search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:15
MENU CLOSE

«Είναι αξιολάτρευτος» λέει η Ουρανία Μιχαλολιάκου για τον πατέρα της όταν βλέπει τη φωτογραφία του, με τη σβάστικα (Video)

09.11.2017 17:17
«Είναι αξιολάτρευτος» λέει η Ουρανία Μιχαλολιάκου για τον πατέρα της όταν βλέπει τη φωτογραφία του, με τη σβάστικα (Video) - Media

 

Όσα ψέματα και να εκστομίζουν κατά καιρούς οι ακροδεξιοί της Χρυσής Αυγής, όσο και εάν επιχειρούν να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με τον ναζισμό, όσο και εάν θέλουν να παρουσιάσουν ένα «πράο, ευγενικό, δίχως μίσος πρόσωπο» πάντα οι μάσκες τους θα πέφτουν.

Και όταν οι μάσκες πέφτουν εμφανίζεται το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό που δεν έχει σχέση με την υποτιθέμενη αγάπη τους για την πατρίδα, αλλά αυτό που δείχνει την αγάπη τους για τον Χίτλερ, τον θαυμασμό τους για το ολοκαύτωμα, τη λατρεία τους για τη σβάστικα και το μίσος τους για κάθε τι που δεν είναι ναζιστικό.  

Golden Dawn Girls: Οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής πρωταγωνιστούν σε ένα πραγματικά ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Νορβηγός σκηνοθέτης Håvard Bustnes. Ο σκηνοθέτης έχει εστιάσει στις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Την κόρη του ιδρυτή της, Ουρανία Μιχαλολιάκου, και τη σύζυγο του Καιάδα, Ευγενία Γερμενή.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ ξεκινάει με τον εξής ανατριχιαστικό διάλογο. Ο σκηνοθέτης δείχνει στην Ουρανία Μιχαλολιάκου, τη φωτογραφία του πατέρα της, ο οποίος φοράει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα, πίσω του βρίσκεται μια μεγάλη σημαία των ναζί με τη σβάστικα και εκείνος χαιρετάει ναζιστικά (αρχαιοελληνικά θα ήθελαν να πουν οι νεοναζί). Ο σκηνοθέτης λοιπόν ρωτάει την Ουρανία, «είναι αυτός ο πατέρας σου» και εκείνη του απαντάει: «Μμμμ…Είναι αξιολάτρευτος»  

Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης έχει μπει μέσα στα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης. Εκεί, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα, όταν βλέπει το τηλεοπτικό συνεργείο, ρωτάει τη σύζυγο του Γερμενή: «Δεν είναι από την Ελληνική τηλεόραση; Σωστά» και μόλις εκείνη του απαντά ότι «είναι Νορβηγοί», επιτρέπουν την λήψη βίντεο.

Σε άλλο σημείο το οποίο δείχνει περίτρανα τη νεοναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής, ο σκηνοθέτης βρίσκεται με τη σύζυγο του Καιάδα και τη ρωτάει για την επίθεση στο πανηγύρι, όταν οι νεοναζί έσπασαν τους πάγκους των αλλοδαπών πωλητών και όχι μόνο.

«Είναι σωστό να τα σπάνε;» ρωτάει ο σκηνοθέτης.

«Ένα τραπέζι» (ένας πάγκος, προφανώς ήθελε να πει η σύζυγος του καιάδα) και στη συνέχεια τον αφοπλίζει με την απάντηση της: «Νομίζεις ότι ένα τραπέζι τραυματίζεται; Και λέει “πονάω”. Εεε δεν είναι δα και κανένα τεράστιο έγκλημα»

Κάποια στιγμή προφανώς ο Νορβηγός μπήκε άσχημα στο μάτι των γυναικών της νεοναζιστικής οργάνωσης και σε μια παραλιακή ταβέρνα όπου τρώνε η Ουρανία Μιχαλολιάκου με τη σύζυγο του Καιάδα, εκείνη εξαγριώνεται και του λέει έντονα: «Αυτή είναι τελευταία φορά που συζητάμε για το παρελθόν. Εντάξει; Δε χρειάζεται να παίρνουμε Βάλιουμ, κάθε φορά που έρχεσαι»

Η περίληψη του ντοκιμαντέρ:

«“Τι συνέβη στην Ελλάδα;” αναρωτιέται δυνατά ο σκηνοθέτης Håvard Bustnes στην αρχή αυτού του δύσκολου ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα της ως μια χώρα με ηλιόλουστες παραλίες και φιλικούς ανθρώπους έχει επισκιαστεί από πολιτικές ιδεολογίες που βρίσκονται τρομακτικά κοντά στον Ναζισμό. Με πολλά από τα εξέχοντα μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται τώρα στη φυλακή, μια κόρη, μια σύζυγος και μια μητέρα συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμά της -και όλες τους είναι αρκετά σκληραγωγημένες για να αποφύγουν τυχόν παρεκκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Αλλά, ενώ σταματούν συχνά τη συνέντευξη για να βεβαιωθούν πως πήγε όπως θέλουν, ο Bustnes αφήνει την κάμερα να γράφει. Το υλικό που προέκυψε, συμπληρωμένο με αρχειακό υλικό που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την αλλοτριωμένη πλευρά του κόμματος, αποκαλύπτει ένα διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στα ξεκάθαρα γεγονότα και τη διαμόρφωση των εικόνων στην πολιτική. Παρότι που είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες είναι τόσο πιστές στις απόψεις τους, (το ντοκιμαντέρ) απεικονίζει το πώς η επιλογή του να φοράς παρωπίδες μπορεί να εκτροχιάσει μια ολόκληρη κοινωνία».

Το «Golden Dawn Girls» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 26 Νοεμβρίου

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:15