21/05/2019 23:14:37
5.11.2017 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1993 στις 02-11-2017

Πωλητήρια σε εκκρεμότητα

Πωλητήρια σε εκκρεμότητα - Media

 

Νέα αλλαγή ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ για να ολοκληρώσει πολιτικά δύσκολα «ντιλ»

Θύμα των «φτωχών» αποτελεσμάτων της στο ιδιαίτερα κρίσιμο – για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς – μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται ότι έπεσε η προσφάτως απελθούσα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με πρόεδρο τη Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Λεούση. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι, από την αρχή της λειτουργίας του, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αλλάξει οκτώ προέδρους και πέντε διευθύνοντες συμβούλους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι συγκεκριμένες καρέκλες είναι πιο... «ηλεκτρικές» και από εκείνη του προπονητή σε μεγάλο ελληνικό ποδοσφαιρικό σύλλογο.
 
Οι θεσμοί χρεώνουν στις μέχρι σήμερα διοικήσεις ότι, επί της ουσίας, σε έξι χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί καμία σημαντική επένδυση σε ακίνητο που παραχωρήθηκε ή πωλήθηκε μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Η πρώτη που θα ολοκληρωθεί φαίνεται πως θα είναι αυτή στον Αστέρα Βουλιαγμένη.
 
Η νέα διοίκηση
Τα στελέχη της νέας διοίκησης που καλούνται να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά» είναι ο Άρης Ξενόφος από το πόστο του προέδρου του Ταμείου και ο Ριχάρδος Λαμπίρης ως διευθύνων σύμβουλος. 
Η τοποθέτηση ειδικά του Ξενόφου αποκτά σημειολογικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που το καλοκαίρι του 2015 είχε αναλάβει επικεφαλής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διαχειρίστηκε με επιτυχία την «καυτή πατάτα» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επιπλέον, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ριχάρδου Λαμπίρη, προστέθηκε ως νέο μη εκτελεστικό μέλος ο Γιώργος Μαρίνος, κι αυτός με πολύχρονη εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και τη διοίκηση επιχειρήσεων.
 
Στο πενταμελές συμβούλιο παραμένουν ως μη εκτελεστικά μέλη η έως τώρα πρόεδρος Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και ο Άγγελος Βλάχος. Η θητεία της νέας διοίκησης λήγει τον Ιούλιο του 2020, αν φυσικά καταφέρει να την εξαντλήσει και δεν έχουμε περαιτέρω αλλαγές. 
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έλαβε προ μηνών τριετή παράταση λειτουργίας, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετοί σημαντικοί διαγωνισμοί, ενώ το υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΥΠ) βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση αναμονής. Η ΕΕΣΥΠ αναλαμβάνει, για 99 χρόνια, τη διαχείριση / ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και των ακινήτων του Δημοσίου με βάση το τρίτο μνημόνιο, με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ημερομηνία λήξης.
 
Σε εκκρεμότητα
Είναι προφανές ότι οι εκκρεμότητες που πρέπει να επιλύσει η νέα διοίκηση σε διάστημα περίπου δυόμισι χρόνων είναι πολλές και δύσκολες. Ορισμένες μάλιστα πάνε με ρυθμό σημειωτόν εδώ και χρόνια, μέσω συνεχών αναβολών. 
Πριν από λίγες μέρες, για παράδειγμα, έγινε γνωστό πως παρατείνεται για τέταρτη φορά η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ) που έληγε πρόσφατα. Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε παράταση για τις 14 Φεβρουαρίου 2018, «κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε προεπιλεγείς επενδυτής». Αρχικό ενδιαφέρον για την ΕΕΣΣΤΥ είχαν εκδηλώσει η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane SpA, η οποία απέκτησε πρόσφατα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και η τσέχικη Skoda Transportation a.s.
Η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ είναι βέβαια έλασσον ζήτημα μπροστά στους άλλους διαγωνισμούς που πρέπει να ολοκληρώσει η νέα διοίκηση, όπως το Ελληνικό, ο ΔΕΣΦΑ, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Τα πολύ δύσκολα έρχονται, όμως, με την προώθηση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων που προγραμματίζονται για το 2018, όπως η πώληση της ΔΕΠΑ, ποσοστού της ΔΕΗ κ.λπ.
 
Για τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις έχουν προσληφθεί σύμβουλοι, οι οποίοι θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ελάχιστοι είναι, όμως, εκείνοι που πιστεύουν πως θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα το νέο Δ.Σ. του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει και τους «στοιχειωμένους» διαγωνισμούς για την παραχώρηση τουριστικών λιμένων (μαρίνων), σχέδιο που προωθείται από το 2013, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί κάποια παραχώρηση. Προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν οι μαρίνες Πύλου, Αλίμου και Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη.
 
Στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνεται και η πώληση ή παραχώρηση σημαντικών ακινήτων που έμειναν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ακόμα και όταν ιδρύθηκε το υπερταμείο, το οποίο ελέγχει την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τα 75.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το οποίο είχε οριστεί η περασμένη Παρασκευή. Αρκετά από τα σημαντικά ακίνητα του Ταμείου αντιμετωπίζουν πάντως προβλήματα με τη δασική υπηρεσία κ.λπ. και έχουν κατατεθεί ενστάσεις. Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο.
 
Το Ελληνικό
Η μεγαλύτερη από τις εν εξελίξει διαδικασίες που καλείται να προχωρήσει η νέα διοίκηση είναι το Ελληνικό. Προς το παρόν εκκρεμεί η υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για τους όρους δόμησης.
Μετά την έγκριση και αφού το Δημόσιο έχει εκπληρώσει σειρά υποχρεώσεων (όπως η έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνου στο Ελληνικό), τότε θα γίνει το λεγόμενο οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας με το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.