search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:09
MENU CLOSE

Guardian: Ο Μουζάλας είναι αποτυχημένος – Να μη γίνει Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

04.11.2017 11:12
«Βόμβα» Παναγιωτάκη: «Θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες» αν θα έχουμε αυξήσεις στο ρεύμα! (Video) - Media

 

Δύο Έλληνες είναι αυτοί που αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο να οριστεί ο Γιάννης Μουζάλας Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Και το κάνουν με άρθρο τους στον Guardian, μόλις μία μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο πρώην γ.γ. ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας, Κωστής Παπαϊωάννου και ο πρώην γ.γ. μεταναστευτικής πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, κάνουν λόγο στον Guardian για παρεμβάσεις και αποτυχίες του κ. Μουζάλα, που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει έναν διαφορετικό υποψήφιο.

Στη θητεία του ως υπουργός Μετανάστευσης δεν προώθησε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν και αναλύουν τους λόγους που πιστεύουν ότι ο κ. Μουζάλας δεν είναι κατάλληλη επιλογή.

«Ο σημερινός επίτροπος Νιλς Μουζνιεκς, έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τον περιορισμό της ροής Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα πολιτικές υποχωρήσεις και βοήθεια προς την Αγκυρα. Αντιθέτως, ο Ελληνας υπουργός έχει υπάρξει ένας από τους ένθερμους προστάτες αυτής της αμφιλεγόμενης συμφωνίας. Εχει επιμείνει στην εφαρμογή της και αρνήθηκε όποια εισήγηση από ενδιαφερόμενα μέρη- σε εθνικό και διεθνές επίπεδο- σχετικά με τον αντίκτυπό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε περιπτώσεις που η συμφωνία δεν εφαρμόζεται πλήρως και κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν επιστρέφεται δια της βίας στην Τουρκία, αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της αποφασιστικής αντίστασης οργανώσεων και δημοσίων υπαλλήλων», αναφέρουν οι υπογράφοντες το άρθρο.

«Οταν οι ανεξάρτητες επιτροπές που αποφασίζουν για τις προσφυγές για ασύλου στην Ελλάδα αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων που αντιστέκονται στην επιστροφή στην Τουρκία, ο Μουζάλας κατηγορήθηκε ότι παρενέβη για να επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Οταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τροποποίησε τον νόμο για να αλλάξει τη σύνθεση των επιτροπή και να επισπεύσει την επιστροφή Σύρων στην Τουρκία. Αυτή η παρέμβαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ίδιου θεςσμού που τώρα είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμο ρόλο», επισημαίνουν.

Ακόμη, αποδίδουν στον κ. Μουζάλα ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα.

«Η πολιτική της ΕΕ, που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παγιδευτούν σε απαράδεκτες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Τον περασμένο χειμώνα, αυτός ο περιορισμός στα νησιά και η κακοδιαχείριση οδήγησαν σε απώλεια ζωών. Δεν υπήρξε ουσιαστική έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες για αυτούς τους θανάτους. Η αποτυχία να παρασχεθούν επαρκείς υποδομές φιλοξενίας ή οι δομές και οι κανόνες που είναι απαραίτητες για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού ανήκει εν μέρει στον Μουζάλα», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ- όπως και άλλοι οργανισμοί- έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παρόμοιων αποτυχιών αυτόν τον χειμώνα.

«Η πολιτική που στηρίζει ο Μουζάλας έχει ρίξει παράλογο βάρος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυτό έγινε χωρίς προγραμματισμό ή προσπάθειες να κερδηθεί η τοπική υποστήριξη και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής», τονίζουν ακόμη οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Παπαδόπουλος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή της να προτείνει τον Μουζάλα ως επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγουν στο άρθρο τους.

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:09