search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:31
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος: Καταλονία, μάχη χωρίς νικητή

27.10.2017 18:51
Καταλονία, ώρα μηδέν: Το χρονικό της κρίσης - Media

 

Προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση των δραματικών εξελίξεων στην Καταλονία οι γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ανοιχτή πλέον σύγκρουση Καταλονίας και κεντρικής κυβέρνησης δεν μπορεί να έχει αίσιο τέλος.

Το σχόλιο της Frankfurter Rundschau:

«Τη μάχη αυτή δεν μπορεί να την κερδίσει κανείς. Οι αυτονομιστές μπορούν να διακηρύξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά ελλείψει στήριξης δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Ο Ραχόι μπορεί να τους αναγκάσει να συμμορφωθούν στις συνταγματικές επιταγές. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν θα κερδίσει τη στήριξή τους για την Ισπανία. Η Καταλονία θα παραμείνει ένα πολιτικό πεδίο μαχών χωρίς νικητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Münchner Merkur:

«Όπως και στους πολέμους όπου το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια, έτσι και στην ανοιχτή αυτή πλέον σύγκρουση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών στην Καταλονία η πολιτική σύνεση πνέει τα λοίσθια. Με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βαρκελώνη για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους από τη μία, και την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 εκ μέρους της κυβέρνησης Ραχόι από την άλλη πλευρά, ξεκινά πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην ισπανική ιστορία. Υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα έχει Happy End. Χωρίς έξωθεν βοήθεια δεν διαφαίνεται η προοπτική ειρηνικής διεξόδου […]. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τώρα οι Ευρωπαίοι».

Μπορεί η ΕΕ να εγγυηθεί την ενότητα;

Τη στάση των Ευρωπαίων στηλιτεύει η Nürnberger Nachrichten. Συγκρίνοντας τη σύγκρουση Πουτζντεμόν-Ραχόι με την μετωπική δυο τρένων, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «μέχρι στιγμής η ΕΕ προσπάθησε να μην εμπλακεί. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο λάθος. Διότι από μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν».

Η Rhein-Neckar-Zeitung: «Με μεγάλη καθυστέρηση ΕΕ και ΗΠΑ παίρνουν θέση και αρνούνται να αναγνωρίσουν την […] Καταλονία. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ένα δεύτερο θα ήταν να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μόνοι τους δεν πρόκειται να τα βρουν. Χρειάζονται έξωθεν βοήθεια. Ερώτηση κρίσεως: γιατί υπάρχει η Ευρώπη, αν όχι για να εγγυάται την ενότητα;».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:31