search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:56
MENU CLOSE

Ιαπωνία: Μεγάλη νίκη Άμπε δείχνουν τα exit polls

22.10.2017 11:35
Τέλος εποχής για την Ιαπωνία: Παραιτήθηκε ο Σίνζο Άμπε (Video) - Media

   

Ο κυβερνών συνασπισμός του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε οδεύει προς μεγάλη νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, όπως δείχνουν τα έξιτ πολς, καθώς η κυβέρνηση συμμαχίας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματός του (LDP) με τον εταίρο του, το βουδιστικό κόμμα Νέο Κομέιτο φέρεται να εξασφαλίζει 311 έδρες και να διατηρεί έτσι την πλειοψηφία των δύο τρίτων από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής, σύμφωνα με τα έξιτ πολς του τηλεοπτικού δικτύου TBS και της δημόσιας τηλεόρασης NHK.

Μια μεγάλη νίκη του αυξάνει την πιθανότητα ο εθνικιστής πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Δεκέμβριο του 2012, να εξασφαλίσει και νέα θητεία στην κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και να παραμένει στο πηδάλιό της ως το 2021, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Στην περίπτωση αυτή θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Το νεότευκτο δεξιό “Κόμμα της Ελπίδας” της χαρισματικής κυβερνήτη του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε και το επίσης νέο κεντροαριστερό “Δημοκρατικό Συνταγματικό Κόμμα”, το οποίο σχηματίστηκε από φιλελεύθερα πρώην στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, φέρονται να δίνουν μάχη για την θέση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με τα έξιτ πολς του TBS το ΔΣΚ θα επικρατήσει του Κόμματος της Ελπίδας.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς την Δευτέρα.

Στην τελευταία προεκλογική ομιλία του, στην εμπορική συνοικία Ακιχαμπάρα στο Τόκιο, ο Άμπε δεσμεύτηκε το Σάββατο να αντιμετωπίσει τις απειλές της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα «βουλιάξει» τα ιαπωνικά νησιά, πάνω από τα οποία έχουν περάσει βαλλιστικοί πύραυλοι που δοκίμασε. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή διπλωματία», είπε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, υποσχόμενος να συνεργαστεί με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Καθώς η Πιονγκγιάνγκ «μας απειλεί εσκεμμένα και οξύνει τις εντάσεις, δεν πρέπει να διστάσουμε», συμπλήρωσε.

Αντιμέτωπος με τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού, τον αποπληθωρισμό που υπονομεύει την ιαπωνική οικονομία εδώ και δύο δεκαετίες και μια ασθμαίνουσα ανάπτυξη, ο Άμπε υπόσχεται να συνεχίσει μια πολιτική τόνωσης της οικονομίας που έχει γίνει γνωστή με την ονομασία “Abenomics”: γενναίες δημόσιες δαπάνες και χαλαρή νομισματική πολιτική για να τροφοδοτείται η αγορά με ρευστότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:56