search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:45
MENU CLOSE

Στροφή Μαξίμου στη θετική ατζέντα με το κοινωνικό μέρισμα – Η κυβερνητική γραμμή άμυνας για την υπερφορολόγηση

14.11.2017 09:09
Στροφή Μαξίμου στη θετική ατζέντα με το κοινωνικό μέρισμα – Η κυβερνητική γραμμή άμυνας για την υπερφορολόγηση  - Media

 

Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού και με τη μορφή διαγγέλματος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τις λεπτομέρειες για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα ανέλθει φέτος στα 1,4 δις ευρώ και θα επηρεάσει περί τα 3,4 εκ. πολίτες. Μοιραία η κίνηση αυτή ήρθε να στρέψει τη συζήτηση μακριά από τη συζήτηση για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών αλλά και από την υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία που ανεβάζει η αντιπολίτευση έχοντας για ακόμη μια φορά το στόχαστρο στον Πάνο Καμμένο καθώς και από τη γενικότερη γαλάζια αντιπολιτευτική ατζέντα περί βίας και ανομίας. Στο μεταξύ, από σήμερα αναμένεται να ενταθεί το σφυροκόπημα της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση υπό τη μορφή του πιεστικού ερωτήματος εάν αυτή τη φορά θα υπερψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι ανακοινώσεις για το μέρισμα ήταν σχεδιασμένες από την προηγούμενη εβδομάδα και ανέμεναν το πέρας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης Χουλιαράκη με τους Θεσμούς για να δοθεί το πράσινο φως. Μετά τις ανακοινώσεις μάλιστα πηγές της Κομισιόν χαρακτήριζαν «γενικά αποδεκτό» το περιεχόμενό τους, αν και διευκρίνιζαν ότι έγιναν λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο επομένως οι συζητήσεις για το μέρισμα θα συνεχιστούν εφόσον μελετηθούν περαιτέρω τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός. Εν ολίγοις, σε γενικές γραμμές το κοινωνικό μέρισμα ήταν συμφωνημένο με τους θεσμούς αλλά η κυβέρνηση επέλεξε το τάιμινγκ των ανακοινώσεων με βάση τις δικές της πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες.

Άλλωστε, στις αρχές Οκτωβρίου, σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε προϊδεάσει για το ότι η κίνηση για τη διανομή του μερίσματος θα γινόταν νωρίτερα φέτος, δηλαδή από τον Νοέμβριο (αν και η πληροφορίες έλεγαν τότε ότι ο αναπληρωτής υπουργός είχε μιλήσει και για διανομή από Νοέμβριο, όχι μόνο για ανακοίνωση).

Μ’ έναν σμπάρο….

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση – πέρα από την εμφανή προσπάθεια να τα επαναφέρει στην ατζέντα, την ώρα που η αντιπολίτευση προσπαθεί να τα σκεπάσει –  βρήκε στα «νωπά» ακόμη Paradise papers το επιχείρημα για να αντικρούσει την αντιπολιτευτική κριτική για την «κοροϊδία» του μερίσματος, εφόσον αυτό προέρχεται από την αφαίμαξη των φορολογουμένων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες το σχετικό επιχείρημα Τσακαλώτου όπως ο υπουργός Οικονομικών το είχε διατυπώσει μια μέρα πριν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ:

Αναγνώρισε την αδικία για την πίεση που υφίστανται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα από την υπερφορολόγηση, ωστόσο σημείωσε πως γι’ αυτήν δε φταίει μόνο η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που υφίσταται η χώρα αλλά και οι «καλομαθημένες ελίτ» που φόρτωσαν «ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας το πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

«Κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους, ισοδυναμεί με το κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο  που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Γιατί «offshore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι» υπογράμμισε, «Offshore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της».

Σε συντονισμό με την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια

  • αφενός δικαιολόγησε τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη όπως κατηγορείται αλλά τη ζόρισε και αυτό όχι σκοπίμως αλλά εξαιτίας των προτεραιοτήτων που έθεσε
  • αφετέρου καταλόγισε ευθύνες για ανοχή της φοροδιαφυγής  τις προηγούμενες δεκαετίες τόσο στη ΝΔ όσο και στην Κεντροαριστερά – είναι εμφανές ότι θέλησε να θυμίσει τις ευθύνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και να υπονομεύσει την προσπάθεια αυτό να εμφανιστεί ως κάτι καινούριο μέσα από το νέο φορέα της κεντροαριστεράς.

Τσίπρας στην Κομοτηνή

Ο πρωθυπουργός σήμερα, από το Περιφερειακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που διεξάγεται στην Κομοτηνή από χθες, θα συνεχίσει την παρουσίαση του παραγωγικού μοντέλου της επόμενης μέρας, περιλαμβάνοντας ενδεχομένως και κάποιες εξαγγελίες – στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους φορείς της περιοχής αναμένεται να τεθούν μεταξύ άλλων τα θέματα ανεργίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:44