search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:31
MENU CLOSE

Εσωκομματικές αντιδράσεις για προσφυγικό- Μουζάλα φέρνουν νευρικότητα στην κυβέρνηση

31.10.2017 06:09
Εσωκομματικές αντιδράσεις για προσφυγικό- Μουζάλα φέρνουν νευρικότητα στην κυβέρνηση - Media

 

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να συντηρήσει την κόντρα με τη ΝΔ και της «επιστρέφει» τα περί ανομίας λόγω της υπόθεσης Αυγενάκη, το προσφυγικό αναζωπύρωσε τις εσωτερικές τριβές. Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που είχε στην ατζέντα το προσφυγικό και την αξιολόγηση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αν και μη μέλος του οργάνου, προσήλθε προκειμένου να ενημερώσει για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, μετά και την αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σκληρή κριτική για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα κράτησης ασκήθηκε στον υπουργό από μέλη της ΠΓ που πρόσκεινται στην εσωκομματική «αντιπολιτευτική» πτέρυγα των «53+». Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μπορεί η σκληρή κριτική να προήλθε από την εν λόγω πλευρά, ωστόσο όλοι σχεδόν πήραν αποστάσεις από τον υπουργό, ο οποίος εδώ και καιρό είναι στο στόχαστρο μερίδας του κόμματος.

Στην κριτική που δέχθηκε ο υπουργός φέρεται να «αμύνθηκε» επισημαίνοντας ότι η πολιτική που ασκεί είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και πως αν κρίνεται αναποτελεσματικός τότε είναι διατεθειμένος να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. Στην «απειλή» περί παραίτησης η πλευρά των εσωκομματικών επικριτών του απαντά με τον υπαινιγμό ότι λέγεται εκ του ασφαλούς στο βαθμό που το επόμενο διάστημα θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηρίξει την προεκλογική του καμπάνια ως υποψήφιος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατόπιν κυβερνητικής πρότασης.

Από την άλλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σφοδρή κριτική στο πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα, πολλώ δε μάλλον που σύντομα αποχωρεί, έχει πραγματικό παραλήπτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό .

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκδόθηκε δελτίο τύπου όπου σημειώνεται πως «στο πλαίσιο της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ  κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις», ενώ ο υπουργός αναμένεται να δώσει εκτάκτως συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη . Επίσης, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν χθες  ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Μουζάλα.

Στο μεταξύ, πρόβλημα φαίνεται πως υπήρξε και με το κείμενο της απόφασης της ΠΓ ως προς το σκέλος του προσφυγικού(κυρίως), με αποτέλεσμα η απόφαση να μην είναι ομόφωνη- τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ορισμένες κομματικές πηγές.  

Αισιοδοξία Τσίπρα

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός στο σκέλος της συζήτησης αναφορικά με την αξιολόγηση εξέφρασε αισιοδοξία για ακόμη μια φορά και φέρεται να δήλωσε: «Το πολιτικό μας σχέδιο αποδίδει, η χώρα θα είναι εκτός μνημονίων το 2018. Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί πρέπει αυτό να το αναγνωρίσουν».

Στο κείμενο της απόφασης της ΠΓ υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως «το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει τόσο μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ των θεσμών και αυτό είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη, αλλά και μια δικαίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις σύνθετες δυσκολίες». Τονίζεται επίσης ότι «για τρίτη χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος» και πως «το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης πρέπει να κατευθυνθεί στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Συνέχεια στην κόντρα για «ανομία» και Αυγενάκη

Στο μεταξύ χθες συνέχεια δόθηκε στην κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ με αφορμή τα συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύλληψη του 29χρονου για την αποστολή φακέλων παγιδευμένων με εκρηκτικά την περασμένη άνοιξη, στον Λουκά Παπαδήμο και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης δίνει συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τις μεγάλες επιτυχίες της, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για ‘’την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανομία’’.  Τελικά, τα θέλει και τα λέει ή του ξεφεύγουν»;

Επίσης κυβερνητικές πηγές, υπογράμμιζαν πως «έργο της Αστυνομίας, αλλά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι οι μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων δύο ετών. Από τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, των απαγωγέων του Λεμπιδάκη  και του αποστολέα των εκρηκτικών δεμάτων, μέχρι την εξάρθρωση για πρώτη φορά των εγκληματικών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια».

Την ίδια ώρα υπενθύμιζαν την υπόθεση Αυγενάκη επιχειρώντας να πετάξουν το μπαλάκι της ανομίας στο γήπεδο της ΝΔ: «Θα προτείναμε λοιπόν στον κ. Μητσοτάκη πριν τα επόμενα συγχαρητήρια του στην Αστυνομία, που θα έρθουν κι αυτά γρήγορα, να αφήσει την πολιτική σπέκουλα περί ανοχής στην ανομία και να δώσει απαντήσεις για την ανομία της ανοχής σε στενούς του συνεργάτες, όπως ο κ. Αυγενάκης, που φέρεται να κάνει εξυπηρετήσεις σε λαθρεμπόρους, πλαστογράφους, απαγωγείς και άλλους ποινικούς».

Σημειώνεται ότι ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε χθες στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με εξώδικο, κάνοντας λόγο «για σκευωρία του γνωστού παρακράτους Τσίπρα – Καμμένου – Βαξεβάνη».


google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30