search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:18
MENU CLOSE

Citigroup: Τα capital controls συνεχίζουν να πλήττουν τις καταθέσεις και τη ρευστότητα

27.10.2017 16:58
Σχέδιο νέας χαλάρωσης των capital controls  - Media

 

Στην πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και στην εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ του ESM,  αναφέρεται σε νέο σημείωμά της η Citigroup, σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr.

Όπως σημειώνει, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρέμειναν σταθερές μηνιαίως τον Σεπτέμβριο, αφού σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες (σε μέσο όρο κατά 0,9% μηνιαίως), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,2% το Σεπτέμβριο, αφού αυξήθηκαν σε μέσο όρο κατά 0,6% κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες, ενώ οι ιδιωτικές καταθέσεις μειώθηκαν η κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, παρά τις κάποιες ενδείξεις βελτίωσης των καταθέσεων μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να παλεύουν, καθώς τα capital controls δεν έχουν ακόμα αρθεί και η εγχώρια ρευστότητα παραμένει φτωχή.

Σε ότι αφορά την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που ενέκρινε χθες ο ESM, η Citi σημειώνει ότι η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα. Σημαντική βελτίωση των καθυστερήσεων καταγράφηκε το Σεπτέμβριο και τα νέα κονδύλια θα διατεθούν για περαιτέρω αποπληρωμές καθυστερούμενων οφειλών μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Όπως είχε επισημάνει τον Ιούλιο ο ESM, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που οδήγησαν στη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών.

Όπως σχολιάζει η Citi, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ένα βασικό μέσο για την εισροή της απαιτούμενης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, εν μέσω των αμετάβλητων τραπεζικών καταθέσεων και της πτώσης των τραπεζικών δανείων και των σχετικά περιορισμένων εισροών ιδιωτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

 

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10