search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:11
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα το καλύψουμε

23.10.2017 07:50
Τζανακόπουλος: Αυτές είναι οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ - Media

 

«Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Μιλώντας στον Antenna ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών χαρακτηρίζοντας ως υποκριτική τη στάση του.

Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, αναφορικά με τα αναδρομικά που ζητούν οι πρώην βουλευτές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η δυνατότητα επιστροφής των παρακρατηθέντων είναι βασική έννοια της Δημοκρατίας, γίνεται βάσει των θεμελιωδών εννοιών του Δικαίου.

Αυτό που λέει ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι ότι ο ρυθμός αποπληρωμής των χρημάτων αυτών θα είναι συγκεκριμένος. Το πρόβλημα είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κι ύστερα ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, είπε όσα είπε. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση».

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τέτοια, διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή βάσει των συμφωνιών με τους θεσμούς», ενώ δίχως να τοποθετηθεί σαφώς αναφορικά με εξαιρέσεις που ισχύουν για τους βουλευτές σε ότι αφορά την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ και τα αναδρομικά τους, είπε ότι πρόκειται για νόμους προ του 2015 κι επανέλαβε ότι «πρέπει να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σε συμφωνία με τους δανειστές».

«Έχουμε πάρει σαφείς αποφάσεις που κρίνονται από τον λαό, είναι δύσκολες, εμείς παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις που στόχο έχουν την άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες ενόψει και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σχολιάζοντας τα «φίλια πυρά» από στελέχη της συμπολίτευσης, όπως πχ. για τα F16, «ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφωνία από διάφορα τμήματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά μετέχει στη λήψη των αποφάσεων και ουδέποτε έχει πει ότι διαφωνεί συνολικά με την κυβερνητική επιτροπή».

«Υπήρξε συμφωνία για την αναβάθμιση των F16, που θα επιβαρύνει κατά 110 εκ. τον χρόνο για την επόμενη δεκαετία, με τρόπο που δεν επηρεάζει την δημοσιονομική πολιτική», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας στην σφοδρή κριτική για την συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε κατά των Μέσων Ενημέρωσης για τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης, ιδίως την περίοδο του α΄ εξαμήνου του 2015, ενώ είπε ότι «υπάρχει κόσμος που μας στηρίζει και κόσμος που διαφωνεί μαζί μας, έτσι συμβαίνει στις Δημοκρατίες.

Για το κοινωνικό μέρισμα, «αδειάζοντας» τον Υπ. Επικρατείας, ο οποίος έχει «ανακοινώσει» ότι θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ σε 1 εκ. ανθρώπους», είπε ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υπάρχει κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο τρόπος διανομής θα καθοριστεί τον Νοέμβριο», ενώ αναφορικά με τον τρόπο διανομής του είπε ότι «τα χρήματα θα πάνε στους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ενώ δεν αποσαφήνισε αν σε αυτούς θα υπάγονται και οι άνεργοι.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις κυβερνητικές «απολογίες» μετά την διαπίστωση ότι πέρσι είχαν πάρει κοινωνικό μέρισμα, ακόμη και βουλευτές και άλλοι συνταξιούχοι υψηλών εισοδημάτων, είπε ότι δεν υπήρχε τρόπος να γίνει διαχωρισμός.

«Δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας την διαπραγμάτευση για την γ΄ αξιολόγηση που μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία στην Αθήνα, με τις συζητήσεις ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και την ελληνική πλευρά.

«Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε, καθώς είναι υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να είναι συνεπείς σε όσα έχει συμφωνήσει. Οι εκτιμήσεις του ΔΤΝ είναι υπερ-απαισιόδοξες, σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δεν ζητούν νέα μέτρα. Το 2018 θα πιάσουμε τον δημοσιονομικό στόχο και δεν θα υπάρξει απαίτηση για νέα μέτρα», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση» να κάνει περικοπές στις συντάξεις», είπε ότι επιδιώκει να βγάλει από επάνω του την ευθύνη για όσα έχει επιβάλλει, διαμορφώνοντας την κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία, λέγοντας ότι «η ιστορία δεν ξαναγράφεται».

Αναφορικά με την δήλωση της Ελενας Κουντουρά ότι «είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να τρώνε από τα σκουπίδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξε από την μεριά της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, η ακραία φτώχεια, με μια σειρά προγραμμάτων».

Μιλώντας για την μείωση των κοινωνικών κονδυλίων ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής, με ένταξη των επιδομάτων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, χωρίς να υπάρχει μείωση για τον «κοινωνικό προϋπολογισμό», όπως υποστήριξε, αν και στον Προϋπολογισμό προβλέπεται εξοικονόμηση ύψους 0,5% του ΑΕΠ (σημ: 900 εκ. ευρώ)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10