21/02/2020 06:17:43

Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές ο Πουντζντεμόν

 Έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα στις πρόωρες εκλογές ο Πουντζντεμόν - Media

 

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που έφυγε από την Ισπανία για το Βέλγιο μετά την αποπομπή της περιφερειακής κυβέρνησης, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «έτοιμος» να συμμετάσχει στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία.

«Είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα… μπορώ να κάνω εκστρατεία από οπουδήποτε» σημείωσε σε δηλώσεις του στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Θεωρούμε ότι είμαστε μια νόμιμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια προκειμένου να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει στην Ισπανία… Οι εκλογές δεν θα είναι ουδέτερες, ανεξάρτητες και ομαλές αν η κυβέρνηση βρίσκεται στην φυλακή» σημείωσε επίσης.

Έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

«Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών» τόνισε ο Πουτζντεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF και προβλήθηκε σήμερα.

«Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ» επισήμανε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι «αρκετά σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες».

Δημοσιογράφος του RTBF γνωστοποίησε νωρίτερα ότι ο καθαιρεθείς ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και προτίθεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία από το εξωτερικό.

Κομισιόν για ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν: Είναι ζήτημα των δικαστικών αρχών

Την άποψη ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος για τη σύλληψη του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν. Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Βέλγου δικηγόρου του Πουτζντεμόν, του Πολ Μπέκερτ ότι έχει εκδοθεί ένταλμα εναντίον του προέδρου και τεσσάρων ακόμη μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στο Βέλγιο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ απάντησε: «Είναι ζήτημα των δικαστικών αρχών και σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πουτζντεμόν είχε δηλώσει τις περασμένες ημέρες ότι δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και γι' αυτό θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ολλανδόφωνο Τύπο του Βελγίου, δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα έκδοσής του από τις ισπανικές αρχές, ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα αναφορικά με τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από τους φλαμανδούς Εθνικιστές του N-VA, αλλά και τους Σοσιαλιστές (SP.A) οι οποίοι μιλούν για μια «πολιτική δίωξη». Από την άλλη μεριά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να προβεί σε κάποιο σχόλιο αρκούμενη σε παρασκηνιακές διαρροές ότι «στο Βέλγιο ισχύει η διάκριση των εξουσιών και ως εκ τούτου είναι η δικαιοσύνη που αποφασίζει σε παρόμοιες υποθέσεις και όχι η κυβέρνηση».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας δηλώνει «σοκαρισμένος» ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «ποιεί την νήσσαν» σύμφωνα με το κεντρικό πρωτοσέλιδο της De Standaard. Ο φλαμανδός εθνικιστής πολιτικός σημειώνει ότι «το να κλείνεις στην φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένους κυβερνητικούς ηγέτες ξεπερνάει τα όρια», ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να αναλάβει δράση, καθώς «οι πολιτικές διαφορές πρέπει να επιλύονται μόνο πολιτικά μέσω του διαλόγου».

Περισσότερο αποστασιοποιημένα πάντως είναι τα στελέχη του N-VA που συμμετέχουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών που κάνουν λόγο για «μια υπόθεση που αφορά την ισπανική και την βελγική δικαιοσύνη στην οποία ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να αναμιχθεί καθώς εναπόκειται στη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα διατυπώνει την άποψη ότι η «καυτή πατάτα» του καταλανικού έχει πλέον μεταφερθεί στο βελγικό έδαφος καθώς μπορεί ο Πουτζντεμόν να μην ζητά άσυλο από τις βελγικές αρχές, ωστόσο στην πράξη είναι αυτό ακριβώς που κάνει, στο βαθμό που παραμένει στο Βέλγιο προκειμένου να αποφύγει τη δικαστική του δίωξη. Η εφημερίδα πάντως εκτιμά ότι οι πιθανότητες η βελγική δικαιοσύνη να αρνηθεί να εκδώσει τον Πουτζντεμόν είναι μεν μικρές, αλλά όχι ανύπαρκτες σε περίπτωση που τείνει ευήκοον ους στο επιχείρημα του δικηγόρου του ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Π. Μπεκερτ, ο οποίος εκτιμά ότι ενδεχόμενη έκδοση του Πουτζντεμόν στις ισπανικές αρχές θα διαρκέσει τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες. Ως εκ τούτου, παρατηρεί η εφημερίδα, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και κάτι τέτοιο εκτιμά ότι θα αποτελεί «θεόσταλτο δώρο» για τον έκπτωτο ηγέτη ο οποίος θα αναγορευτεί με τον τρόπο αυτό σε «μάρτυρα» λίγο πριν διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.

Στην ίδια γραμμή και η De Morgen διαπιστώνει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι η μοίρα του Πουτζντεμόν βρίσκεται πλέον στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίσει εάν θα τον εκδώσει στις ισπανικές αρχές για να καταλήξει στη φυλακή, ή όχι.

Τέλος, η De Tijd χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της την σκληρή στάση της ισπανικής κυβέρνησης έναντι του Πουτζντεμόν «εντελώς λανθασμένη» στο βαθμό που, όπως εκτιμά, « κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μετατρέψει εν ριπή οφθαλμού τον αποσχιστή ηγέτη σε μάρτυρα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.