search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:43
MENU CLOSE

Μάχη με την εσωστρέφεια στη ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1994
09-11-2017
10.11.2017 04:00
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από ΔΕΘ: Η ελληνική πλευρά δεν έριξε ποτέ λάδι στη φωτιά (Live) - Media

 

Αντιδράσεις για τη στρατηγική του Μητσοτάκη με φόντο τα Paradise Papers

Μονίμως παραζαλισμένη στα σχοινιά της πολιτικής αρένας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία από τα απανωτά εσωτερικά και εξωτερικά χτυπήματα που δέχεται. Από τη μια οι εσωτερικές αντιδράσεις και αντιστάσεις στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβάλει τη στρατηγική του και από την άλλη οι σκελετοί στην ντουλάπα της οικογένειάς του και συνολικά του κόμματος έχουν δημιουργήσει μια δυσάρεστη κατάσταση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, αντί να κερδίζει από την κυβερνητική φθορά, υφίσταται συνεχώς πολιτικές ήττες. 
 
Στην προσπάθειά της να αντισταθεί στα συνεχή χτυπήματα, όπως την εκ νέου εμπλοκή της Μαρέβα Μητσοτάκη με οικονομικές δραστηριότητες που υπονομεύουν την εικόνα του αρχηγού της Ν.Δ., η Πειραιώς επέλεξε να εντείνει την επίθεσή της στον Πάνο Καμμένο. 
Με χθεσινή ανακοίνωσή της ζητάει την παραίτησή του για το θέμα της πώλησης εξοπλισμών στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση για την οποία προσφεύγει στον Άρειο Πάγο με αίτημα την άμεση διερεύνηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του επεισοδίου του Καμμένου με ταξίαρχο των εξοπλισμών για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, με βάση τα δημοσιεύματα από το «Πρώτο Θέμα». 
 
Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «οι προσωπικές ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι αυτονόητες και βαρύτατες. Αν δεν απομακρύνει σήμερα κιόλας τον κ. Καμμένο από την κυβέρνησή του, θα επιβεβαιώσει ότι η ανοχή οφείλεται σε συνενοχή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρει, οι δικαιολογίες που έδωσε και χθες ο Καμμένος διαψεύδονται πλέον και από τις επίσημες αρχές της χώρας και υπενθυμίζει ότι ο υπουργός Άμυνας, αντί να δώσει εξηγήσεις, διέταξε τη σύλληψη του εν λόγω αξιωματικού επειδή ο τελευταίος αποκάλυψε την αλήθεια.
 
Ρεβάνς για την ήττα
Τη στιγμή που αντιμετωπίζει τη συνεχή πίεση της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει να συντηρήσει μια ακροδεξιά ατζέντα στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης σκληραίνοντας τη στάση της μετά και το χτύπημα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα. Ζήτησε την παραίτηση Τόσκα επιχειρώντας να πάρει ρεβάνς για την εμφανή κοινοβουλευτική ήττα της περασμένης Παρασκευής στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα για την ανομία και τη δημόσια ασφάλεια. 
Πιάνοντας το νήμα από την ομολογία Παρασκευόπουλου ότι ο νόμος του για την αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν μεταβατικός και πρέπει να αναμορφωθεί, ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία για την άμεση κατάργηση του νόμου και επανέλαβε την ανάγκη να λειτουργήσουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, τις οποίες η κυβέρνηση κατήργησε, «ώστε να σταματήσουν να αποτελούν διευθυντήρια του οργανωμένου εγκλήματος, να επανέλθουν οι περιπολίες της αστυνομίας, που έχουν περιοριστεί δραματικά, με συνέπεια να αυξηθεί η καθημερινή εγκληματικότητα, και να αντιμετωπιστεί το άβατο, όπως λέει, των Εξαρχείων. 
 
Αλλαγή ατζέντας
Οι εξωτερικές μάχες όμως δεν είναι οι μόνες: στο εσωτερικό η προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού συνεχίζονται με ένταση. Ο Μητσοτάκης, εκτός από τις οικογενειακές αντιπαραθέσεις, έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά παλιούς κοινοβουλευτικούς που με όχημα τον σταυρό ζητούν να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των λιστών και να κριθούν από τους πολίτες. 
 
Το θέμα αυτό έθιξε ανοιχτά και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. στα Χανιά, ιδιαίτερη πατρίδα του Μητσοτάκη, για να εισπράξει θερμά χειροκροτήματα. Παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν σε μια σειρά νομούς όπου ο Κυριάκος επιχειρεί να «φυτέψει» νέα πρόσωπα προκειμένου να αλλάξει πλήρως την πολιτική γεωγραφία και τις εσωκομματικές αναφορές δημιουργώντας έναν δικό του στρατό. 
 
Στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, ο Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να αλλάξει την ατζέντα κατά το 4ο Προσυνέδριο με βασικά θέματα τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, τη ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και μια σειρά στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε πρόταση για τις υγιείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια και την κυβερνητική γραφειοκρατία και αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις θα προτείνει να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη, η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Μητσοτάκης επίσης αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρότασή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, οικονομική ανακούφιση μακροχρόνια ανέργων και την αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:43