13/12/2018 11:56:41

Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός του 2018 true story για έξοδο από το μνημόνιο

Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός του 2018 true story για έξοδο από το μνημόνιο   - Media

 

Το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης για το 2018 περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή στην συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. «Ο προϋπολογισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Για να αλλάξει η Ελλάδα με προοδευτικό πρόσημο. Πάνε όλα καλά; Όχι, αλλά πάνε καλύτερα και όλοι έξω έχουν πειστεί γι αυτό. Έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και αναγνωρίζεται από όλους» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για true story και όχι για success story, ρίχνοντας τα «βέλη» του στο στρατόπεδο της ΝΔ. «Εμείς δεν μιλήσαμε για success story. Ήμουν εγώ που μίλησα στον περσινό προϋπολογισμό για true story» είπε ο αρμόδιος υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε. Χτίζουμε αποθέματα για να βγούμε στις αγορές μια και καλή». Στάθηκε μάλιστα αιχμηρός απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «εσείς όταν φύγατε δεν αφήσατε τίποτα στα ταμεία, κανένα "μαξιλάρι ασφαλείας”». 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στα επιχειρήματα της ΝΔ περί υπεροφορόλογησης, τόνισε ότι η υπεραπόδοση των μέτρων δεν οφείλεται εκεί. Και ανέφερε ότι αφενός 450 εκατ. ευρώ προήλθαν από τους 250.000 νέους απασχολούμενους που μπήκαν στην αγορά εργασίας και πληρώνουν εισφορές και αφετέρου άλλα 450 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εφαρμογή του μέτρου της εθελούσιας αποκάλυψης εισοδημάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η λογική του υπερπλεονάσματος δεν αποτελεί την βέλτιστη λύση» αλλά εξήγησε ότι οφείλεται στο ΔΝΤ που η τακτική του είναι να υποτιμά πάντα την απόδοση των μέτρων και να μην μετρά καθόλου τα μη παραμετρικά μέτρα. 

Η ΝΔ και η σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στην πλευρά της ΝΔ λέγοντας πως «οι αγορές συνεχώς σας διαψεύδουν» και πως πλέον το «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν έχει πλέον «κανένα αφήγημα». Με αρκετή δόση ειρωνίας μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ΝΔ έχει τοποθετήσει τόσο χαμηλά τον πήχη, που περνά από πάνω ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου στα 25 από τα 40 της πόδια που κουβαλά βαριές σακούλες από το σούπερ μάρκετ. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.