search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:28
MENU CLOSE

Τι κάνει νιάου νιάου στη Λυρική Σκηνή;

04.11.2011 12:00
Τι κάνει νιάου νιάου στη Λυρική Σκηνή; - Media

Tου Βάιου Μαχμουντέ

Ο «Παπουτσωμένος Γάτος», σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Ο σκηνοθέτης με την πολύχρονη θητεία στο παιδικό θέατρο και στην όπερα μας καλεί να δραπετεύσουμε στον κόσμο της φαντασίας.

Tου Βάιου Μαχμουντέ

Ο «Παπουτσωμένος Γάτος» φοράει τις μπότες και το καπέλο του και ανεβαίνει στο λυρικό μας θέατρο. Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές ημέρες συνδυάζει μοναδικά τον μελωδικό κόσμο της όπερας με τη μαγεία του παιδικού θεάτρου και μεταφέρει μικρούς και μεγάλους θεατές στον κόσμο της φαντασίας. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, με αφορμή τη νέα του παράσταση, μας μίλησε για τη συνεργασία του με τη Λυρική, για το πώς βλέπει το θεατρικό τοπίο στην Ελλάδα και μοιράστηκε μαζί μας τους φόβους και τις ανησυχίες του.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας παράσταση. Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το έργο «O Παπουτσωμένος Γάτος»;

Το έργο «O Παπουτσωμένος Γάτος» ήταν μια κοινή επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη και δική μου. Αυτό που μέτρησε ήταν ότι το έργο ήταν έτοιμο, γραμμένο για παιδιά, και δεν χρειαζόταν να κάνουμε διασκευή. Η όπερα αυτή έχει έναν κώδικα παιδικό και κρίναμε ότι ήταν το καταλληλότερο στη δεδομένη στιγμή.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τη Λυρική;

Αισθάνομαι ότι ανοίγονται κάποιες προοπτικές, οι οποίες με πολλή δουλειά θα μπορούσαν να έχουν καλό αποτέλεσμα στο μέλλον.

Έχετε μεγάλη πείρα στο παιδικό θέατρο. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε εξ αρχής με το συγκεκριμένο είδος;

Δεν ξέρω τι να απαντήσω σ’ αυτό. Ίσως να υπάρχουν ανοιχτά θέματα με τα ψυχολογικά μου που ανάγονται στην παιδική ηλικία μου και προσπαθώ να τα λύσω. Αυτό βέβαια ίσχυε έως ένα σημείο. Επιπλέον, σαν είδος είναι πολύ πιο ανοιχτό στο παιχνίδι και έτσι διατηρεί το ενδιαφέρον μου αμείωτο. Μπορείς πιο εύκολα να ρισκάρεις στο θέατρο για παιδιά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδικό έργο και γιατί;

Ποτέ δεν είχα αγαπημένα παιδικά έργα. Τα παιδιά αγαπούν έργα που είναι κοντά σε μια ενήλικη πραγματικότητα. Οι παιδισμοί μού προκαλούν αλλεργία. Ακόμα και τα παραμύθια είναι στην ουσία μεταγραφές από έναν ειδικό κώδικα της ενήλικης πραγματικότητας. Δεν δημιουργούν τα παιδιά τα παραμύθια, αλλά οι ενήλικες.

Τι διεγείρει τη φαντασία σας;

Οτιδήποτε αναπάντεχο.

Με ποιους τρόπους δραπετεύετε από την πραγματικότητα;

Προσπαθώ να μην δραπετεύω από την πραγματικότητα τον τελευταίο καιρό και να αντιμετωπίζω τη ζωή μου σαν κάτι απτό και το καλύτερο που έχω. Άλλωστε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ζήσω μια δεύτερη ζωή.

Πώς βλέπετε το θεατρικό τοπίο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε;

Θολό. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι είναι ευκαιρία να αποδείξει κανείς κατά πόσο συνδέει το θέατρο με κάτι πνευματικό ή απλώς ήταν ένα ματαιόδοξο σπορ που ασκούσε εδώ και καιρό. Όσοι αντέξουν ή δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υπάρχουν μέσα από το θέατρο θα έχουν περάσει το τεστ.

Υπάρχει πιθανότητα να μη δοθούν οι θεατρικές επιχορηγήσεις κι αν δοθούν θα είναι πενιχρές. Ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος;

Το πρόβλημα είναι η ασάφεια. Αν δινόταν μια ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν θα δοθούν καθόλου ή ότι θα δοθούν με κάποιον τρόπο, θα είχε κανείς κάτι τελείως πραγματικό να αντιμετωπίσει. Η ασάφεια δημιουργεί πολλές και πολλών ειδών αντιδράσεις που δεν κάνουν καλό στην πραγματικότητα του θεάτρου.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Δεν έχω άλλη επιλογή ή, για την ακρίβεια, εφαρμόζω στην καθημερινότητά μου τη δημιουργική απαισιοδοξία. Επειδή δεν περιμένω ως διά μαγείας να λυθούν τα προβλήματα, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ ώστε να τα λύνω και να μην καταστρέφεται η ψυχική μου υγεία.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Προφανώς ο κοινός όλων. Ο θάνατος. Υπάρχει κάτι άλλο περισσότερο από αυτό;

Φαντασία στην εξουσία. Άπιαστο όνειρο;

Τα όνειρα οφείλουν να είναι άπιαστα, αλλιώς δεν είναι όνειρα. Στην ουσία τα όνειρα είναι ένα σημάδι στον ορίζοντα που σου δίνει προσανατολισμό, αλλά δεν το φτάνεις ποτέ. Είναι το ίδιο ιδεατό σαν να λες ταξιδεύω προς Βορρά ή Νότο. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα Βορράς ή Νότος.

Τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το ανέβασμα του Μακμπέθ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον ερχόμενο Ιανουάριο. Μια όπερα στην Ιταλία την άνοιξη και ανέβασμα της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή στο Stratford Shakespeare Festival of Ontario στον Καναδά, το καλοκαίρι του 2012.

Info: Ο «Παπουτσωμένος Γάτος» του Τσέζαπ Κουί, σε λιμπέρτο Μ. Λβόφσκι, παρουσιάζεται στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61). Παραστάσεις: 6, 13, 20/11 και 4, 18, 20, 21, 23, 24/12. Θα παίζεται μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 25 ευρώ. Ώρα έναρξης παραστάσεων: 11.00 το πρωί.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50