search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54
MENU CLOSE

«Καρτέρι» Τσίπρα στον Κυριάκο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1993
2-11-2017
02.11.2017 04:00
warden_copy.jpg

 

Με ανυπομονησία περιμένει το Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό για τα θέματα ασφάλειας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει σε μπούμερανγκ τη συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ίδιο απολογούμενο για διαφθορά, διαπλοκή, ανοχή και υπόθαλψη της ανομίας.

Η συζήτηση αυτή και ο τρόπος που με βάση τα δεδομένα αναμένεται να εξελιχθεί, κουμπώνει άριστα με τη συνολικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την πολιτική και δημοσκοπική της ανάκαμψη, που περιλαμβάνει την αποσταθεροποίηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κλείσιμο της ψαλίδας.

Η ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα «Έξαρση της εγκληματικότητας και αύξηση των φαινομένων βίας» κατατέθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης (26 Οκτωβρίου) και ακολούθησε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», σύμφωνα με το οποίο ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται να είχε δοσοληψίες με ποινικούς (εκβιαστές, λαθρεμπόρους κ.λπ.).

Τρίβουν τα χέρια τους στο Μαξίμου

Και αν η υπόθεση Αυγενάκη ήταν από μόνη της «βούτυρο στο ψωμί» του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτήν ήρθε να προστεθεί και η κατάθεση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη δίκη για τη Siemens Αικατερίνης Τσάκαλου, η οποία επανέλαβε όσα είχε πει στην Εξεταστική, περί «χορηγιών» του γερμανικού κολοσσού προς κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Σε ό,τι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπλέκεται προσωπικά με τη γνωστή υπόθεση του εξοπλισμού του τηλεφωνικού κέντρου του πολιτικού του γραφείου (για την ακρίβεια, δύο γραφείων, σύμφωνα με την κατάθεση), τον οποίο τελικά πλήρωσε μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε.

Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία Μητσοτάκη ως επικοινωνιακό και πολιτικό «αυτογκόλ», ειδικά μετά τα όσα προέκυψαν ύστερα από την κατάθεση της ερώτησης. «Είναι ο ίδιος και οι συνεργάτες, που φέρονται τελικά να εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου στο δημοσίευμα για τον Λ. Αυγενάκη ήταν ακαριαία και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την «πάσα» που έδωσε στην κυβέρνηση ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη σχετική ανακοίνωση είναι σαφές ότι η κατηγορία περί ανομίας «επιστρέφεται» στη Ν.Δ., ενώ δηλώνεται απερίφραστα η πρόθεση του πρωθυπουργού να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας «πειστικές εξηγήσεις», ειδάλλως θα κατηγορηθεί ότι η ανομία και η ανοχή της ανομίας είναι φαινόμενα που τον αγγίζουν προσωπικά. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μια ευκαιρία να διαφωτίσει όλους τους Έλληνες ο αρχηγός της Ν.Δ. για την εμπλοκή που φέρεται να έχει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του σε κυκλώματα με εγκληματική δράση. Να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρουν οι αποκαλύψεις για “εξυπηρετήσεις” ατόμων που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, λαθρεμπόριο χρυσού, απαγωγές, εμπόριο όπλων, απειλές κατά δημοσιογράφων κ.λπ. Από τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο από καταγγελίες για συκοφαντίες και παρακράτος. Από τον κ. Μητσοτάκη περιμένουμε πειστικές απαντήσεις. Διαφορετικά θα αποδειχτεί ότι η ανοχή στην ανομία, και η ανομία της ανοχής, ανθίζουν πολύ κοντά του».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του μετά την κατάθεση της Αικ. Τσακάλου καλεί σε εξηγήσεις στη Βουλή και για τα δύο αυτά ζητήματα: «Για κακή τύχη του προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη, η κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης στον πρωθυπουργό για την «ανομία» δεν συνέπεσε μόνο με το δημοσίευμα για εμπλοκή του γραμματέα του κόμματος κ. Αυγενάκη σε εγκληματικό κύκλωμα, αλλά και με τη συνέχιση της δίκης της Siemens». Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον αρχηγό της Ν.Δ. για επιλεκτική σχέση με τη «νομιμότητα» ενώ στο κάδρο βάζει και τον Αντώνη Σαμαρά: «Όσο για τον κ. Σαμαρά που ζητούσε να “ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας” από την “ανομία” των προσφύγων, ελπίζουμε να βρει απαντήσεις και αυτός για τις χορηγίες της Siemens στην Πολιτική Άνοιξη».

Αιτιάσεις περί συγκάλυψης

Από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος:

– Αναφέρθηκε με τα μελανότερα χρώματα στην υπόθεση Αυγενάκη: «Έχουμε μείνει στην κυριολεξία άναυδοι με τις αποκαλύψεις οι οποίες εκθέτουν ένα κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και μάλιστα μια προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη», που «φέρεται ότι διατηρούσε ειδικές σχέσεις και παρείχε εξυπηρετήσεις σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου».

– Προειδοποίησε για τις «άγριες» διαθέσεις της κυβέρνησης να στριμώξει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Στη Βουλή, είπε, «θα τεθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη για την κάλυψη που παρέχει στον κ. Αυγενάκη».

– Έθιξε το θέμα της αντιμετώπισης των αποκαλύψεων από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ κάνοντας λόγο για γενικευμένη «αφωνία». «Το 1/100 αν είχε ακουστεί για οποιοδήποτε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, θα το βλέπαμε ως πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των περισσότερων ιδιωτικών ενημερωτικών σταθμών. Αντιθέτως, αυτό το οποίο παρακολουθούμε όλες τις τελευταίες ημέρες είναι μια προσπάθεια υποβάθμισης έως και συγκάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να έχει ταρακουνήσει συθέμελα το πολιτικό σύστημα» ανέφερε.

Στοιχεία για την ασφάλεια

Όσον αφορά το σκέλος της ασφάλειας, για το οποίο η κυβέρνηση εγκαλείται από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Μαξίμου έχει δώσει ήδη κάποια δείγματα γραφής σε σχέση με το πώς θα κινηθεί.

Αφενός θα προσέλθει με στοιχεία κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι αναφέρεται σε αυτά επιλεκτικά, αφετέρου θα αναφερθεί στις επιτυχίες της Αστυνομίας επί των ημερών της κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. Από τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, των απαγωγέων του Λεμπιδάκη και του αποστολέα των εκρηκτικών δεμάτων μέχρι την εξάρθρωση για πρώτη φορά των εγκληματικών συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52