17/02/2020 08:58:00

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της ΠΓ: «Δεν ήταν ομόφωνη» - Διαφωνίες για Μνημόνιο, ΗΠΑ και προσφυγικό

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στο άναρχο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών - Media
 
Σε δημοσιοποίηση των σημείων διαφωνίας τους με την χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «53» με κείμενο που ανάρτησαν στην ιστοσελίδα Commonality.gr.
 
Καταρχάς, όπως σημείωνε νωρίτερα το «Π», στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη καθώς και πως η δυσφορία σε σχέση με την πολιτική που ασκείται στο προσφυγικό ήταν «σχεδόν ομόθυμη». Πέρα από το προσφυγικό ζήτημα πάντως, επισημαίνουν ότι στο κείμενο της απόφασης δεν αποτυπώνεται η θέση πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Παράλληλα καταθέτουν ενστάσεις αναφορικά με την επίσκεψη στις ΗΠΑ για την οποία στην απόφαση της ΠΓ καταγράφεται θετική αποτίμηση αν και στη συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία συζήτηση. Τέλος, το κείμενο των 53 περιλαμβάνει 6 σημεία για το προσφυγικό.
 
Πιο αναλυτικά το κείμενο των 53:
 
«Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ομόφωνη καθώς όχι μόνο τα μέλη των 53, αλλά και άλλοι, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια σειρά θέματα. Σε κάθε περίπτωση το κείμενο της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα και τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην 5ωρη συνεδρίαση του οργάνου, σημειώνουν μέλη των 53.
 
Μεταξύ άλλων, διαφωνίες εκφράστηκαν στα εξής ζητήματα:
 
Οι 53 και άλλοι, υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.
 
Σχετικά με την επίσκεψη της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην Π.Γ., οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.
 
Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ξεκάθαρα υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα οι 53 υποστήριξαν:
 
Α. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.
 
Β. Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
 
Γ. Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.
 
Δ. Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.
 
Ε. Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.
 
ΣΤ. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.