search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:18
MENU CLOSE

Στους ρυθμούς της «επανεκκίνησης»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1992
27-10-2017
27.10.2017 03:00
sk2710bjjj.jpg

 

Η στρατηγική και η ατζέντα για την πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης παράλληλα προς την αξιολόγηση

Η κυβερνητική στρατηγική της «επανεκκίνησης» δεν αναμένεται να χαλαρώσει το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η αξιολόγηση, η οποία εκ των πραγμάτων απορροφά αρκετή από την ενέργεια του κυβερνητικού επιτελείου.

Ο σχεδιασμός για την πολιτική – δημοσκοπική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχίσει να ξεδιπλώνεται με αμείωτη ένταση, δεδομένου ότι αφενός ήδη αποδίδει, αφετέρου η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συγκυρία προσφέρει ιδανική ευκαιρία, η οποία δεν μπορεί να περάσει αναξιοποίητη.

Ποιο είναι το ιδανικό της συγκυρίας; Η σχεδόν διακηρυγμένη επιθυμία όλων των παικτών στο στρατόπεδο των δανειστών και της Κομισιόν να φύγει από το ευρωπαϊκό κάδρο το ελληνικό ζήτημα ως εστία κρίσης. Η επιθυμία αυτή ήδη καταγράφεται στο κλίμα των διερευνητικών επαφών των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών που σήμερα αναχωρούν και αναμένεται να επιστρέψουν περί τα τέλη Νοεμβρίου. Ειδικότερα, το κλίμα που διαπιστώνεται σε πρώτη φάση φαίνεται πράγματι να απηχεί τις διαθέσεις των θεσμών σε πολιτικό επίπεδο η διαδικασία να τρέξει γρήγορα χωρίς κωλυσιεργίες κι επιπρόσθετες πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

Τροφή στο «success story»

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που σε γενικές γραμμές κρίνεται επιτυχές, τουλάχιστον ως προς το βασικό μήνυμα της εμβάθυνσης της συνεργασίας με την υπερδύναμη, προσφέρουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσει περαιτέρω το αφήγημα του δικού της «success story»: η κυβέρνηση όχι μόνο έχει αποδοχή και συνομιλητές σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει και τη διεθνή στήριξη στην κατεύθυνση της εξόδου από τα μνημόνια, στο όνομα της διατήρησης της πολιτικής και περιφερειακής (γεωπολιτικής) σταθερότητας.

Παράλληλα με την προεργασία της εξόδου από τα μαύρα κατάστιχα των αγορών, η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες οργανώνει μεθοδικά και το εσωτερικό «comeback» (κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ θέλοντας να περιγράψει την επιστροφή της χώρας στη διεθνή σκηνή).

Ήδη στις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις παρατηρείται μια «διόρθωση» της ψαλίδας με τη Ν.Δ. (στην κυβέρνηση πολλοί εκτιμούν ότι ουδέποτε το άνοιγμα έφτασε τα διψήφια νούμερα που παρουσιάζονταν μέχρι πριν από λίγο καιρό) με αποτέλεσμα τα καλέσματα Μητσοτάκη για εκλογές να δείχνουν πλέον τελείως στον αέρα, καθώς δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κοινωνικό ρεύμα υπέρ εκλογών και κυβερνητικής αλλαγής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και καθώς ξετυλίγεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός της «επανεκκίνησης» ο πρωθυπουργός επιχειρεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση ή αλλιώς ένα σαρωτικό «μπάσιμο» σε κάθε δυνατό ακροατήριο με ατζέντα παράλληλη προς το μνημονιακό πλαίσιο, εισχωρώντας και σε πεδία της Ν.Δ., η οποία εσχάτως φαίνεται να βρίσκεται σε «νευρική κρίση». Η ατζέντα αυτή ειδικότερα αφορά:

– Το αναπτυξιακό πλάνο – με αιχμή τη ρητορική της Δίκαιης Ανάπτυξης – που σε αυτή τη φάση φαίνεται να συγκροτείται κομμάτι κομμάτι και προωθείται κυρίως μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια.

– Νομοσχέδια προοδευτικού χαρακτήρα, που κατά την κυβερνητική ρητορική επιφέρουν θεσμικές τομές, όπως η ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και η ταυτότητα φύλου.

– Την ανάδειξη του φιλοεπενδυτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης, καταρχάς μέσα από την προβολή του πρόσφατα ψηφισμένου αναπτυξιακού νόμου, της Task Force για τις επενδύσεις υπό τον πρωθυπουργό, τις επαφές Τσίπρα στις ΗΠΑ κ.λπ.

– Την ανάδειξη του προσανατολισμού στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Μέρισμα – «παγίδα» στη Ν.Δ.

Σε αυτό το τελευταίο σκέλος της ατζέντας εντάσσεται και η περίπτωση του κοινωνικού μερίσματος το οποίο η κυβέρνηση θα δώσει και φέτος, όπως ήδη προαναγγέλλεται εδώ και εβδομάδες. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες και φήμες ότι οι θεσμοί ζητούν η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος να κατευθυνθεί σε κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αναφερόταν από την Ουάσιγκτον σε διανομή μερίσματος ύψους ενός δισ. στους αδύναμους, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς. Κατά πληροφορίες, στις πρώτες επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών υπήρξε διάθεση συνεννόησης με τη «χρυσή τομή» να διαμορφώνεται ως εξής: από το συνολικό ποσό της υπεραπόδοσης, που αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 1 δισ., το κυρίως ποσό να διατεθεί σε ομάδες κοινωνικά αδύναμων και ένα μέρος να δοθεί για αναπτυξιακές δράσεις και ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Οι θεσμοί πάντως αποκλείουν τη διανομή σε συνταξιούχους, που θα επέτρεπε να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη 13η σύνταξη από την «πίσω πόρτα».

Επικοινωνιακά πάντως η κυβέρνηση μάλλον ετοιμάζεται να στήσει παγίδα στην αξιωματική αντιπολίτευση, όσον αφορά το «κοινωνικό μέρισμα», στον βαθμό που για τη Ν.Δ. δύο είναι οι βασικές επιλογές και δύσκολα θα βρεθεί ικανοποιητική οδός διαφυγής: είτε να ψηφίσει τη διανομή του μερίσματος σε αντίθεση με ό,τι έπραξε τον Δεκέμβριο του 2016, συμπλέοντας με την κυβερνητική πολιτική, είτε να μην το ψηφίσει επισφραγίζοντας για μία ακόμη φορά ότι απευθύνεται σε πολύ στενά κοινωνικά ακροατήρια, δηλαδή ουσιαστικά στον κόσμο των επιχειρήσεων και πέραν αυτού ουδέν. Κατά πάσα πιθανότητα, η δεύτερη επιλογή συμφέρει πολύ περισσότερο την κυβέρνηση – στον βαθμό που θα της επιτρέψει να υπογραμμίσει το κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπο της Ν.Δ. και μια τάση αποκοπής της από ευρύτερα κοινωνικά ακροατήρια, επομένως δεν αποκλείεται να επιλέξει την πόλωση για να ωθήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια επανάληψη των περσινών. Ενδεικτική ως προς αυτό, η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη («Real News») πως αν η αξιωματική αντιπολίτευση «ψηφίσει τη διανομή επιβεβαιώνει την κυβέρνηση, αν δεν την ψηφίσει επιβεβαιώνει τον κοινωνικό κυνισμό της».

Περιφερειακά συνέδρια

Σε ό,τι αφορά την προβολή του πλαισίου της Δίκαιης Ανάπτυξης και του μοντέλου της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που κυρίως περνά μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια, η κυβέρνηση κάνει μέχρι στιγμής θετικό απολογισμό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πέντε περιφερειακά συνέδρια, υπολείπονται ακόμη επτά, εκ των οποίων εκτιμάται ότι τα τρία «θα χωρέσουν» ώς το τέλος του χρόνου. Μετά τα Γιάννενα (περιφέρεια Ηπείρου) επόμενος σταθμός θα είναι η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κυβέρνηση και κόμμα διαπιστώνουν με έκπληξη τη θετική ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιφέρεια, καταβάλλει προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους και σε κάθε περίπτωση εντάσσει τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες στον κεντρικό σχεδιασμό.

Η κυβέρνηση πάντως με τα περιφερειακά συνέδρια θέλησε καταρχάς να συμβολίσει το πέρασμα από την «υψηλή» πολιτική της διαπραγμάτευσης για τα μακροοικονομικά δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην εσωτερική διακυβέρνηση. Κι επίσης να υπογραμμίσει ότι δεν ασκεί πολιτική για την περιφέρεια αφ’ υψηλού και εξ αποστάσεως, απεναντίας είναι προσιτή σε κάθε ακροατήριο, εν προκειμένω τοπικό.

Προοδευτικό προφίλ

Ένα ακόμη στοιχείο του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η προώθηση της «προοδευτικής ατζέντας» των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων, η οποία συσπειρώνει το κόμμα, την ευρύτερη κομματική βάση και παραπέρα τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο του κέντρου, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβλήματα στην Κεντροαριστερά, όπως φάνηκε πολύ έντονα με την ταυτότητα του φύλου.

Μετά τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αλλά και το επόμενο βήμα για την καύση νεκρών (διαδικασίες χωροθέτησης κέντρου αποτέφρωσης στον Δήμο Αθηναίων) φαίνεται να βρίσκεται στα σκαριά το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη (η χρήση της οποίας νομιμοποιήθηκε ήδη από το καλοκαίρι), ενώ εκτιμάται ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τη νομική κατοχύρωση της ευθανασίας, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κάτι περισσότερο από μια «ένδειξη».

Σε ό,τι αφορά την ιατρική κάνναβη, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο δεν αφορά τη νομιμοποίηση, η οποία ήδη έχει συντελεστεί με κοινή υπουργική απόφαση (Υγείας, Δικαιοσύνης) από το καλοκαίρι διαμορφώνοντας σε πρώτη φάση ένα κρατικό μονοπώλιο στο πεδίο των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Όπως διευκρινίζεται, το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ευρεία διυπουργική ομάδα (Γραφείο Πρωθυπουργού από κοινού με τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας) δεν εντάσσεται στη δέσμη των νομοσχεδίων με «προοδευτικό» χαρακτήρα, αλλά σε εκείνα με παραγωγικό – αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στόχος του υπό επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου είναι η παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σχετικό νομοσχέδιο δεν αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή πριν από το νέο έτος.

Οι σχέσεις με την Εκκλησία

Το μπαράζ των νομοσχεδίων προοδευτικού χαρακτήρα, μέχρι στιγμής κι εφόσον ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δοκιμάζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ζυγίσει τα δεδομένα: λαμβάνοντας υπόψη τον βασικό σχεδιασμό για εκλογές στο τέλος της τετραετίας φέρνει τα νομοσχέδια αυτά στο μέσο της θητείας της, τόσο για να τονώσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη μερίδα του οποίου ζητά προοδευτική στροφή, όσο και για να υπάρξει χρόνος ομαλοποίησης των σχέσεων με την Εκκλησία, αν κι εφόσον προκληθούν μεγάλες τριβές. Πάντως, ο πρωθυπουργός φροντίζει να μην μένουν «κενά» και δυσαρέσκειες: στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα για το περιφερειακό συνέδριο, συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Το «καρότο» της απλής αναλογικής

Ο σχεδιασμός πάντως έχει «καρότο και μαστίγιο» και για την Κεντροαριστερά: από τη μία η κυβέρνηση απευθύνει καλέσματα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κεντρικό πυλώνα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των λεγόμενων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, από την άλλη της αυξάνει την πίεση, ειδικά εν όψει εκλογής αρχηγού, καλώντας να διαλέξει στρατηγικούς συμμάχους και άρα να λάβει σαφείς αποστάσεις από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής η κυβέρνηση επιστρατεύσει τη συζήτηση για την απλή αναλογική, που ευνοεί τις συμμαχίες, τόσο στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο της κεντρικής πολιτικής. Παρόλο που μόλις πέρυσι ψηφίστηκε ο νόμος για την απλή αναλογική, το κυβερνητικό επιτελείο την κρατά ζεστή στο τραπέζι για «περαιτέρω εμβάθυνση», υπό το σκεπτικό ότι υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά, όπως το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, η μείωση του ορίου του 3% κ.λπ. Μπορεί πέρυσι η ΔΗΣΥ να μη στήριξε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ωστόσο στην κυβέρνηση λένε ότι υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:17