search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:00
MENU CLOSE

Ραγκούσης: Να βάλουμε τέλος στον κυβερνητισμό και τη δουλικότητα απέναντι στη Δεξιά

05.11.2017 09:02
Ραγκούσης για Εύβοια: Η κυβέρνηση είπε συνειδητά ψέματα - Media

 

«Ο νέος φορέας έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και έτσι να μπει ένα τέλος στον λαϊκισμό που οδήγησε την χώρα στο χείλος της καταστροφής», «αρκεί να βάλουμε τέλος στον κυβερνητισμό και τη δουλικότητα απέναντι στη δεξιά», δηλώνει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Ραγκούσης.

Αποκαλύπτει την πρόθεσή του για τη δημιουργία τάσης εντός του νέου φορέα λέγοντας ότι «υπάρχουν παροτρύνσεις πάρα πολλών φίλων από όλη την Ελλάδα οι απόψεις που συνοδεύουν την υποψηφιότητά μου να αποτελέσουν τον πυρήνα των θέσεων μιας πανελλήνιας, καθαρά προοδευτικής τάσης που θα λειτουργήσει και πιστεύω θα καταστεί πλειοψηφική εντός του νέου φορέα».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και μετά τις εκλογές, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστηρίζει ότι μυστικές συμφωνίες μεταξύ συνυποψήφιων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη λογική της δημιουργίας ενιαίου φορέα και σημειώνει ότι το συνέδριό του μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχει την απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα των αποφάσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου για την ηγεσία τον νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννη Ραγκούση:
   
Ερ: Η πρόσφατη ψηφοφορία στη βουλή για την ταυτότητα φύλου έδειξε ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές στο χώρο. Τελικά, μπορούν να συνυπάρξουν όλες αυτές οι φωνές στον νέο ενιαίο φορέα;

Οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που πολλές φορές υπάρχουν στα πολιτικά κόμματα εμπλουτίζουν τον προβληματισμό που πρέπει να αναπτύσσεται πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Επίσης, το κάθε πολιτικό στέλεχος δεν είναι επιλήψιμο να γνωστοποιεί τις όποιες προσωπικές του απόψεις. Όμως μέχρις εκεί. Μετά τη λήψη της απόφασης, με δημοκρατικές διαδικασίες, οι διαφοροποιήσεις δεν προάγουν την ενότητα αλλά αντίθετα δημιουργούν αμφιβολίες στους πολίτες για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού φορέα. Συνεπώς, κάθε διαφορετική φωνή μπορεί να εκφραστεί και να συνυπάρξει στο νέο πολιτικό φορέα αρκεί να ακολουθεί τον παραπάνω βασικό κανόνα. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν παροτρύνσεις πάρα πολλών φίλων από όλη την Ελλάδα οι απόψεις που συνοδεύουν την υποψηφιότητά μου να αποτελέσουν τον πυρήνα των θέσεων μιας πανελλήνιας, καθαρά προοδευτικής τάσης που θα λειτουργήσει και πιστεύω θα καταστεί πλειοψηφική εντός του νέου φορέα. Στις 12 Νοεμβρίου δεν τελειώνουμε αλλά ξεκινάμε την προσπάθεια για την ίδρυση μιας ενωμένης, προοδευτικής παράταξης.

Ερ: Δηλώνετε επίμονα ότι ο νέος φορέας δεν πρέπει να συνεργαστεί με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μιλάτε για κυβέρνηση με ανοχή ή ξανά προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι. Μήπως είναι μικροπολιτική αυτή η άποψη και καθόλου εκσυγχρονιστική σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα; 

Ο σεβασμός της βούλησης του λαού όπως αυτός εκφράζεται στις εθνικές εκλογές και η πιστή τήρηση του συντάγματος δεν συνιστούν μικροπολιτική συμπεριφορά, ούτε μη εκσυγχρονιστική άσκηση πολιτικής. Αντίθετα, η αγνόηση της βούλησης του λαού συνιστά άσκηση πολιτικής χωρίς αρχές. Αν ο ελληνικός λαός, παρά το θηριώδες μπόνους εδρών, δεν δώσει στις προσεχείς εκλογές αυτοδυναμία στον κύριο Μητσοτάκη και στη ΝΔ, αυτό σημαίνει ότι δεν τον εμπιστεύεται να κυβερνήσει τη χώρα χωρίς τον στενό έλεγχο της αντιπολίτευσης. Εγώ, αν εκλεγώ στην ηγεσία του νέου φορέα, δεν έχω σκοπό να αλλοιώσω την βούληση του λαού, όπως αυτή θα εκφρασθεί στις προσεχείς εκλογές. Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί, τηρώντας το σύνταγμα, να σχηματίσει κυβέρνηση ανοχής. Η άρνηση σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ Μητσοτάκη και η απόφασή του να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική, θα αποδοκιμαστεί από τους πολίτες. Συνεπώς ο κύριος Μητσοτάκης, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την επιλογή του προσφυγής στις κάλπες με ότι δυσμενές για την οικονομίας αυτό συνεπάγεται.

Ερ: Ταυτόχρονα, κατηγορείτε τους συνυποψήφιους σας Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Καμίνη και Νίκο Ανδρουλάκη ότι συμφωνούν στη συνεργασία με την ΝΔ. Από πού προκύπτει αυτό;

Κατ’ αρχήν δεν κατηγορώ κανέναν για τίποτε, απλά φωτίζω τις πολιτικές προθέσεις και τις διαφαινόμενες επιδιώξεις των συνυποψήφιων, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν με απόλυτη σαφήνεια τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών και ανάλογα να εκφρασθούν με την ψήφο τους στις 12 και 19 Νοεμβρίου. Όσο για το από πού προκύπτει η πρόθεση συνεργασίας με τη ΝΔ, αρκεί να ανατρέξετε στις μέχρι σήμερα δηλώσεις τους ώστε να διαπιστώσετε ότι με περίτεχνες λεκτικές κατασκευές αρνούνται να πάρουν καθαρή θέση για το ζήτημα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Σε τελική ανάλυση μπορούσαν να με διαψεύσουν. Όμως δεν το έκαναν.
   
Ερ: Πείτε μας δ;yο λόγους για τους οποίους καλείτε τους ψηφοφόρους, στις 12 Νοεμβρίου, να σας ψηφίσουν;

Οι πολίτες έχουν την κρίση να αξιολογήσουν τον καθένα μας και δεν είμαι εγώ που θα τούς υποδείξω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να με ψηφίσουν. Εκείνο που έχω υποχρέωση να κάνω είναι να εκθέσω τις απόψεις μου και τις προτάσεις μου για την παράταξη και τη χώρα και να υπενθυμίσω ότι η πορεία μου στην πολιτική δεν ξεκίνησε χθες, αλλά αρκετά χρόνια πριν με την εκλογή μου δύο φορές στη δημαρχία της Πάρου με ποσοστά 54% και 68%, την εκλογή μου στη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου στο ΠΑΣΟΚ που συνδυάστηκε με τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ το 2009 και την ανάληψη υπουργικών ευθυνών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Άλλωστε, είναι γνωστές στους πολίτες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μου και κυρίως μεταξύ άλλων η Διαύγεια και ο Καλλικράτης. 

Σε κάθε περίπτωση, αν έπρεπε να τονίσω δύο λόγους, αυτοί θα ήταν πρώτον, η δέσμευσή μου να ξαναγίνουμε μια μεγάλη, υπερήφανη προοδευτική παράταξη απελευθερωμένη από την πολιτική διαπλοκή με τον κ. Μητσοτάκη. Δεύτερον, η δέσμευσή μου για αληθινή ανανέωση μέσα από την εφαρμογή του κανόνα ότι όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια βουλευτές, δεν θα μετέχουν στα επόμενα ψηφοδέλτια. Θα αξιοποιηθούν σε αλλά πολιτικά πεδία.
   
Ερ: Μπορεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος;

Ναι, πιστεύω ότι ο νέος φορέας έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να γίνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος και να φθάσει στο εκλογικό ποσοστό που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού συστήματος και θα μπει ένα τέλος στον λαϊκισμό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αρκεί να βάλουμε τέλος στον κυβερνητισμό και τη δουλικότητα απέναντι στη δεξιά.
   
Ερ: H συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου, πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο εγχείρημα του νέου ενιαίου φορέα; 

Μυστικές συμφωνίες και αποφάσεις μεταξύ συνυποψήφιων που αφορούν προδιαγράφουν την πορεία και το μέλλον του νέου φορέα έρχονται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνον με όσα δημόσια συμφωνήθηκαν από όλους μας αλλά και με την λογική της δημιουργίας ενιαίου φορέα που το συνέδριό του μέσα από συλλογικές διαδικασίες έχει την απόλυτη και αποκλειστική αρμοδιότητα των αποφάσεων. Συνεπώς, αισιοδοξώ ότι κανείς από τους συνυποψήφιους δεν θα θελήσει να τραυματίσει στα πρώτα του βήματα το εγχείρημα της δημιουργίας της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, θέτοντας περιορισμούς στην δυνατότητα του νόσου φορέα να αποφασίσει για το μέλλον του.
   
Ερ: Είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της ή να πάμε σε πρόωρες εκλογές;
   
Η εξάντληση του χρόνου για τον οποίο εκλέγεται μία κυβέρνηση είναι αναμφισβήτητο ότι αφενός μεν δίνει στην κάθε κυβέρνηση τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και αφετέρου οι πολίτες μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και ασφαλέστερα κριτήρια για την διαμόρφωση της ψήφου τους στις εκλογές, ώστε δυσκολότερα να πέφτουν θύματα της λαϊκιστικής δημαγωγίας. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, αν δεν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση, συνήθως προκρίνεται με μικροκομματικά κριτήρια. Η γενική αυτή αρχή ισχύει και για την σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:55