search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:31
MENU CLOSE

Μια δύσκολη συγκατοίκηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1994
9-11-2017
09.11.2017 04:00
pn0911liargo.jpg

 

Μια κρίση που σοβούσε από καιρό βρήκε αφορμή να ξεσπάσει. Ο λόγος φυσικά για τη συγκατοίκηση στο ίδιο κτήριο του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και της κυβέρνησης συνολικά με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα. Ο συντονιστής ενός οργάνου με εποπτικό – συμβουλευτικό ρόλο έχει καταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια να κάνει αισθητή την παρουσία του στην ειδησεογραφία και συνολικά στον χώρο της επικοινωνίας με τις περίφημες τριμηνιαίες εκθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι συνήθως οι εκθέσεις αυτές καταλήγουν σε ιδιαίτερα εξισορροπητικά συμπεράσματα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Π. Λιαργκόβας δεν έχει ξεχάσει τις πολιτικές του καταβολές. Δηλαδή, τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. το 2009 και τον διορισμό του στη σημερινή του θέση από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι τον είχαν στηρίξει τότε και η Δημοκρατική Αριστερά όπως και οι ΑΝΕΛΛ. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει – λένε στον ΣΥΡΙΖΑ – την πολιτικάντικη συμπεριφορά του και τη δυνατότητα να στήνει γέφυρες με διάφορους πολιτικούς χώρους.

Το λάθος…

Στην τελευταία του έκθεση, παρά το γεγονός ότι στήριξε την κεντρική παραδοχή του κυβερνητικού αφηγήματος περί εξόδου από τα προγράμματα τον ερχόμενο Αύγουστο, ο Π. Λιαργκόβας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έκανε έναν εσφαλμένο υπολογισμό που φορτώνει θεωρητικά το δημόσιο χρέος της χώρας κατά 20 δισ. ευρώ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εντόπισε τη χρήση αυτή των λανθασμένων στοιχείων και δεν έδειξε καμία διάθεση να την παραβλέψει. Την κατήγγειλε δημοσίως δίνοντας τη σκυτάλη στον Νίκο Βούτση που, απ’ ότι φάνηκε, άλλο που δεν ήθελε. Στο σχόλιό του ο πρόεδρος της Βουλής το πήγε ακόμη παραπέρα, μιλώντας εμμέσως για υπονόμευση της κυβερνητικής προσπάθειας να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις και των δυο.

«Πρόκειται για λάθος εκτίμηση» του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Τύπο. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως το Γραφείο οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014. Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ τη χρονική περίοδο 2021-2026.

«Έκπληκτος» για τις εκτιμήσεις του Γραφείου δήλωσε, από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης, κάνοντας λόγο «για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής «η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας. Εκφράζω την έκπληξή μου για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων».

Παλιά… κόντρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Μάιο «έκπληξη και δυσαρέσκεια» εξέφραζαν κύκλοι του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, σχετικά με τη δημοσιοποίηση της (τότε) τριμηνίαιας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αναφέροντας ότι αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς η οποία δημιούργησε ένα θετικό κλίμα στην οικονομία. Το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής επεσήμανε τότε ότι «στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιοποιήθηκε αναφέρονται άλλα στοιχεία και εκτιμήσεις», τονίζοντας πως στην τριμηνιαία έκθεση, «δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τρέχουσες εξελίξεις μετά τη συμφωνία». Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαιναν πως κατ’ αυτόν τον τρόπο «δημιουργείται αρνητικό κλίμα» και, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον επικεφαλής του Γραφείου Παναγιώτη Λιαργκόβα, τόνιζαν πως η Έκθεση «απηχεί απόψεις που ακούγονται από πλευρές της αντιπολίτευσης».

Επιστρέφοντας στην τρέχουσα εβδομάδα, στα «πυρά» Τσακαλώτου και Βούτση ο Παναγιώτης Λιαργκόβας ανταπάντησε με μια επιθετική και μια αμυντική κίνηση. Η επιθετική συνίσταται στην επιλογή του να αντικρούσει δημόσια τις αιτιάσεις των δυο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, που δεν διακρίνεται για τα φιλοκυβερνητικά του αισθήματα. Η αμυντική κίνηση έγκειται στη χρήση ενός μετριοπαθούς λόγου και μιας επιχειρηματολογίας που «φλέρταρε» με την παραδοχή του λάθους. «Το έλεγε και η ίδια η κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία», δήλωσε στην τηλεοπτική του εμφάνιση ο Παναγιώτης Λιαργκόβας. «Αν δεν γίνει κάτι με το χρέος, δεν είναι βιώσιμο. Η περαιτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως «εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026».

Αργότερα πάντως, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με ανακοίνωσή του, επί της ουσίας, παραδέχθηκε το λάθος. «Τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση αποτελούν μελλοντικές εκτιμήσεις των χρηματοδοτικών αναγκών για την αποπληρωμή των τόκων της περιόδου 2020-2026 και στηρίχθηκαν σε επίσημα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το 2014. Στις προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν υπολογίστηκαν οι ελαφρύνσεις που προκύπτουν από βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, που όμως δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του. Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Είναι βέβαιο ότι αυτό δεν ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δύσκολης συνύπαρξης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Σίγουρα ο επικεφαλής του θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις διπλωματικές του δυνατότητες και τη «μαγεία» της δημιουργικής χρήσης των αριθμών για να αποφύγει στο μέλλον ισχυρότερες εντάσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24