search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:15
MENU CLOSE

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη γιορτή του σινεμά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1993
02-11-2017
06.11.2017 04:00
58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη γιορτή του σινεμά - Media

 

To 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η μεγάλη γιορτή του σινεμά, ξεκινά σήμερα Πέμπτη και ολοκληρώνεται στις 12 του μήνα, παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη τις καλύτερες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, ξεχωριστά αφιερώματα, καθώς και παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις.
 
Την αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει η καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» της πολυβραβευμένης Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Πρόκειται για μια ρομαντική ταινία, ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι με ελάφια, όπου δυο μοναχικές ψυχές συναντιούνται κάθε βράδυ στα όνειρά τους. Θα υπάρχει, μάλιστα, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη σκηνοθέτιδα, η οποία θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσει τις ταινίες της στο κοινό.
 
 
Το φεστιβάλ κλείνει με το «Πάρτι»/«The Party» της Βρετανίδας Σάλι Πότερ, όπου μια φιλόδοξη πολιτευόμενη προσκαλεί στο σπίτι της τους φίλους της προκειμένου να γιορτάσει την προαγωγή της. Πρόκειται για ένα βρετανικό πάρτι, όπου το τραγελαφικό σχόλιο στην πολιτική κυριαρχεί, μια συναρπαστική ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, σχολιάζοντας πανέξυπνα την πολιτική σκηνή, τα ανθρώπινα πάθη και την ηθική.
 
«Πάρτι»/«The Party» 
 
Στο φεστιβάλ θα προβληθούν τη φετινή χρονιά συνολικά 183 ταινίες μεγάλου μήκους και 60 ταινίες μικρού μήκους. 
 
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί παράλληλα με τη διοργάνωση, θα προβληθούν 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, 20 σε πρώτη προβολή, πέντε που έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους, δυο καθολικά προσβάσιμες ταινίες, δυο ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, ένα ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και τρεις ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα».
Στο διεθνές πρόγραμμα προβολών ανακαλύπτουμε τον πρωτοριακό κινηματογράφο στο «Out of Competition» και στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», ξεχωρίζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις «Ματιές στα Βαλκάνια», δίνουμε «carte blanche» στον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, ο οποίος επιλέγει 10 αγαπημένες ταινίες του, προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες στο «Film Forward», δίνουμε μεταμεσονύκτια «ραντεβού» στη ζώνη «Round Midnight» και, φυσικά, καλωσορίζουμε την Εικονική Πραγματικότητα με το νέο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR (Virtual Reality).
 
Εκτός, όμως, από «εικονική πραγματικότητα» και γυαλιά υψηλής τεχνολογίας για την παρακολούθηση ταινιών προσανατολισμένων στο… μέλλον, το φετινό φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε έννοιες όπως ο νόστος και η επιστροφή. Δεκατέσσερις ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων και πρωτοπόρων δημιουργών, 11 ξένες και τρεις ελληνικές, που αποτελούν τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, εστιάζουν στη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για «Ρίζωμα», όπως ονομάζεται και το εμβληματικό έργο της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ.
 
Ένα έργο που αναπτύσσει τις ιδέες αυτές και θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις πλάνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αναλύοντας την έννοια του «ξεριζώματος» που τον έχει πλήξει με την πεποίθηση ότι «το ρίζωμα είναι ίσως η σημαντικότερη αλλά και η πλέον παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής».
 
Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων, το φεστιβάλ υποδέχεται την Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, όπως και τον Σουηδό δημιουργό Ρούμπεν Έστλουντ, τον μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. 
 
Αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στο τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50, όπως και στις σπάνιες ταινίες του Γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017), που αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20ού αιώνα. Το φεστιβάλ εξερευνά – με 11 αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία – την παθιασμένη σχέση ανάμεσα στο σινεμά και τη λογοτεχνία μέσω του αφιερώματος «Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια») και διερευνά τις ποικίλες όψεις της ανεργίας και της εργασίας με το αφιέρωμα «Αόρατα χέρια». 
 
Ο Αλεξάντερ Πέιν
 
Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους του φεστιβάλ – εκτός από την Ουγγαρέζα Ίλντικο Ενιέντι – θα είναι ο Αλεξάντερ Πέιν, που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Μικρόκοσμος»/«Downsizing», όπως και ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε δυο ταινίες (ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου «Σπόρος»).
 
Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του Λιμανιού («Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές»), στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στον Δήμο Παύλου Μελά.
 
Την κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης απαρτίζουν οι Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ), Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ, sound designer, sound engineer (Γαλλία), και η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.
 
Info
58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 
Από 2 έως 12 Νοεμβρίου 2017
Κινηματογράφος 
 
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:14