search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:56
MENU CLOSE

Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» έχει όνομα… ελληνικό (Photos)

10.11.2017 15:20
Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» έχει όνομα... ελληνικό (Photos) - Media

 

Πριν μερικά χρόνια η Tania Georgelas ζούσε στη Συρία παντρεμένη με τον John Georgelas, που αργότερα θα γινόταν ο πιο σημαντικός -και με τη μεγαλύτερη επιρροή- Ελληνοαμερικανός μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.  

Μαζί ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο, συντροφιά με άλλους τζιχαντιστές και προετοίμαζαν τα παιδιά τους να γίνουν «δολοφόνοι». Μετά από δέκα χρόνια υπό καθεστώς καταδίωξης, η Tania άρχισε να φοβάται για την ασφάλεια της οικογένειάς της. Τότε ήταν που, όπως λέει η ίδια, την εγκατέλειψε τελικά ο σύζυγός της «για να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν».   

Αριστερά η Tania Georgelas. Δεξιά John Georgelas.   Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του The Atlantic η πρώην εξτρεμίστρια μίλησε με λεπτομέρειες για την εμπειρία της από τότε που επέστρεψε στις ΗΠΑ και έφτιαξε μια καινούργια ζωή στο Τέξας. «Είπα στα μικρότερα [παιδιά μας], “Ο μπαμπάς σας μπήκε στην σκοτεινή πλευρά των δυνάμεων”. Τους είπα, “Η μαμά ήταν επίσης κομμάτι της σκοτεινής πλευράς, αλλά τώρα είμαι ένας σκοτεινός Jedi”», αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η 33χρονη γυναίκα στην συνέντευξή της.   

«Αντιμετώπισα μεγάλο ρατσισμό. Έψαχνα έναν τρόπο να αντεπιτεθώ και αναζητούσα τιμή. Κάπως έτσι οδηγήθηκα στον John [Georgelas]», λέει η Tania, που έχει γεννηθεί στη Βρετανία, εξηγώντας πως ο ρατσισμός που βίωσε μεγαλώνοντας στο Χάροου του Λονδίνου τροφοδότησε το μίσος της και την οδήγησε τελικά στην τρομοκρατική οργάνωση. Με τον σύζυγό της έκανε τέσσερα παιδιά αν και ονειρευόταν να κάνει τουλάχιστον επτά, ώστε να γίνουν όλα μαχητές του ΙΚ και να κατακτήσουν κάθε γωνιά του πλανήτη. «Έκανα αυτά τα παιδιά μόνο για έναν λόγο, ώστε να γίνουν σωστοί Μουσουλμάνοι και να υπηρετήσουν ως μουτζαχεντίν», εξηγεί.       

Η ίδια λέει πως το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν το κομβικό σημείο για την ριζοσπαστικοποίησή της. Με γονείς της από το Μπαγκλαντές και έχοντας τέσσερα ακόμη αδέρφια, από νωρίς έδειξε πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τις σπουδές. Λίγο πριν τελειώσει το σχολείο άρχισε να κάνει παρέα με μερικούς πολύ συντηρητικούς φοιτητές από την Αλγερία, ξεκίνησε να φορά μαντίλα ενώ παράλληλα έκανε και χρήση κάνναβης. «Θυμάμαι την επόμενη ημέρα από το τρομοκρατικό να πηγαίνω σχολείο και να λέω σε μια φίλη μου, “Δεν ήταν φοβερό αυτό που έγινε;”. Και εκείνη μου απάντησε,”Ήταν όντως;”. Εκείνη τη στιγμή έγινα σκληροπυρηνική τζιχαντίστρια», παραδέχεται στη συνέντευξή της.        Τον John Georgelas τον γνώρισε μέσω ενός σάιτ γνωριμιών για Μουσουλμάνους. Ήταν το μικρότερο παιδί και μοναχογιός ενός πρώην στρατιωτικού γιατρού, είχε μεγαλώσει στο Τέξας, σαν έφηβος ήταν αρκετά αντιδραστικός, έκανε για κάποιο διάστημα χρήση ναρκωτικών, παράτησε το σχολείο και ασπάστηκε το Ισλάμ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν μετά από μακρές συζητήσεις περί του τζιχάντ και κοινών ονείρων για ένα χαλιφάτο. Ξεκίνησαν να μιλούν τον Μάρτιο του 2003 και ένα μήνα μετά εκείνη πήγε αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο. Τρεις ημέρες μετά την πρώτη τους επαφή παντρεύτηκαν και μαζί πέταξαν πίσω στο Τέξας και από εκεί στην Δαμασκό της Συρίας, όπου τα πιστεύω τους παγιώθηκαν και έγιναν ακόμη πιο συντηρητικά. Το 2004 επέστρεψαν στη Βρετανία για να παντρευτούν και νόμιμα και τότε η Tania ήταν ήδη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Το 2006 κι ενώ είχαν μετακομίσει στο Τέξας, φυλακίστηκαν επειδή παρείχαν τεχνική βοήθεια σε τζιχαντιστικές ιστοσελίδες. Όταν ο John βγήκε με αναστολή το 2011 έφυγαν αμέσως για το Λονδίνο κι από εκεί για το Κάιρο. Το 2013 αποφάσισαν να μπουν στο ΙΚ, έχονταςν τότε ήδη τρία παιδιά και με την Tania έγκυο στο τέταρτο. «Ο John ήθελε να πάει στη Συρία και εγώ του είπα πως δεν είμαι έτοιμη, όχι όσο είναι μικρά τα παιδιά», λέει η ίδια. Ωστόσο πήγαν παίρνοντας μαζί όλα τα παιδιά τους.   

Το 2013 εγκαταστάθηκαν σε μια εγκαταλελειμμένη βίλα στην πόλη Αζάζ, που χωρίς παράθυρα και τρεχούμενο νερό και με ελάχιστη τροφή. Σε λίγες ημέρες, αρρώστησε τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της, που έκαναν συνεχώς εμετούς οπότε έπεισε τον σύζυγό της να την στείλει πίσω στην Τουρκία. Εκείνος τότε της έδωσε αρκετές εκατοντάδες δολάρια, την παρέδωσε σε έναν λαθρέμπορο και εξαφανίστηκε. Με την βοήθεια των γονιών του, η Tania κατάφερε τελικά να επιστρέψει στο Τέξας μαζί με τα παιδιά της και του ζήτησε διαζύγιο. Μέχρι σήμερα αυτός παραμένει στη Συρία και είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς καταζητούμενους του ΙΚ.      

«Επέστρεψα στο Τέξας και μπήκα πάλι σε ένα σάιτ γνωριμιών. Στο προφίλ μου έγραψα, “έχω τέσσερα παιδιά, ο άντρας μου με εγκατέλειψε για να πάει να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν”. Πήρα 1.300 απαντήσεις», εξηγεί η Tania που σήμερα ζει στο Τέξας μαζί με τους γονείς της. Κάπως έτσι γνώρισε τον τωρινό της σύντροφο, τον Craig, που είναι τεχνικός δικτύου υπολογιστών.  

Η Tania τώρα λέει πως θέλει να εργαστεί το πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης για να βοηθήσει άλλους πρώην τρομοκράτες. «Πολλοί με θεωρούν άτυχη, αλλά εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Είμαι ζωντανή, ξέφυγα από την Συρία και τα παιδιά μου είναι χαρούμενα, υγιή και έξυπνα. Είμαι ευτυχισμένη», εξηγεί. Όσο για τον πρώην σύζυγό της, η ίδια λέει: «Νόμιζε πως ό,τι έκανε για μένα ήταν το μεγαλύτερο καλό. Δεν μπορώ να μην τον αγαπάω. Δεν ξέρω πώς να σταματήσω αυτό το συναίσθημα». 

 

Πηγή: lifo.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:55