search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:37
MENU CLOSE

ΠΓΔΜ: Καταποντίστηκε ο Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές

30.10.2017 10:46
Ουγγαρία: Ο «σκληρός» με τους πρόσφυγες Όρμπαν έδωσε fast track άσυλο στον Γορύεφσκι  - Media

 

Το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ήταν ο μεγάλος νικητής και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, καθώς επικράτησε στους περισσότερους δήμους όπου στήθηκαν κάλπες.

Συγκεκριμένα δεύτερος γύρος διεξήχθη σε 35 δήμους, ενώ σε άλλους 46 δήμους η αναμέτρηση κρίθηκε από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου.

Το κόμμα του Ζάεφ επικράτησε σε 19 δήμους στον δεύτερο γύρο, ενώ το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι σε μόλις δύο. Συνολικά, το SDSM νίκησε σε 57 δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών στα Σκόπια και σε όλους τους μεγάλους δήμους όπου κυριαρχεί ο σλαβικός πληθυσμός, ενώ το VMRO-DPMNE βγήκε πρώτο μόλις πέντε μικρούς δήμους.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ, ο νικητής των δημοτικών εκλογών ήταν το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο επικράτησε συνολικά σε 10 δήμους, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι δήμοι του Τέτοβο, της Στρούγκα και του Τσάιρ στα Σκόπια.

Το έτερο αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα, επικράτησε σε τρεις δήμους, μεταξύ των οποίων και ο δήμος του Γκόστιβαρ. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για «μαζική εξαγορά και εκφοβισμό ψηφοφόρων» και έκανε λόγο για «μαφιόζικες εκλογές, οι οποίες οργανώθηκαν από τη χούντα του Ζάεφ».

Ο Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τις δημοτικές εκλογές, ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Ζάεφ απέρριψε τις καταγγελίες Γκρούεφσκι και ανέφερε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν «με δίκαιο, δημοκρατικό και κρυστάλλινο τρόπο» και επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική ζωή της χώρας έχει γυρίσει σελίδα.

Επίσης, απέδωσε τις δηλώσεις του αρχηγού του VMRO-DPMNE, ότι δεν αναγνωρίζει τις δημοτικές εκλογές, «στην πικρία του ηττημένου» και τον κάλεσε να επανεξετάσει τη στάση του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα Γκρούεφσκι για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι η χώρα έχει μπροστά της πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και πρόσθεσε ότι «και να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γνωρίζουμε από τώρα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35