search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:05
MENU CLOSE

Μια «πόλη» βουλιάζει στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1993
02-11-2017
04.11.2017 06:05
europa-2.jpg
 
20.534 εξαθλιωμένοι άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά, χωρίς νερό και φαγητό
 
Λέσβος: 9.140,  Χίος: 5.507, Σάμος: 4.562, Καστελόριζο: 1.325, σύνολο στα τέσσερα αυτά νησιά: 20.534 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Αντιλαμβάνεστε, κύριοι της κυβέρνησης και εσωτερικής και ευρύτερης αντιπολίτευσης και λοιποί αρμόδιοι – αναρμόδιοι για τη μεταναστευτική πολιτική, το μέγεθος του προβλήματος: 20.534 εξαθλιωμένοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, σε πρόχειρα στημένες σκηνές στην ύπαιθρο – δίπλα στα τρεις και τέσσερις φορές υπερπλήρη hotspots –, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θέρμανση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι «όμηροι» της αναλγησίας μιας διεθνούς κοινότητας που αρνήθηκε να τους προσφέρει άσυλο, παρότι η μεγάλη πλειονότητά τους προέρχεται από τη Συρία και το Ιράκ, χώρες που εδώ και μια εξαετία μαστίζονται από αιματηρούς πολέμους, που έχουν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και περισσότερους από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες (σ.σ.: στη συντριπτική τους πλειονότητα με καταγωγή από τη Συρία).
 
Επιπλέον μέσα στο τελευταίο δίμηνο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος) ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διπλασιάστηκε, αφού στους ήδη περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες – των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, των αιτημάτων ασύλου – ήρθαν να προστεθούν σχεδόν άλλοι άρτι αφιχθέντες από τα τουρκικά παράλια, οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.
 
Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι εφεξής δεν έχουν να ανησυχούν μόνο για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον χειμώνα που… πλησιάζει βρίσκοντας για μια ακόμη φορά την πολιτεία απροετοίμαστη και τα κέντρα προσωρινής παραμονής παντελώς ακατάλληλα να καλύψουν έστω υποτυπώδεις συνθήκες διαμονής για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και πώς θα μπορέσουν να συνηθίσουν στην ιδέα πως το όνειρο για μια νέα ζωή σε κάποια χώρα της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης φαίνεται να σβήνει οριστικά μετά την ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, κατόχων ασύλου, σε κάποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε.
 
Πολυδιαφημισμένο… φιάσκο 
Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης τελείωσε πριν από έναν μήνα (27 Σεπτεμβρίου), αλλά εντάχθηκαν μόλις 22.709 άτομα από τα 160.000 που προέβλεπε το σχέδιο της Ε.Ε. να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία και έχουν ήδη ταξιδέψει σε κάποιο άλλο κράτος – μέλος της Ένωσης μόλις 20.556.
Το πρόγραμμα οικογενειακών επανενώσεων συνεχίζεται, αλλά με πολύ χαμηλές επιδόσεις. Κατατέθηκαν 17.940 αιτήματα (από τον Ιούνιο του 2013, αλλά η πλειονότητα αφορά τα δύο τελευταία χρόνια) και έχουν ταξιδέψει συνολικά 4.959 άτομα.
Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας – της χώρας που πριν από δύο χρόνια είχε ανοίξει τις πόρτες της στους πρόσφυγες διά στόματος της καγκελαρίου Μέρκελ – Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι οι πρόσφυγες που βασίζονται σε λαθροδιακινητές δεν έχουν κανένα μέλλον στην Ευρώπη, διαγράφει ξεκάθαρα τις ευρωπαϊκές διαθέσεις όσον αφορά όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά και τους πρόσφυγες που θέλουν να εγκατασταθούν στη Γηραιά Ήπειρο.
 
Την ίδια στιγμή τα ελληνικά νησιά αποτελούν τον τόπο παραμονής και αναμονής για πολλούς μήνες – και σε κάποιες περιπτώσεις για περισσότερο από έναν χρόνο – όλων των αιτούντων άσυλο που φτάνουν από την Τουρκία, μετά την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016. Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ραγδαία, ειδικά μετά την αύξηση των ροών τους τελευταίους δύο μήνες σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή των επιστροφών στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες προβλέπονται επίσης από την Κοινή Δήλωση. 
Μόνο την τελευταία εβδομάδα 1.194 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, οι οποίοι προστέθηκαν στους χιλιάδες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα hotspots. Όσο δεν υπάρχουν οι υποδομές για την υποδοχή και μακροχρόνια φιλοξενία αυτών των ανθρώπων και η κυβέρνηση συνεχίζει να υποδύεται πως δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό, σαν να πρόκειται κάποια στιγμή όλα να λειτουργήσουν ρολόι και ο αριθμός των εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο να μειωθεί δραστικά, το δράμα θα επιστρέφει.
 
Οι συνθήκες
Ήταν 20 Ιανουαρίου 2017 όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέβασαν μια φωτογραφία στο Twitter από το hotspot στη Μόρια, όπου οι σκηνές των αιτούντων άσυλο που βρίσκονταν εκεί είχαν σκεπαστεί με χιόνι. Έκαναν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης λόγω της έλλειψης προγραμματισμού και προετοιμασίας, γιατί οι σκηνές δεν είχαν αντικατασταθεί από κοντέινερ όπως προβλεπόταν. 
 
Τις επόμενες ημέρες τρεις άνθρωποι στη Μόρια έχασαν τη ζωή τους και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι συνέτειναν και οι συνθήκες διαβίωσης, καθώς επιδείνωσαν την υγεία τους. Μέσα σε λίγες ημέρες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει για μήνες και οι συνθήκες βελτιώθηκαν. Νωρίτερα, πριν καν έρθει ο χιονιάς στο νησί, στη Μόρια μια εξηντάχρονη γυναίκα και το πέντε χρόνων εγγόνι της κάηκαν ζωντανοί όταν σημειώθηκε έκρηξη στη σκηνή τους από φιάλη υγραερίου.
Δέκα μήνες αργότερα, βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Οκτωβρίου, λίγο πριν έρθει για τα καλά ο χειμώνας, η κατάσταση στα hotspots στα ελληνικά νησιά, και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πέρυσι, καθώς ο πληθυσμός που παραμένει σε ακατάλληλες συνθήκες είναι σημαντικά αυξημένος.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία πραγματοποιεί μόνο τις μεταφορές στην ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο για τους οποίους γίνεται άρση του γεωγραφικού περιορισμού (συνολικά 14.000 άτομα από τον Μάρτιο του 2016), υλοποιεί πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα στα νησιά για τους ευάλωτους με χίλιες θέσεις, ενώ παρέχει ενημέρωση στους αιτούντες άσυλο.
 
Επιπλέον πριν από λίγες ημέρες η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έκρινε σχετικά με δύο περιπτώσεις Σύρων προσφύγων αιτούντων άσυλο, για τους οποίους η απόφαση ήταν απορριπτική και δεν μπορούν να απελαθούν στην Τουρκία, αφού κρίθηκε πως η «γειτονική χώρα» είναι μη ασφαλής. Με αυτή την απόφαση «ανοίγει ο δρόμος» και για πολλές άλλες περιπτώσεις προσφύγων και μεταναστών, των οποίων τα αιτήματα χορήγησης ασύλου απορρίφθηκαν ή θα απορριφθούν, να παραμείνουν στην Ελλάδα και να μην επιστρέψουν στην Τουρκία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:04