20/01/2019 09:15:32

Χουλιαράκης: Κανένα νέο πρόσθετο μέτρο στον προϋπολογισμό

Χουλιαράκης: Κανένα νέο πρόσθετο μέτρο στον προϋπολογισμό - Media

 

Δεν θα υπάρξει κανένα νέο μέτρο το 2018 τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. «Στον προϋπολογισμό του 2018 δεν θα υπάρχει ούτε ένα πρόσθετο μέτρο. Ό,τι αποτυπώνει το προσχέδιο, αυτό θα αποτυπώνει και το σχέδιο. Δημοσιεύματα για μέτρα 2,4 δισ. ή 1 δισ. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2018 και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης «μπαίνουμε στο τελευταίο κόμματι του προγράμματος προσαρμογής με το οποίο, προσωπικά πιστεύω, ότι τελειώνει και ουσιαστικά το κομμάτι προσαρμογής. Το πρόγραμμα ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης». Και συνέχισε λέγοντας πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής αρχίζει αφενός η συζήτηση της αναδιάρθρωσης του χρέους αφετέρου η συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, αναφέροντας αν ο μηχανισμός επιτήρησης «θα είναι αντίστοιχος με αυτόν της Πορτογαλίας και της Κύπρου όπως επιδιώκουμε».

Κατόπιν εκτίμησε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο οικοδόμησης ενός μεγάλου οικονομικού αποθέματος που θα μας επιτρέψει να βγούμε αγορές χωρίς νέα προληπτική γραμμή στήριξης. Είναι μηχανισμός ασφάλειας με την έννοια ότι αν προκύψει νέος κλονισμός στις διεθνείς χρηματαγορές εμείς θα μπορούμε να ανακυκλώνουμε το δημόσιο χρέος. Το ύψος είναι 12-15δις ευρώ, τα 9 δις ευρώ θα προκύψουν από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό είναι «ένα μαξιλάρι που μετά από 1-2 χρόνια κανονικότητας εξω από πρόγραμμα οφείλουμε να μετατρέψουμε σε Ταμείο Σταθεροποίησης για την επόμενη κρίση. Καθήκον αυτής της κυβέρνησης, αυτό της έλαχε, ήταν να βγάλει χώρα από την κρίση αλλά και να την θωρακίσει να αντιμετωπίσει επόμενες κρίσεις» σημείωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους, την μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες», λέγοντας πως αυτή είναι μια συνειδητή και μεταβατική επιλογή της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει τα πιο αδύναμα και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας. Σημείωσε ακόμη πως από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2,8% το 0,6%-07% θα διανεμηθεί υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος «με κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια για την ενίσχυση των εισοδημάτων των πιο αδύναμων νοικοκυριών». Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «πρόκειται για ένα μέτρο one off που υλοποιούμε ως ανταπόδοση για όσα έχει κάνει η κοινωνία» ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βρει στον προύπλογισμό «ένα μικρό αλλά αρκετά κρίσιμο ποσό 320 εκατ. ευρώ» το οποίο θα κατευθυνθεί σε νέα κοινωνικά προγράμματα, όπως οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακούς σταθμούς και στην καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.