search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:23
MENU CLOSE

Στη Νότια Κορέα έφτασε ο Τραμπ

07.11.2017 06:02
Στη Νότια Κορέα έφτασε ο Τραμπ - Media

 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφθασε σήμερα στη Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της πρώτης του περιοδείας στην Ασία, αφού επανέλαβε τη Δευτέρα στην Ιαπωνία ότι η εποχή της «στρατηγικής υπομονής» της Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ έχει παρέλθει.

Ο φάκελος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Τραμπ στην Ιαπωνία, τον πρώτο σταθμό του ασιατικού του μαραθωνίου, την ώρα που οι εντάσεις βρίσκονται στα ύψη στη διχασμένη χερσόνησο.

Αιτία, η εντατικοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, η οποία προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου—την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα—και σε πολλές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ορισμένοι από τους οποίους θα μπορούσαν δυνητικά να πλήξουν την αμερικανική επικράτεια.

Το κλίμα είναι επίσης τεταμένο εξαιτίας της φραστικής πλειοδοσίας στην οποία έχουν επιδοθεί και των ύβρεων που έχουν ανταλλάξει το τελευταίο διάστημα ο αμερικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Οι (βορειοκορεατικές) παράνομες δοκιμές πυρηνικών όπλων και οι σκανδαλώδεις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων (…) αποτελούν μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», επανέλαβε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στην αμερικανική προσέγγιση—με βάση την οποία, σημειωτέον, «όλα» τα ενδεχόμενα είναι «πάνω στο τραπέζι», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.

«Ο καιρός της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει», διεμήνυσε ακόμη ο Τραμπ, αναφερόμενος στο δόγμα του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Έπειτα από μια ευχάριστη Κυριακή μέρος της οποίας πέρασε στο γρασίδι ενός γηπέδου γκολφ μαζί με τον Άμπε, ο Τραμπ συναντήθηκε τη Δευτέρα μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια με τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα, χωρίς να σταματήσει να εκθειάζει την ποιότητα της σχέσης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Ωστόσο η προσωπική σχέση ανάμεσα στον ευερέθιστο αμερικανό πρόεδρο και τον νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε-ιν είναι πολύ λιγότερο θερμή.

Ενώ είχε τακτικά επαφές με τον Άμπε κατά τη διάρκεια των βορειοκορεατικών δοκιμών πυραύλων, δεν μίλησε με τον Μουν παρά 24 ώρες και πλέον μετά τη δεύτερη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ, τον Ιούλιο.

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την απόσταση μεταξύ των δύο ηγετών στην προσέγγιση του κεντροαριστερού προέδρου της Νότιας Κορέας έναντι της Πιονγκγιάνγκ, καθώς ο Μουν θα προτιμούσε τον διάλογο.

Σε μια ανάρτησή του στο Twitter στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ είχε μεμφθεί την πολιτική «κατευνασμού» του Μουν, που χαρακτήρισε καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Σεούλ, καθώς ο Τραμπ παρομοίασε τον Μουν με τον Νέβιλ Τσάμπερλεν, τον αρχιτέκτονα της βρετανικής πολιτικής έναντι του Αδόλφου Χίτλερ στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ο Μουν Τζε-ιν απαίτησε από πλευράς του οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε καμιά στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Βόρειας Κορέας χωρίς τη συναίνεση της Σεούλ—η νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα βρίσκεται άλλωστε εντός του δραστικού βεληνεκούς του βορειοκορεάτικου πυροβολικού.

Η Νότια Κορέα δεν θα ξετυλίξει το κόκκινο χαλί για τον Τραμπ. Το ζητούμενο για τη Σεούλ είναι να λάβει εξασφαλίσεις για τη σταθερότητα της διμερούς συμμαχίας.

Ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας είναι μοιρασμένος έναντι του Τραμπ, που αποτελεί αντικείμενο εκδηλώσεων συμπάθειας αλλά και διαδηλώσεων από το Σαββατοκύριακο στη Σεούλ.

Στην άλλη πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, μερικά χιλιόμετρα από τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Τραμπ με εχθρικό τόνο. Η εφημερίδα-όργανο του μοναδικού κόμματος της χώρας, η Rodong Sinmun, «καλωσόρισε» τον πρόεδρο των ΗΠΑ με την έκφραση «ο τρελόγερος του Λευκού Οίκου».

Ο αμερικανός πρόεδρος προγραμματιζόταν αρχικά να επιθεωρήσει τους αμερικανούς στρατιώτες στο στρατόπεδο Χάμφρεϊς, 90 χλμ. νότια της Σεούλ, το αρχηγείο των 28.500 ανδρών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα.

Κατόπιν θα έχει μια συνάντηση με τον Μουν στον Κυανό Οίκο, τη νοτιοκορεάτικη προεδρία, πριν από ένα επίσημο δείπνο.

Την Τετάρτη θα μιλήσει στους νοτιοκορεάτες κοινοβουλευτικούς, αλλά θα αποφύγει να επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι μέχρι τώρα περίπου υποχρεωτικό για τους προέδρους των ΗΠΑ.

Μετά την επίσκεψη του Ρόναλντ Ρίγκαν στη Νότια Κορέα το 1983, μόνο ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δεν είχε πάει εκεί.

Με το κλίμα εξαιρετικά τεταμένο και στις δύο πλευρές των συνόρων, ο τόνος με τον οποίο θα εκφραστεί ο παρορμητικός αμερικανός πρόεδρος—ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τον Κιμ «άνθρωπο-πύραυλο σε αποστολή αυτοκτονίας»—αναμένεται με μια δόση ανησυχίας από πολλούς ειδικούς.

«Αν ο Τραμπ πει κάτι προκλητικό εναντίον της Βόρειας Κορέας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των στρατιωτικών εντάσεων», προειδοποίησε ο Κου Καμπ-Γου, της πανεπιστημιακής σχολής βορειοκορεατικών σπουδών της Σεούλ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:22