25/06/2019 23:05:20

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;  - Media

 

Ημικρανία ή ανεύρυσμα εγκεφάλου; Τι λέει νευροχειρουργός για τις διαφορές

Ο Δρ Howard A. Riina, καθηγητής και αντιπρόεδρος της Νευροχειρουργικής κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Langone του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ν. Υόρκης, λέει ότι ο πόνος που σχετίζεται με ένα ανεύρυσμα του εγκεφάλου περιγράφεται ως "ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής" κάποιου. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος θα έρθει στα Επείγοντα -ακόμα και αν έχει ιστορικό πονοκεφάλων ή ημικρανιών- και θα πει ότι αισθάνεται σαν να “τον έχει χτυπήσει κεραυνός”, ή ότι έχει έναν πονοκέφαλο τόσο δυνατό “που δεν μπορεί να κινηθεί”. Είναι αυτός ο σοβαρός, πολύ έντονος πονοκέφαλος που είναι εκτός συνηθισμένου.

“Εάν έχετε πονοκέφαλο και ναυτία, δεν είναι ανάγκη να πάτε στο νοσοκομείο”, λέει ο δρ Riina, και προσθέτει: “Αλλά όσοι έχουν ημικρανίες που είναι αρκετά σοβαρές λένε ότι ένας πονοκέφαλος που σχετίζεται με ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ό,τι χειρότερο ένιωσαν ποτέ (...) Το ανεύρυσμα είναι ένας πολύ μοναδικός πονοκέφαλος και πραγματικά το κύριο σύμπτωμα είναι ότι είναι τόσο δυνατός που δεν θα το έχετε ξαναζήσει”.

Ο δρ Riina επισημαίνει πάντως, ότι ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι πολύ σπάνιο: “Συμβαίνουν 30.000-50.000 περιστατικά (σ.σ. στις ΗΠΑ) το χρόνο. Και από αυτά, τα ανευρύσματα που τελικά σπάνε είναι ένα πολύ μικρότερο ποσοστό”.

Αλλά προσθέτει και πως το 5-10% του γενικού πληθυσμού εκτιμάται ότι ζει με κάποιο μικρό ανεύρυσμα που δεν έχει συμπτώματα!

“Πολλοί άνθρωποι κάνουν κάποια μαγνητική ή αξονική τομογραφία και τότε μόνο διαπιστώνεται ότι έχουν κάποιο ανεύρυσμα (...) Στη συνέχεια ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία του ανευρύσματος, οι γιατροί αποφασίζουν για την δέουσα πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί”, λέει ο δρ Riina.

Και συνεχίζει: “Στατιστικά, ένα ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει (ανάλογα με το μέγεθος του) μπορεί να έχει πιθανότητα αιμορραγίας 1%-2% κάθε χρόνο”.

 

Ποιος κινδυνεύει με ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Ο δρ Riina αναφέρει ότι το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

“Αν είχατε κάποιον γονέα, θείο, αδελφό, αδελφή ή ξαδέλφη που είχε ανεύρυσμα, θα πρέπει να το αναφέρετε στον θεράποντα γιατρό ή στον νευρολόγο σας. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένες παθήσεις”.

Τέτοιες είναι η πολυκυστική νεφρική νόσος και το σύνδρομο Ehlers-Danlosείναι δύο παθήσεις που σχετίζονται με το εγκεφαλικό ανεύρυσμα, σύμφωνα με την δρ Riina. Λέει επίσης ότι ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες κάποιου ανευρύσματος.

“Αν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή μία από αυτές τις παθήσεις, η πιθανότητα ότι θα έχετε ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι αρκετά χαμηλή. Ο μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να τρέξει και να κάνει εξετάσεις”.

Πηγή: iatropedia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.