search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:42
MENU CLOSE

Ο Βαν Γκογκ και τα έργα του ζωντανεύουν στην Αθήνα!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1992
27-10-2017
30.10.2017 04:00
big13.jpg
 
Έχοντας περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου, η τρισδιάστατη έκθεση «Van Gogh Alive – The experience» έρχεται στην Αθήνα, αποτελώντας την πρώτη παρόμοια προσέγγιση στον χώρο των εικαστικών δημιουργών. 
 
Πρόκειται για μία συναρπαστική παρουσίαση όλων των έργων του μεγάλου Oλλανδού ζωγράφου, όπου τα διαχρονικά αριστουργήματα αποκτούν ζωή και οι επισκέπτες γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι τους. 
Τρεις χιλιάδες πίνακες, σκίτσα, κινούμενες εικόνες προβάλλονται από το ξακουστό σύστημα υψηλής τεχνολογίας Sensory4™ καθηλώνοντας τους θεατές. 
 
Πρόκειται για μια νέα μέθοδο, με νέες προοπτικές, που αφηγείται την ιστορία των έργων του δημιουργού, ενώ την ίδια στιγμή περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλούργησε και τις περιόδους που εμπνεύστηκε. Μια έκθεση που διεισδύει και αγγίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του καλλιτέχνη, αποκαλύπτοντάς μας ολόκληρο τον κόσμο του. 
 
Μια τρισδιάστατη απεικόνιση σε πολλαπλές επιφάνειες, σε έναν χώρο 1.500 τ.μ., όπου σαράντα και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλών προδιαγραφών προσφέρουν μια πολλά υποσχόμενη καλλιτεχνική εμπειρία. Οι εικόνες που κατακλύζουν τον χώρο σε συνδυασμό με τους ψηφιακούς ήχους δημιουργούν μια καθηλωτική ατμόσφαιρα και μοναδικά συναισθήματα που συνεπαίρνουν τους επισκέπτες. 
 
 
Υπερβαίνοντας τον χρόνο και τον χώρο, η έκθεση μας ταξιδεύει στα μέρη που ο μεγάλος ζωγράφος έζησε, δημιούργησε και αγάπησε, κάνοντάς μας μέρος των εμπειριών και των βιωμάτων του, επιτρέποντάς μας συγχρόνως να εισχωρήσουμε και να κατανοήσουμε το «σύμπαν» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που αντικατοπτρίζει τα τρίσβαθα της ψυχής του και την πολυτάραχη ζωή του. 
 
Μάλιστα, δίνεται η ευκαιρία στον θεατή να ενσωματωθεί ομαλά και ενεργά στην έκθεση παρεμβαίνοντας ο ίδιος σε πραγματικό χρόνο και χώρο μέσω των social media. Παρεμβάσεις που είναι ορατές και αντιληπτές στους υπόλοιπους επισκέπτες, καθώς προβάλλονται μέσα στον χώρο της έκθεσης και συγκεκριμένα στο Facebook και το Twitter, δημιουργώντας μια εμπειρία τόσο εξατομικευμένη όσο και συλλογική, διασφαλίζοντας έτσι, μια ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα στον θεατή και τον δημιουργό. 
 
Μια απόλυτη βιωματική εμπειρία, η έκθεση που μάγεψε περισσότερους από 10.000.000 θεατές σ’ όλο τον κόσμο, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζοντας από τις 7 Νοεμβρίου 2017 έως τις 5 Μαρτίου 2018, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τους νέους διεθνείς τρόπους προσέγγισης της τέχνης.
 
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ γεννήθηκε στην Ολλανδία στις 30 Μαρτίου του 1853 και ήταν ο μεγαλύτερος από τα οκτώ αδέλφια του. Ήταν ένα ιδιαίτερο και απόμακρο παιδί, ενώ η ειλικρίνεια και η έντονη ευαισθησία του δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη συντηρητική οικογένειά του. Ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο κατάφερε να δεθεί ψυχολογικά ήταν ο αδερφός του, Θίο, στον οποίο βασίστηκε οικονομικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
 
Σε ηλικία 16 ετών εργάστηκε ως έμπορος τέχνης, χωρίς επιτυχία. Απέτυχε σε όποια δουλειά προσπάθησε να κάνει, ώσπου στα 24 χρόνια του αναγκάστηκε να σπουδάσει θεολογία και να γίνει κληρικός, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Η επαφή του με τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας τον έκανε να συμπονέσει τους ανθρώπους που ζούσαν στη φτώχεια, τους οποίους άρχισε να βοηθά συστηματικά, χαρίζοντάς τους τρόφιμα και ρούχα. Η κατάσταση αυτών των ανθρώπων στάθηκε η αφορμή ώστε να αρχίσει να ζωγραφίζει, δημιουργώντας πίνακες με κοινωνικό περιεχόμενο. Έτσι, η πίστη του προς τον Θεό άρχισε να εξασθενεί σιγά σιγά, ενώ η αγάπη του για την τέχνη και τη δημιουργία γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Σε ηλικία 27 ετών κάνει τα πρώτα του μαθήματα στη ζωγραφική και συνεχίζει να δημιουργεί ακατάπαυστα. Ωστόσο, ο ιδιότροπος χαρακτήρας του τον οδηγεί πολλές φορές σε ρήξη με πολλά πρόσωπα της ζωής του, ενώ η κατάθλιψη τον οδηγεί το 1889 σε ψυχιατρική κλινική όπου εισάγεται με τη θέλησή του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ζωγραφίζει ασταμάτητα, ενώ τον Μάιο του 1890 εγκαταλείπει την κλινική. Ο Ολλανδός ζωγράφος με συμπτώματα έντονης κατάθλιψης αυτοπυροβολείται στο στήθος στις 27 Ιουλίου σε ηλικία 37 ετών, ενώ δυο μέρες αργότερα, στις 29 Ιουλίου 1890, αφήνει την τελευταία του πνοή. 
 
Ζωγράφισε πάνω από 800 πίνακες, των οποίων η αξία σήμερα είναι ανυπολόγιστη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του κατάφερε να πουλήσει μόλις έναν πίνακα. Έφυγε από τη ζωή νιώθοντας μόνος και αποτυχημένος. Το 1901 έγινε έκθεση στο Παρίσι και μέχρι το 1915 τα έργα του ήταν παντού περιζήτητα. Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ανήκει στους δημιουργούς που αναγνωρίστηκαν μετά θάνατον, ενώ σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης.
 
Info
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εκθεσιακός χώρος Βασ. Σοφίας 
και Κόκκαλη, Αθήνα
Πληροφορίες: 2107282000, 2107282333, 2107282367, 
www.vangoghalive.gr/
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:36