25/06/2019 03:48:43

Κατηγορώ δημάρχων κατά Μουζάλα για προσφυγικό

Κατηγορώ δημάρχων κατά Μουζάλα για προσφυγικό - Media

 

Σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα άσκησαν οι δήμαρχοι πέντε νησιών του Αιγαίου μιλώντας στη Βουλή στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Οι δήμαρχοι της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου σκιαγράφησαν την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. «Το ποτήρι έχει ξεχειλήσει έχουμε φτάσει σε καταστάσεις μη διαχειρήσιμες και επικύνδυνες. Δεχόμαστε υποσχέσεις και συμβουλές αλλά είμαστε μόνοι μας» ανέφερε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε ότι «οι αντιδράσεις είναι τεράστιες και δε βλέπουμε τη διέξοδο. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εφαρμόζεται μόνο στο μισό της κομμάτι». Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για διεύρυνσής των hot spot, δεν θα μετατρέψουμε τα νησιά του Β/Α Αιγαίου σε μοναδικό καταλύτη του προβλήματος». Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης μίλησε για νησιά που «πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν και τη Κω αισθάνομαι ότι τη τιμωρούν» είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας ανέφερε ότι η «κατάσταση στη διαχείριση των ροών απαιτεί βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να το αντιληφθεί κανένας αν δεν το ζήσει από κοντά.

Μουζάλας: Πρακτικές λύσεις

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας παραδεχθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην Μόρια επί της ουσίας παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι συνθήκες είναι τραγικές. Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή οι συνθήκες απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απαντώντας στην κριτική που του άσκησαν οι δήμαρχοι των νησιών που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε πως «δεν είναι θέμα να κάτσουμε όλοι μαζί να προσευχηθούμε αλλά να σχηματίσουμε ενότητα πάνω στη πράξη. Να δουλέψουμε για πρακτικές λύσεις», αναφέροντας παράλληλα ότι υλοποιείται το αίτημα των δημάρχων για την μεταφορά ευάλωτων προσώπων προς την ενδοχώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.