search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:24
MENU CLOSE

Πράσινο φως για τον ΕΔΟΕΑΠ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1993
02-11-2017
02.11.2017 17:10
edoeap_0.jpg
 
Θετικά είναι τα σημάδια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περιθάλψεως), βέβαια απαιτείται προσοχή στη «μεθοδολογία» για τη διάσωση του ασφαλιστικού Οργανισμού. Τα πράγματα φαίνονται να έχουν δρομολογηθεί, αφού ήδη βρίσκεται στα «σκαριά» η σημαντικότερη προϋπόθεση για να κατατεθεί το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ στη Βουλή. Αυτή η προϋπόθεση, φυσικά, είναι να οριστεί νέο καταστατικό.
 
Ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει καλέσει τους μετόχους και τα μέλη του να ψηφίσουν από τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 8 του μηνός για το νέο καταστατικό, συμβαδίζοντας με τις διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης.
 
Συγκεκριμένα, η κρίσιμη ψηφοφορία για το καταστατικό θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας, στις 8.00, και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου, στις 20.00, με τη συμμετοχή και παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, κατόπιν ορισμού από τον ΔΣΑ, για τη διασφάλιση της διαδικασίας.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο αλλαγής του καταστατικού, στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα υπάγονται για παροχή μηνιαίας επικούρησης και ιατροφαρμακευτικής – νοσοκομειακής περίθαλψης όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία Τύπου, εξαιρουμένων όσων είναι ήδη μέλη του Αλληλοβοηθητικού Σωματείου με την επωνυμία «Επικουρικό Ταμείο Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας» (ΕΤΑΣ) και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών» (ΤΕΑΣ). Επιπλέον, και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού θα μπορούν να ασφαλίζονται στον ΕΔΟΕΑΠ για ιατροφαρμακευτική – νοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι το κυβερνητικό σχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις από την πλευρά των εργοδοτών (η ανακοίνωση των έξι εκδοτικών επιχειρήσεων – Αλαφούζου, Αναστασιάδη-Καραμήτσου, Κουρτάκη, Μαρινάκη και Φιλιππόπουλου – προκάλεσε σκληρές κόντρες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, κομμάτων καθώς και συνδικαλιστικών φορέων κυρίως για την εισφορά 2% επί του τζίρου κάθε επιχείρησης).
 
Επίσης, λόγω της πρόβλεψής του για εισφορά 2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη. Για τους συνταξιούχους, η μηνιαία εισφορά θα υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ποσού της
καταβαλλόμενης σύνταξης.
 
Σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση, η μηνιαία εισφορά θα ορίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη. Για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, η μηνιαία εισφορά των ασφαλισμένων θα υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.
 
Πάντως, η ΕΣΗΕΑ στηρίζει την πρόταση για διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι η πρόταση «αποτελεί βάση διάσωσης και ανάσα ζωής για το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στην Ενημέρωση».
 
Τέλος, η ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της καλεί «τους συναδέλφους μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να δώσουν βροντερό ‘‘παρών’’ στις καταστατικές διαδικασίες επικύρωσης των διατάξεων για την εξασφάλιση εσόδων ενός νέου μεγάλου ΕΔΟΕΑΠ που θα αποτελεί στήριγμα για όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:23