληψη πολιτικών και προγραμματικών πρωτοβουλιών σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Η νέα παράταξη απευθύνεται στην κοινωνία κι όχι στον εαυτό της, προχωρά μπροστά μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους ενεργούς πολίτες. Οι προοδευτικοί πολίτες θα έρθουν μαζί μας, όχι απλά για να ψηφίσουν αρχηγό, αλλά για να βάλουν το αποτύπωμά τους στο αύριο που πρέπει όλοι μαζί να κατακτήσουμε. Με όραμα σχέδιο και αποφασιστικότητα, με ψηλά τον πήχη για το μέλλον της χώρας, για το αύριο της νέας γενιάς.

2. Η ενότητα είναι μια αξία για την οποία έχω αγωνιστεί με συνέπεια και προσωπικό κόστος σε όλη τη διαδρομή μου στην πολιτική. Η δυνατότητα συνεννόησης, συνεργασίας και δημιουργικής  σύνθεσης διαφορετικών απόψεων εξάλλου ήταν το κλειδί που άνοιξε τον δρόμο για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Η προσπάθεια ενιαίας πολιτικής έκφρασης του συνόλου των δυνάμεων που πριν 2 χρόνια φαινόταν αδύνατη, γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Αυτό δεν έγινε από μόνο του, ούτε με αυτόματο πιλότο. Μπορώ  να εγγυηθώ την ενότητα και την προοπτική της νέας ισχυρής παράταξης της Κεντροαριστεράς.   Με την δύναμη της εντολής των προοδευτικών πολιτών που θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία. Μια ανοιχτή διαδικασία μέσα από την οποία οι ίδιοι οι προοδευτικοί πολίτες θα σφυρηλατήσουν την ενότητα όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν. Την ενότητα επίσης την εγγυάται η θεσμική συγκρότηση του νέου φορέα, μια διαδικασία δημοκρατική συμμετοχική με διαφάνεια που θα μας ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Για μένα  οι συνυποψήφιοί μου δεν είναι «αντίπαλοι». Θα είναι οι συναγωνιστές της επόμενης μέρας για την κατάκτηση των κοινών μας στόχων που πάνω απ’ όλα είναι οι στόχοι του λαού αυτής της χώρας.

3. Δημιουργούμε έναν  ευρύτερο χώρο, το χώρο της Κεντροαριστεράς. Με πυλώνα τις αρχές του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και τη γόνιμη σύνθεση όλων των δυνάμεων από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι την ανανεωτική αριστερά και την πολιτική οικολογία. Αυτή ήταν πάντα η πολιτική παράδοση της δημοκρατικής παράταξης. Αυτή ήταν η δύναμη της. Να συνθέτει όλες τις ιδεολογικές πολιτικές και προγραμματικές προσεγγίσεις, κοινωνικές αναφορές και πολιτικές παραδόσεις του προοδευτικού χώρου, σε ενιαίο πολιτικό λόγο και ριζοσπαστικό, προοδευτικό πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα, με μεγάλες τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

4. Η παράταξη μας σήκωσε δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποφυγή μιας άτακτης χρεωκοπίας που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τη κοινωνία μας. Οι μεγάλες δυσκολίες που δημιούργησε η αναγκαιότητα της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας αλλά και δικές μας αδυναμίες να  εξηγήσουμε και να πείσουμε για την υποχρεωτικότητα των επιλογών μας, συνετέλεσαν να επικρατήσει ο λαϊκισμός των ψεμάτων και των παράλογων υποσχέσεων.  Ο χώρος μας οδηγήθηκε σε ραγδαία πολιτική υποχώρηση, κατακερματισμό και πολυδιάσπαση. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι  η δημαγωγία και η ανικανότητα όσων κερδοσκόπησαν πολιτικά για να ανέβουν στην εξουσία, μας εγκλώβισαν σε νέα αδιέξοδα, δημιούργησαν ένταση και διχασμό και μας καταδίκασαν σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα. Οι πολίτες  αναζητούν  τον ρεαλισμό και τη σοβαρότητα ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων. Κατανοούν ότι στις σημερινές αντίξοες συνθήκες η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης, η επέκταση και η περιφρούρηση των δικαιωμάτων δεν μπορούν να γίνουν με ευχολόγια, με συνθήματα και με ξόρκια.

Ο  σύγχρονη μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί και πρέπει  να εκφράσει αξιόπιστα τις αξίες και τα οράματα, τους στόχους και τις ελπίδες της νέας γενιάς, αλλά και κάθε γενιάς που θέλει να προχωρήσει και να δημιουργήσει. Όλων όσων είναι αποφασισμένοι να  παλέψουν για έναν καλύτερο αύριο για τη ζωή τους και ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας, μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας, ελευθερίας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις  σε ένα νέο πολιτικό σχέδιο προόδου και δημιουργίας.

Το Σχέδιο Ελλάδα που επεξεργαζόμαστε θα αποτελέσει τη βάση για την Εθνική Γραμμή και η  ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών θα μας δώσει τη δυνατότητα να εγγυηθούμε μια Εθνική Συνεννόηση για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση Η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, αρκεί να εργαστεί με ενότητα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ας μη τη χάσουμε. Ας τολμήσουμε. Είμαστε υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων που κατοχυρώνουν και διευρύνουν τις κατακτήσεις μιας «ανοιχτής κοινωνίας». Αυτό είναι άλλωστε και το «αντίδοτο» στην κρίση. Η ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι η εθνική στρατηγική που υπηρετούμε με συνέπεια.

Σταύρος Θεοδωράκης

1. Το νέο κόμμα θέλει γερό τιμόνι για να αποφύγει συντηρητικούς υφάλους και λαϊκίστικες ξέρες. Και θέλει πραγματική ενότητα. Το σχέδιο μου είναι να υπάρξει από την επόμενη κιόλας μέρας μια ηγετική ομάδα που μαζί με τον αρχηγό θα χαράξει την νέα πορεία και θα οργανώσει και το μεγάλο συνέδριο της άνοιξης.

2. Την ενότητα θα την εγγυηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 12 Νοεμβρίου. Και κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει έναν αρχηγό που έχει νωπή λαϊκή εντολή. Μετά τις εκλογές όμως πρέπει να περάσουμε από τους αρχηγούς στην παράταξη. Κανείς από μας δεν θα είναι απών την επόμενη ημέρα. Χρέος βέβαια του νέου αρχηγού θα είναι να ενώνει και να μη λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας τάσης. Να δημιουργήσει ένα ζωντανό, σύγχρονο κόμμα με σεβασμό στη διαφορετική άποψη αλλά και με στέρεες ξεκάθαρες θέσεις.

3. Το νέο κόμμα θα έχει θέση για όλους. Κεντρώους, φιλελεύθερους, κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους. Τα προβλήματα της χώρας δεν λύνονται επειδή θα κρεμάσεις μια ταμπέλα και θα λες «αριστερά» ή «δεξιά». Ρωτήστε και τους πολίτες που υποφέρουν. Όλους αυτούς που εξαπατήθηκαν γιατί πίστεψαν στις ταμπέλες και δεν είδαν την παγίδα. Οι αντίπαλοι σήμερα παραμένουν αυτοί που ήταν πάντα. Οι συντηρητικοί και οι λαϊκιστές. Και δικός μου σκοπός μας είναι «να μη θυσιασθή ουδεμία των ιδεών, τας οποίας θεωρώ ωφελίμους εις την χώρα». Το έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτός είναι ο ιδρυτής της μεγάλης παράταξης, που ένωσε και διπλασίασε την Ελλάδα. Πάντα τολμηρός και ποτέ ακραίος.

4.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η φτώχεια των νέων. Αν δει κανείς τα στοιχεία για τη νεανική φτώχεια στη χώρα μας, είναι τα δραματικότερα στην Ευρώπη. Ένας στους τέσσερις νέους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ανεργία, μαύρη εργασία και μετανάστευση. Οι μισοί νέοι της χώρας σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό. Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία ενός “ταμείου εργασίας” προκειμένου να δοθούν κίνητρα για να αυξηθεί η απασχόληση των νέων. Να απαλλάξουμε από ένα μέρος των εισφορών τις επιχειρήσεις που θα κάνουν προσλήψεις. Αν από τις 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι μισές προσλάβουν έναν άνθρωπο θα μειωθεί εντυπωσιακά η ανεργία.

Γιάννης Ραγκούσης

1. Η γενέθλια πράξη της νέας μεγάλης προοδευτικής παράταξης θα είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου ανοικτού συμμετοχικού ιδρυτικού συνεδρίου όπου θα αποφασιστούν οι θέσεις, το όνομα, τα σύμβολα καθώς και το σύγχρονο καταστατικό εσωτερικής λειτουργίας της. Στις αρχές του 2018. Με κύρια στόχευση την ανανέωση όπως έχω ξεκαθαρίσει. Έχω κατηγορηματικά δεσμευτεί πως η θετική ψήφος σε εμένα συνεπάγεται την επαναστατική επιλογή να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της παράταξης όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Έτσι θεσμοθετείται η ανανέωση, έτσι είναι πραγματικά νέα η προοδευτική παράταξη.

2. Όχι μόνο μπορώ, αλλά θα ενεργοποιήσω το θεσμό των αντιπροέδρων για να μοιραστεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας και να εμπεδωθεί πνεύμα συλλογικής λειτουργίας. Πιστεύω πως κανείς δεν θα τολμήσει να διασπάσει ό,τι ωραιότερο και συμμετοχικό έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στον προοδευτικό χώρο. Κανείς δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη και πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους που θα προσέλθουν να ψηφίσουν ότι πρόκειται να ιδρύσουμε έναν νέο κι ενιαίο φορέα. Αμέσως θα ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων θα είναι, μέχρι την εκλογή καθοδηγητικών οργάνων στο συνέδριο, ο επικεφαλής μαζί με την οργανωτική επιτροπή συνεδρίου που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων και κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

3. Πιστεύω στη μεγάλη προοδευτική παράταξη, όπως τελευταία φορά ζήσαμε το ΠΑΣΟΚ του 2009 στο οποίο ήμουν γραμματέας. Πιστεύω στη μεγάλη προοδευτική παράταξη βασικό πολιτικό αντίπαλο κι όχι σύμμαχο της συντηρητικής παράταξης, της ΝΔ. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη, περικλείει την κεντροαριστερά, το κέντρο, την φιλοευρωπαϊκή αριστερά καθώς και τους προοδευτικούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Η νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη οφείλει να εκφράσει όλο το φάσμα της παραγωγικής Ελλάδας. Μια νέα πολιτική στέγη για τους ανέργους, τις παραγωγικές ηλικίες, όλους τους αβοήθητους ΕΛΛΗΝΕΣ. Η πολιτική αντιπροσώπευση της Ελλάδας της νεανικής δημιουργίας, της καινοτομίας, της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δράσης.

4. Είναι η ηττοπάθεια και ο κυβερνητισμός. Είναι η απουσία της πίστης ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη, ηγέτιδα πολιτική δύναμη. Είναι η ψυχολογία της μικρής δύναμης που έχουν δημιουργήσει όσοι από ιδιοτέλεια θέλουν να γίνουν υπουργοί του Μητσοτάκη επειδή ήταν υπουργοί και ηγετικά κομματικά στελέχη την περίοδο συγκυβέρνησης με Σαμαρά. Αυτό το κόμπλεξ κατωτερότητας θα το σπάσουμε. Θα απελευθερώσουμε την παράταξη από την παρασκηνιακή πολιτική διαπλοκή με τον κ. Μητσοτάκη. Θα φτιάξουμε μια μεγάλη και σύγχρονη προοδευτική παράταξη που θα βάλει τέλος στον λαϊκισμό, την πελατειακή λογική και τον κρατισμό. Θα κάνουμε ξανά υπερήφανους τους προοδευτικούς πολίτες.

Νίκος Ανδρουλάκης

1. Πρώτος στόχος είναι η διοργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου της παράταξης όπου θα αποφασιστεί η δομή και θα καθοριστούν οι προγραμματικές της θέσεις. Όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψουμε από τα διαδικαστικά της επόμενης μέρας, όσο πιο απλή και ξεκάθαρη είναι η δομή της νέας παράταξης, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με την ουσία της Πολιτικής. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Τα αρχηγικά κόμματα ανήκουν στο παρελθόν, στο συνέδριο της παράταξης πρέπει να προκύψει ένα κεντρικό όργανο το οποίο θα εκλεγεί από δημοκρατικά εκλεγμένους συνέδρους, χωρίς ποσοστώσεις, που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου φορέα. Για να αποφύγουμε φαινόμενα βαβέλ οι αποφάσεις του οργάνου αυτού θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλους.

2.Αυτό το ζήτημα δεν θα υπήρχε καν ως ενδεχόμενο εάν είχαμε προχωρήσει στη συγκρότηση του νέου φορέα πριν την εκλογή της ηγεσίας του, όπως είχα προτείνει πριν από δυο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως σήμερα έχουμε μια εκλογική διαδικασία που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου. Ελπίδα μου είναι ότι η μαζικότητα της συμμετοχής, πέρα από την πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη, θα ισχυροποιήσει το εγχείρημα σε βαθμό που θα αποκλείει τον κίνδυνο μελλοντικών κεντρόφυγων τάσεων. Το θεωρώ αυτονόητο ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Σε ό,τι με αφόρα δεσμεύομαι ότι και μελλοντικά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, θα παραμείνω εδώ όπως έκανα άλλωστε και στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

3. Ο χώρος μας πρέπει να ταυτίζεται με το ιστορικό εύρος της παράταξης όπως έχει διαμορφωθεί ήδη από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου και υπο-εκπροσωπείται σήμερα. Αυτή η παράταξη υπάρχει σήμερα, είναι ζωντανή στη κοινωνία αλλά δεν αποτυπώνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Η παράταξη βρίσκεται σήμερα στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα που βιώνουν τον κίνδυνο της φτωχοποίησης, στα μεσαία στρώματα που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και στον κόσμο της αγροτιάς που ζει με την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Το μεγάλο στοίχημα για τη δημοκρατική παράταξη που φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε είναι ακριβώς να γίνει ξανά ο εκφραστής αυτών των κοινωνικών ομάδων. Να ενώσουμε τη κοινωνία: όλες τις γενιές και τις τάξεις.

4. Το πρόβλημα είναι κοινό: οι μεγάλοι εγωισμοί έχουν κουράσει και απογοητεύσει τον κόσμο της παράταξης. Για αυτό απαιτείται ενότητα την επόμενη μέρα, να βάλουμε το καλό της παράταξης και της χώρας πάνω από όλα τις προσωπικές έριδες στο συρτάρι της λήθης. Ο στόχος πρέπει να είναι μια ισχυρή προοδευτική παράταξη με όλους όσους επιθυμούν να προχωρήσουμε μπροστά. Μια παράταξη η οποία θα αποτελεί υπόδειγμα εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας για όλο το πολιτικό σύστημα και θα λειτουργεί συλλογικά όπως τα κόμματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Γιάννης Μανιάτης

1. Η εικόνα που εμφάνισε ο προοδευτικός χώρος κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για αλλαγή φύλου ήταν χαοτική και μάλιστα παραμονές της ψηφοφορίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου προοδευτικού Κινήματος. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ψήφισαν διαφορετικά, την ίδια στιγμή που οι αρχηγοί τους, Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης, είναι υποψήφιοι. Συνεπώς, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και σύνθεση κοινών θέσεων. Η χαοτική κατάσταση που παρουσιάστηκε δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ξανά. Γι’ αυτό, αν εκλεγώ επικεφαλής, ως πρώτη κίνηση ενότητας, με έντονο συμβολισμό, θα είναι η ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Πρόεδρος δε της ενιαίας πλέον Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να αναλάβει ο νεοεκλεγείς επικεφαλής του νέου Προοδευτικού Κινήματος.

2. Εγώ έχω ταχθεί δημόσια υπέρ ενός ενιαίου, πολυτασικού φορέα. Αμέσως μετά την εκλογή μου θα δρομολογήσω τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο. Για ένα κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία, συμμετοχικό, αποκεντρωμένο με 13 Περιφερειακές Οργανώσεις. Κίνημα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Από τα εκλεγμένα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων θα προκύπτει το Πολιτικό Συμβούλιο, με ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των περιοχών της χώρας και των πολιτικών τάσεων. Κατοχυρώνεται η άμεση δημοκρατία για τη λήψη των αποφάσεων, με την αξιοποίηση του διαδικτύου. Δημιουργείται Επιστημονικό Συμβουλευτικό Όργανο. Κανένα μέλος με βουλευτική ή κυβερνητική θέση, εκτός του αρχηγού δεν θα κατέχει θέση στα Περιφερειακά ή στο Κεντρικό Πολιτικό Συμβούλιο. Για το μέλλον των υπαρχόντων κομμάτων θα αποφασίσουν τα μέλη τους. Φιλοδοξία μου είναι να υπερβούμε τα σημερινά σχήματα και το νέο προοδευτικό Κίνημα να είναι πολύ μεγαλύτερο, πιο δυνατό, πιο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας από το σύνολο και της ΔΗΣΥ – με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ- και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και των υπόλοιπων Κινήσεων Πολιτών. Μιλώ για μετεξέλιξη χωρίς ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη.

3. Ο ιδεολογικός και πολιτικός μας χώρος είναι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία που ξεκινά από το Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και φτάνει στις παρυφές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στόχος του νέου φορέα είναι να καλύψει όλο τον προοδευτικό χώρο, να τον «απελευθερώσει» από τον ιδεολογικό διασυρμό και την εκμετάλλευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να παραστήσει τη σοσιαλδημοκρατία. Γι’ αυτό η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης είναι κορυφαία προτεραιότητά μου.

Το νέο προοδευτικό Κίνημα θα εκπροσωπεί τους σημερινούς μη προνομιούχους, το σύγχρονο «πρεκαριάτο», όσους ζουν στο περιθώριο και την ανασφάλεια. Τη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη, τους απειλούμενους από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενους και αγρότες, τους μικρομεσαίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, τους αποκλεισμένους άνεργους, τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκονται υπό την απειλή της μετανάστευσης.

Πρέπει να στηριχθεί η υγιής και παραγωγική επιχειρηματικότητα και οι αναδυόμενες επιχειρήσεις για να υπάρξει μέλλον στην πατρίδα, για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες. Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα, της Παραγωγικής Ελλάδας, με πρωταγωνιστή την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία της Παραγωγής, τη νέα Προοδευτική Παράταξη.

4. Εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί η κρίση της πολιτικής, των πολιτικών, αυτό μεταφράζεται σε επιφύλαξη, σε αδιαφορία στη χειρότερη. Οι πολίτες έχουν πάψει να δίνουν σημασία σ’ αυτά που τους λένε οι πολιτικοί. Ακόμη περισσότερο στα χρόνια της κρίσης, όταν η μεγάλη πλειοψηφία αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η αλήθεια, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, η απόδειξη με έργα και επιχειρήματα των λόγων.  Η πρότασή μου για 13 debates, 1 σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και 2 κεντρικά για την ανεργία και τις επενδύσεις, εξυπηρετούσε ακριβώς την ανάγκη του διαλόγου με τους πολίτες, δυστυχώς δεν την άντεξαν οι μηχανισμοί και απορρίφθηκε. Όπως και η πρόταση για την εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Γι’ αυτό εξακολουθώ να ζητώ οι υποψήφιοι να κριθούν με βάση το πολιτικό, αλλά και το επαγγελματικό βιογραφικό τους σημείωμα, δηλαδή πόσα «ένσημα» έχουν κολλήσει στην αγορά, την κοινωνία, την πολιτική. Με το νέο προοδευτικό Κίνημα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στους απεχθείς για τους πολίτες, μηχανισμούς, νεποτισμούς, επικοινωνιακά τρικάκια και ατάκες εξυπνακισμού.

Κωνσταντίνος Γάτσιος

1.Το πρώτο πράγμα που θα κάνω εάν εκλεγώ επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης, θα είναι να καλέσω όλους όσους συμμετείχαν στην εκλογή, αλλά και σε όσους δεν μετείχαν γιατί δεν πίστευαν στη σημασία της αν και πιστεύουν στην ανάγκη ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου, να  δημιουργήσουν σε κάθε νομό, πόλη και χωριό της Ελλάδας, επιτροπές πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του νέου φορέα. Αυτό όχι μόνο γιατί πρέπει να φανεί εξαρχής ότι ο νέος φορέας δεν θα είναι μία απλή μετονομασία των παλαιών κομμάτων  της κεντροαριστεράς, αλλά και διότι θα είναι μία νέα πολιτική κίνηση η οποία θα εκφράζει την κίνηση και τον παλμό της κοινωνίας. Υπάρχει ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας που τη στιγμή αυτή ιδεολογικά και πολιτικά είναι πιο προωθημένο από τους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτό πρέπει καταρχήν να εκφράσει και να συσπειρώσει ο νέος φορέας.  Εάν το πετύχει, θα έχει θέσει τις βάσεις της επιτυχούς μετέπειτα πορεία του.

2.Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα που θα λυθεί από τη δυναμική τού κινήματος και την επιθυμία όσων συμμετέχουν να δουν τα πράγματα να προχωρούν γρήγορα μπροστά. Νομίζω ότι η προσωποπαγής πολιτική έχει ξεπεραστεί από την ταχύτατη ωρίμανση της κοινωνίας και από τις αναγκαιότητες των καιρών. Πιστεύω, πάντως, ότι η ενότητα, τόσο μέχρι τις εκλογές όσο και μετά, είναι ένα θέμα κυρίως ιδεολογικό και θα σφυρηλατηθεί μέσα από την αναζήτηση, τον διάλογο και τη ζύμωση των νέων ιδεών που θα έρθουν να αντικαταστήσουν τις παλιές, ξεπερασμένες ιδέες του παλιού πολιτικού κόσμου. Επίσης η ενότητα για να είναι ουσιαστική και όχι επιφανειακή και τεχνητή, πρέπει να στηρίζεται σε ένα νέο πολιτικό λόγο που δεν θα μιλάει προσχηματικά αλλά θα λέει την αλήθεια. Το επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά: αυτό πρέπει να φέρει ο νέος φορέας στην ελληνική κοινωνία για να έχει λόγο ύπαρξης και προοπτικές επιτυχίας.

3.Θα πρέπει να εκφράσει τον κόσμο της εργασίας της παραγωγής και της δημιουργίας και θα πρέπει να συγκρουστεί με τον κόσμο του παρασιτισμού της διαφθοράς και της παρακμής. Αυτή είναι η πολιτική χωροθέτηση του νέου φορέα. Τα υπόλοιπα περί δεξιάς, αριστεράς, κεντροδεξιάς, κεντροαριστεράς κλπ. είναι λόγια χωρίς ουσία και χωρίς περιεχόμενο. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ή να ανεχόμαστε να κυριαρχεί στην κοινωνία μας ό,τι είναι παρασιτικό, πελατειακό και  οπισθοδρομικό ή εάν, αντίθετα, θα ανοίξουμε τα μάτια μας για να δούμε τα σφάλματά μας και να φτιάξουμε μία σύγχρονη κοινωνία δημοκρατική, δημιουργική και παραγωγική που θα τη συγκροτούν αξιοπρεπείς πολίτες και όχι πελάτες και υπήκοοι. Νομίζω ένα μεγάλο ποσοστό της αδιαφορίας και της αποστροφής του κόσμου για  την διαδικασία εκλογής του ηγέτη του νέου φορέα οφείλεται σε αυτή την ασταμάτητη, άνευ ουσίας, πολυλογία για το αν ο φορέας θα είναι κεντρώος, κεντροαριστερός και τα λοιπά.

4.Το έχω ξαναπεί και δεν το κρύβω. Το δικό μου μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τους συνυποψήφιούς μου είναι ότι δεν είμαι γνωστός στο ευρύ κοινό και ότι δεν έχω στη διάθεση κάποιον «μηχανισμό». Το σημαντικό αυτό μειονέκτημα μεγεθύνεται από την αρνητική στάση και διάθεση των μεγάλων ΜΜΕ απέναντί μου. Είναι ένα πρόβλημα που γνώριζα εξαρχής. Αποφάσισα, όμως, να συμμετάσχω στη διαδικασία γιατί πιστεύω ότι εκφράζω κάτι τελείως διαφορετικό από τους άλλους υποψηφίους, το οποίο χρειάζεται σήμερα η κοινωνία. Ελπίζω ότι στο χρονικό διάστημα μέχρι την ψηφοφορία θα έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με μεγάλο αριθμό πολιτών, να παρουσιάσω τις θέσεις μου και να συζητήσω μαζί τους. Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να γίνουν δεκτές οι ιδέες μου και οι προτάσεις μου, οι οποίες δεν μιλούν με κενά περιεχομένου πολιτευτικά λόγια, αλλά αφορούν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναμορφώσουμε τη χώρα.

Απόστολος Πόντας 

1.Η σύσταση ειδικής ομάδας επεξεργασίας των πολιτικών θέσεων και προτάσεων των υποψήφιων για την ηγεσία του φορέα και των υπολοίπων κομμάτων και φορέων της σημερινής ΔηΣυ, για την δημιουργία της Πολιτικής Πλαίσιο όπου μαζί με την πρόταση μιας σύγχρονης Οργανωτικής Δομής ο Νέος Φορέας θα οδηγηθεί άμεσα σε Συντακτικό Συνέδριο. Με το αποτέλεσμα του Συνεδρίου αυτού ως αφετηρία πρέπει με μία νέα πρόταση, με ένα νέο σχέδιο που θα απαντά στα προβλήματα της χώρας σήμερα και θα βάζει τα θεμέλια για ένα διαφορετικό αύριο, να επικοινωνήσουμε με όλους τους πολίτες. Να θέσουμε τον «προορισμό» που θα μας ενώσει όλους και να μην συζητάμε πλέον για κομματικές προελεύσεις που και παρωχημένες είναι και μας διαιρούν.

2.Είναι μια ερώτηση που για όλους εμάς και εμένα προσωπικά αυτό που θέτει ως διακύβευμα δεν γίνεται αντιληπτό ως πρόβλημα. Τάσσομαι υπέρ της ώριμης εξέλιξης και όχι της βιαστικής εξέλιξης. Σκοπός είναι να ενώσουμε κόμματα και όχι να διαλύσουμε κόμματα. Δεν πρέπει να σκηνοθετήσουμε τις εξελίξεις. Η συνεργατικότητα είναι προαπαιτούμενο συνύπαρξης τόσο στην κοινωνία όσο και στην ανοιχτή αγορά που εμείς καθημερινά έως και σήμερα δραστηριοποιούμαστε. Επίσης η ανάγκη για συνεργασία και η επιτυχημένη εφαρμογή αυτής δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται με την δομή ενός φορέα, δηλαδή αν θα είναι ομοσπονδιακός ή ενιαίος όπως και η επιτυχημένη συμβίωση δύο ανθρώπων δεν επιτυγχάνεται δια των δεσμών του γάμου. Οι αξίες του σεβασμού, της δημοκρατία, της εμπιστοσύνης και της ειλικρινείας στον διάλογο, στις σχέσεις και την λήψη αποφάσεων είναι αυτές που ορίζουν την ποιότητα της συνεργασίας σε όλα τα μοντέλα συνύπαρξης, είτε είναι διαπροσωπικά, είτε κοινωνικά, είτε πολιτικά. Άρα κανένας τύπος φορέα και κανείς από εμάς από μόνος του δεν μπορεί να επιτύχει κάτι που έχει την ανάγκη όλων μας. Μόνο αν προσέλθουμε με κοινό παρονομαστή τις προαναφερόμενες αξίες και βεβαίως την δική μας εποικοδομητική προδιάθεση μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επίτευξη μιας ωφέλιμης συνεργασίας.

3. Η πρόταση και ο σπόρος της δικής μου υποψηφιότητας για την διαμόρφωση του Νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς είναι η δόμηση του μέλλοντος που αξίζει στους πολίτες της χώρας. Πρέπει δηλαδή να εκφράσουμε όλους τους δημοκράτες πολίτες διότι όλοι ανήκουν σε αυτό.  Ο χώρος που πρέπει να εκπροσωπήσουμε με αναφορά τις παρελθούσες ιδεολογίες είναι ο Μεταϊδεολογικός, ο οποίος ορίζεται από την ανανεωτική αριστερά και τον σοσιαλισμό της ανάπτυξης και εκτείνεται έως τον ανθρωποκεντρικό φιλελευθερισμό. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση στην οποία θα δημιουργηθεί ο Νέος Φορέας, με πυρήνα τον πολίτη που δεν φοβάται να συνεισφέρει στο Κράτος και ένα Κράτος που έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στον πολίτη ποιότητα ζωής και βιώσιμο παρόν και μέλλον.

4. Το μεγάλο πρόβλημα δεν νομίζω ότι αφορά κατ’ αποκλειστικότητα τον χώρο που απευθυνόμαστε και τους ψηφοφόρους αυτού. Αφορά το σύνολο της πολιτικής και τον πολιτικών του τόπου και είναι η απαξίωση! Επίσης αφορά την πλειοψηφία των ψηφοφόρων όπως αυτή εκφράζεται από την αποχή και είναι η απώλεια της πίστης ότι όλα μπορούν να αλλάξουν και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αυτό καλούμαστε να επιλύσουμε. Χρειάζεται νέα ηθική στην πολιτική με άξονες την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Επίσης χρειάζεται νέα προσέγγιση αναφορικά με την επίλυση των προβλημάτων της χώρας διότι μπορεί η πραγματικότητα να είναι δεδομένη και ίδια για όλους, ο τρόπος όμως αντίληψης και διαχείρισης αυτής είναι άμεσα εξαρτώμενος με τις ικανότητες  και τις δεξιότητες του καθενός. Όταν οι προτάσεις μας αποκτήσουν λογική, μέθοδο υλοποίησης (Σχέδιο), σύγχρονη εργαλειοθήκη και παρουσιαστούν από ανθρώπους με ικανότητες και δεξιότητες που αναφέρονται στην σημερινή εποχή, με έμπρακτη εφαρμοστική εμπειρία, εμπιστεύομαι απόλυτα ότι η κοινωνία διαθέτει και την οξύτητα σκέψης να το αντιληφθεί και την σοφία να μας δώσει την προτίμηση της.

Δημήτρης Τζιώτης

1. Ο λόγος που δημιουργούμε ένα νέο προοδευτικό κίνημα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τα αλλάξουμε όλα. Όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αλλαγή. Μεταρρυθμίσεις έκανε και η δεξιά. Δεν μας οδήγησαν πουθενά. Για να πάμε μπροστά πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Να διαλύσουμε το φαύλο πολιτικό σύστημα, που μας οδήγησε στην παρακμή. Να κάνουμε μια επανάσταση. Σε όλους τους τομείς. Να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Να αλλάξουμε Πολίτευμα. Να δημιουργήσουμε την τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Να αποφασίσει για όλα ο λαός. Για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας. Να αποφασίζουν τα μέλη μας για όλα τα θέματα. Να διαλύσουμε τους μηχανισμούς μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό είναι το νόημα της αλλαγής στην εποχή μας.

2. Η αλλαγή που έχουμε ανάγκη είναι πολύ μεγάλη. Υπερβαίνει τα πρόσωπα. Οραματίζομαι ένα κίνημα ανοικτό στο λαό, στο οποίο θα αποφασίζουν για όλα οι πολίτες. Αυτό το κίνημα θα διαλύσει τους μηχανισμούς, θα διαλύσει τη νοοτροπία της μετριότητας. Η δύναμη του λαού θα μας οδηγήσει μπροστά. Θέλω να πάρουμε την εξουσία από τους μηχανισμούς και να την επιστρέψουμε στους πολίτες. Οι πολίτες να γίνουν η δύναμή μας. Αυτή η δυναμική θα μας προσδώσει μια νέα προοπτική. Η προοπτική της αλλαγής και της νίκης είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τη διασφάλιση της ενότητας.

 

3. Η ταυτότητα του νέου φορέα είναι δεδομένη: Κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε γιατί πήγε δεξιά. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη καταρρέουν, όταν πάνε δεξιά. Με αυτήν την ξεκάθαρη ιδεολογική προσέγγιση, στόχος μας είναι να πάμε μπροστά. Πολύ μπροστά. Όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μόνο έτσι θα τα αλλάξουμε όλα.

4. Οι άνθρωποι είναι το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του ιδεολογικού χώρου της κεντροαριστεράς. Είναι το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι αυτοί  που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Kαι όμως, κάποιοι τους έχουν στερήσει το δικαίωμα στο όνειρο. Τους έχουν εγκλωβίσει σε μια αδιέξοδη στρατηγική για την κατάληψη της τρίτης θέσης. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Πώς να εμπνεύσεις τους ανθρώπους ότι η μεγάλη αλλαγή είναι εφικτή;  Πώς να πιστέψουν και πάλι ότι μπορούμε να κερδίσουμε; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Ο αρχηγός που θα εκλεγεί, πρέπει να θέλει να τα αλλάξει όλα. Να εκλέξουμε αυτόν που θα φέρει την μεγαλύτερη αλλαγή. Ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο και τον Αλέξη; Η στρατηγική του τρίτου κόμματος βολεύει μόνο τον Σύριζα και τη ΝΔ.Ο νέος αρχηγός πρέπει να μπορεί να κερδίσει και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη οράματος. Αυτή είναι η αποστολή μας. Να πιστέψουμε ότι η αλλαγή είναι εφικτή. Να πάρουμε την πρωτοβουλία να αλλάξουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε την χώρα. Για να δημιουργήσουμε την Νέα Ελλάδα.

*Στις ερωτήσεις προσκλήθηκε να συμμετέχει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Σε επικοινωνία που είχε το σάιτ με τους συνεργάτες κ. Καμίνη υπήρξε αρχικά θετική ανταπόκριση για συμμετοχή και στην πορεία εστάλησαν οι ερωτήσεις. Ωστόσο λόγω έλλειψης χρόνου και βεβαρημένου προγράμματος του κ. Καμίνη, όπως μας ενημέρωσαν στην πορεία οι ίδιοι συνεργάτες δεν κατέστη δυνατό να απαντηθούν οι ερωτήσεις.

Πηγή: karfitsa.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24