search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:14
MENU CLOSE

Ο νέος εκλογικός νόμος επί… τάπητος

05.01.2010 07:41
Ο νέος εκλογικός νόμος επί... τάπητος  - Media

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού έτσι ώστε να του προσφέρει  μεγαλύτερη άνεση κινήσεων αποτελεί διακηρυγμένο και προεκλογικά στόχο- προτεραιότητα  του πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία για την προώθηση νέου εκλογικού νόμου. Στο πλαίσιο…

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού έτσι ώστε να του προσφέρει  μεγαλύτερη άνεση κινήσεων αποτελεί διακηρυγμένο και προεκλογικά στόχο- προτεραιότητα  του πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία για την προώθηση νέου εκλογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η σύσκεψη της Τρίτης (το μεσημέρι) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα κυβερνητικά σχέδια για τον νέο εκλογικό νόμο και την καινούργια διοικητική δομή της χώρας είναι έτοιμα. Το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εκλογικός νόμος να προβλέπει τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων  μονοεδρικών περιφερειών  ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη  θα είναι 170.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι 125 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα στις ευρείες περιφέρειες και πέντε θα εκλέγονται από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού.

Σχετικά με την νέα διοικητική δομή της χώρας ( «Καποδίστρια 2»), η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε συγχωνεύσεις  που θα καταλήξουν στη δημιουργία περίπου 500 δήμων. Η προώθηση αυτών των αλλαγών απαιτεί ταχύτητα καθώς ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι , οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:12