search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:55
MENU CLOSE

Εμμένει στην πόλωση η ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1995
16-11-2017
17.11.2017 04:00
Εμμένει  στην πόλωση η ΝΔ - Media

 

Με τη στρατηγική του «πες, πες κάτι θα μείνει» οι γαλάζιοι

Συστηματικά προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει την πολιτική ατζέντα εμμένοντας στο πεδίο της σκανδαλολογίας και της πόλωσης, σε αντιστάθμισμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με πρωτοβουλίες όπως το μέρισμα. 
 
Η Πειραιώς θεωρεί τον Πάνο Καμμένο τον αδύναμο κρίκο, τον οποίο έχει βάλει στο στόχαστρο και με την νέα υπόθεση γύρω από την αγοραπωλησία σφαιρών με τη Σαουδική Αραβία. Τις τελευταίες μέρες, εκτός από τη σκέψη για την κατάθεση πρότασης μομφής στη Βουλή, που μάλλον δεν προχωρά ύστερα και από το «καλωσόρισμα» της κυβέρνησης σε μια τέτοια προοπτική – αφού θεωρούν ότι αυτό μπορεί να ισχυροποιήσει την κυβερνητική συνεργασία – η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο για το θέμα ώστε να αρχίσει η δικαιοσύνη να εξετάζει το ζήτημα, προκειμένου αυτό να μείνει στην επιφάνεια. Προς το παρόν, όλα είναι προς εξέταση.
 
Στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ο πόλεμος φθοράς κατά του προέδρου των ΑΝΕΛΛ δεν είναι τυχαίος αφού θεωρούν ότι «πες – πες κάτι θα μείνει». Πίσω από την ανελέητη μάχη με τον Καμμένο, στην οποία πρωτοστατεί ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποκρύπτεται η οργή της Ν.Δ. από την προσπάθεια εισοδισμού των ΑΝΕΛΛ στη δεξαμενή ψηφοφόρων του κόμματος αλλά και πρόθεση να κόψει οποιαδήποτε αναφορά για επιλεκτική σχέση του υπουργού Άμυνας με τον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η Πειραιώς έχει αποφασίσει να «σαμποτάρει» οποιαδήποτε προσπάθεια γέφυρας των ΑΝΕΛΛ με τις δεξαμενές των ψηφοφόρων της Ν.Δ. με δεδομένο ότι, μετά την υπογραφή των μνημονίων, έχουν ξεθωριάσει οι «αντιμνημονιακές παντιέρες», όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης επιχειρεί να τονώσει το κοινωνικό του πρόσωπο, αφού φέτος, μετά και το περσινό στραπάτσο, έσπευσε ασμένως να δηλώσει ότι θα ψηφίσει το μέρισμα. Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης, χωρίς κουστωδίες και φανφάρες, επισκέφτηκε χτες τις πληγείσες περιοχές, μετείχε σε σύσκεψη με αρμόδιους παράγοντες και ενημερώθηκε πλήρως για τις ανυπολόγιστες καταστροφές. Η αξιωματική αντιπολίτευση κινήθηκε συγκρατημένα στην απόδοση πολιτικών ευθυνών αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα η δόμηση της περιοχής, όπως και η απουσία μεγάλων υποδομών. 
 
«Εθνικό σχέδιο»
Στο μεταξύ καλλιεργεί συστηματικά τις επαφές του με κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες προκειμένου να «πλασαριστεί» ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Μιλώντας την Τρίτη στο Στρασβούργο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έσπευσε να τονίσει ότι δεν αντέχει άλλη λιτότητα η χώρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το δικό του «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη μετάβασή της στη μετά-μνημόνιο εποχή και τόνισε ότι η λιτότητα έχει παρατραβήξει στη χώρα. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να κόψει τις γέφυρες του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες του ιδεολογικού του χώρου, τονίζοντας ότι  ο κ. Τσίπρας και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, «όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο» δεν μπορούν να δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της παρατεταμένης ύφεσης. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη. «Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει ώθηση σε τίποτα από τα παραπάνω. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δισ. ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το ΑΕΠ μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δισ. ευρώ. Έχουμε πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα με την εκλογή μιας Κυβέρνησης που έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Στο τέλος του 2014, έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι δεν στηρίχτηκε από τους ομοϊδεάτες του όσο θα έπρεπε ο Αντώνης Σαμαράς, το έργο του οποίου εκθείασε αναλύοντας τις κατά την άποψη της ΝΔ «θετικές οικονομικές επιδόσεις». 
 
Οι δημοσκοπήσεις
Στην Πειραιώς, παρ’ ότι δεν τις σχολιάζουν, εξετάζουν συστηματικά τις δημοσκοπήσεις και η τελευταία δείχνει μια διαφορά 9,5 μονάδων, με μια Βουλή πεντακομματική. Πρόκειται για  έρευνα της Pulse για την εφημερίδα «Δημοκρατία», σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. προηγείται με 28,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19%. Στο 7% είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ είναι στο 6,5%. Κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα άλλα κόμματα, με την Ένωση Κεντρώων και τους ΑΝΕΛΛ να είναι στο 1,5% και το Ποτάμι στο 1%. Η δημοσκοπική διαφορά όμως προκύπτει από τη συστηματικά υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ., αφού το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων επιλέγουν λευκό ή άκυρο  ανέρχεται στο 22,5%, η μεγάλη δε πλειοψηφία των αναποφάσιστων προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και πολλοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή μπορεί να μην είναι η πραγματική εικόνα για την περίοδο των εκλογών. 
 
Οι εκλογές
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κρατήσει σε προεκλογική ετοιμότητα το κόμμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ολοκληρώσει το 2018 και, του χρόνου τέτοια εποχή, θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες, λόγω αδυναμίας να εκπληρώσει τις οικονομικές συμφωνίες με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν χάνει ευκαιρία να διαψεύδει σε όλους τους τόνους μια τέτοια προοπτική, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει από τη Θράκη ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, έσπευσε να «κατακεραυνώσει» τη Ν.Δ. για τα όσα αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι είπε η Μιράντα Ξαφά σε κλειστό γεύμα επενδυτών στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυρία Ξαφά, που φέρεται ως άτυπη σύμβουλος του Μητσοτάκη, ελεεινολόγησε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2018 και 2019, δίνοντας την αφορμή να ξεσπάσει μια σκληρή σύγκρουση μεταξύ των δύο κομμάτων. Το ενδιαφέρον πάντως έχει ότι η Ν.Δ. αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας, μένοντας στο σχόλιο ότι είναι αστειότητες τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:54