search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:53
MENU CLOSE

To δίμηνο του… τρόμου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1994
09-11-2017
12.11.2017 04:00
tsakal-4.jpg

 

Τον έναν φόρο μετά τον άλλον θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τα Χριστούγεννα οι φορολογούμενοι

Των παθών τους τον τάραχο έχουν να τραβήξουν έως τα Χριστούγεννα οι Έλληνες φορολογούμενοι. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας και έμμεσοι φόροι θα πρέπει να καταβληθούν στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2017. Για να πιάσει το υπουργείο Οικονομικών τα 10 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί ως στόχος με βάση τον προϋπολογισμό για το επόμενο δίμηνο, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να μείνουν… ταπί και ψύχραιμοι.
 
Στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, που θα είναι περίπου 1,254 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 629 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017.
Επίσης στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (628 εκατ. ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
Επιπρόσθετα τον Ιανουάριο του 2018 θα καταβληθεί η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 626 εκατ. ευρώ.
 
Ο τελευταίος μήνας του έτους θα είναι ο πιο δύσκολος για τα νοικοκυριά, καθώς περιλαμβάνει, εκτός των φόρων, και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία συνολικά αγγίζουν τα 1,1 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση βέβαια έχει υποσχεθεί τη διανομή του πλεονάσματος (μέρισμα) προς τους αδύναμους, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διευκρινίσει σε ποιες κατηγορίες θα διανεμηθεί, αν θα αφορά και φέτος τους συνταξιούχους ή αν τελικά θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους με πολύ χαμηλά εισοδήματα κ.ά.
 
Με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος πάντως και σε συνάρτηση με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, έως το τέλος του έτους απαιτούνται πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ έμμεσων φόρων, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα εισπραχθεί από τα τέλη κυκλοφορίας. Ακόμη ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 5,071 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος περιουσίας ανέρχεται σε 1,437 δισ. ευρώ (μαζί με τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ Ιανουάριο και Φεβρουάριο).
Όπως και να έχει πάντως στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα είναι επίσης 1,254 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017. 
 
Τον ίδιο μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, που φιλοδοξεί να μεταφέρει το βάρος από τα υψηλού κυβισμού παλιά αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) στα καινούργια (παλαιότητας μέχρι και πέντε ετών) πολυτελή αυτοκίνητα. Για τα καινούργια αυτοκίνητα κριτήρια για το καθορισμό των τελών κυκλοφορίας θα είναι οι εκπεμπόμενοι ρύποι, ο κυβισμός και η τιμή αγοράς.
Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
 
Ρυθμίσεις
Όσοι φορολογούμενοι βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση, είτε την πάγια 12μηνη είτε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προηγούμενων ετών, θα πρέπει μαζί με τα τρέχοντα να εξασφαλίζουν κάθε μήνα και το ποσό της δόσης. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι ρυθμίσεις (πάγια και αυτή των 100 δόσεων) χάνονται από 1.1.2017 έως και 31.12.2017 αν μια δόση καταστεί ληξιπρόθεσμη και δεν εξοφληθεί μέσα σε 15 ημέρες μετά την λήξη προθεσμίας πληρωμής της.
Από 1.1.2018 το περιθώριο αυτό μηδενίζεται και ο φορολογούμενος χάνει αυτομάτως τη ρύθμιση την επομένη της λήξης της προθεσμίας πληρωμής αν δεν έχει εξοφλήσει τη δόση του. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όσους δεν πλήρωσαν φέτος την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και προτίμησαν να μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή σκέφτονται να μπουν σε ρύθμιση τους επόμενους μήνες.
 
Μικρές μεταβολές θα υπάρξουν για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι πολύτεκνοι και τα ΑμεΑ.
Η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας 2018 αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου και η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι τα «σενάρια» που είχαν διακινηθεί μιλούσαν για αλλαγές με βάση την άδεια κυκλοφορίας ή για μείωση των τελών με ταυτόχρονη αύξηση άλλου φόρου, ωστόσο τίποτε από αυτά δεν θα ισχύσει τελικά.
 
Οι προθεσμίες
Μέσα στον Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης και απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας (έως τις 27 Δεκεμβρίου), η υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα και τόκους (28 Δεκεμβρίου) και η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία (30 Δεκεμβρίου).
Στους άμεσους φόρους προστίθενται και οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη από φέτος, αν και οι μεγάλες αυξήσεις έρχονται το 2017, δηλαδή τον άλλο μήνα. Από τους έμμεσους φόρους το επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει σημαντικά έσοδα, ενώ ήδη τον Οκτώβριο αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.
 
Θυμίζουμε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα ολοκληρώσουν στο τέλος του έτους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις του 2017. Θα πρέπει τον Ιανουάριο να εξοφλήσουν την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και τον ΦΠΑ τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:45