search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:03
MENU CLOSE

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Πιερία – Κλειστά σχολεία

17.11.2017 07:28
Πιερία: Οικογενειακή τραγωδία στην άσφαλτο - Νεκροί σε τροχαίο ιερέας και η κόρη του (Photos) - Media

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Πιερία. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, επαρχιακοί δρόμοι έκλεισαν, η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό διεκόπη την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο ύψος του Βαρικού, τα σχολεία είναι κλειστά σήμερα όλων των βαθμίδων και τους τρεις δήμους  όπως και οι παιδικοί σταθμοί, ενώ οι ρομά στον καταυλισμό στον Πέλεκα μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο κλειστό γυμναστήριο.  Παραλία και Περίσταση την Πέμπτη δεν είχαν ρεύμα ούτε και νερό, όπως και  πολλές περιοχές της Κατερίνης που δεν είχαν νερό για πολλές ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή του Υδραγωγείου από τις 11 το πρωί δεν είχαν νερό για περισσότερες από έξι ώρες.

Την Πέμπτη διεκόπη  η κυκλοφορία των οχημάτων στο 430ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Βαρικού Πιερίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω υπερχείλισης του ποταμού «Μαυρονέρι».  Όσα οχήματα κινούνταν  προς Λάρισα – Αθήνα εκτρέπονταν  στην Εγνατία Οδό από τον Κόμβο Κλειδίου.

Φιλοξενία από την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας

Η  Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας με άμεσα αντανακλαστικά στην δύσκολη κατάσταση ενημέρωσε   τους Δήμους Κατερίνης , Δίου Ολύμπου και Πυδνας-Κολινδρού και την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας  ότι είναι  στη διάθεσή τους για να φιλοξενήσουν  όσους έχουν πρόβλημα από την κακοκαιρία.

Δήμος Πύδνας – Κολινδρού

Από το βράδυ της Τετάρτης που ο καιρός επιδεινώθηκε και οι βροχές εντάθηκαν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα προβλήματα. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμος πύδνας –Κολινδρού ήταν ο πρώτος που βρέθηκε αντιμέτωπος με τα ορμητικά νερά. Σχολεία σε Αιγίνιο και Μακρύγιαλο έκλεισαν, σπίτια, δρόμοι και καλλιέργειες πλημμύρισαν. Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και χθες, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης εάν δεν είχαν προχωρήσει στον καθαρισμό ρεμάτων το προηγούμενο διάστημα, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 700 χιλιάδων ευρώ, η κατάσταση θα ήταν τραγική. 

Δήμος Κατερίνης

Στον δήμο Κατερίνης κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλο τον δήμο και μέσα στην πόλη, ενώ από προχθές, το  αρμόδιο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης και της ΔΕΥΑΚ επιχειρούν όπου χρειάζεται.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους  πέρα από την Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή επικράτησαν τόσο στο μέτωπο της πόλης, όσο και στα ορεινά του Δήμου.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ντούρος στον ορεινό όγκο του δήμου οι ποσότητες του νερού  ήταν εξαιρετικά μεγάλες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αγωνία να μην ξεχειλίσει ο Πέλεκας η στάθμη του οποίου έφτασε σε οριακό σημείο χθες το μεσημέρι.

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος  έκανε έκκληση για την συνδρομή και των πολιτών στον καθαρισμό των φρεατίων από την συνεχή και έντονη – αυτές τις ημέρες –  πτώση των φύλλων, καθώς όπως ανέφερε: «είναι φύσει αδύνατον να τα καθαρίσουν μόνο ο Δήμος και  η ΔΕΥΑΚ. Χρειάζεται να συμβάλλουν και οι πολίτες εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων στη Χράνη. Τα δέντρα απομακρύνθηκαν άμεσα από συνεργεία του Δήμου. Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, η πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις, ενώ για μια ακόμη φορά πλημμύρισαν τα νέα κοιμητήρια.

Επίσης αίθουσα του 2ου γενικού λυκείου γέμισε νερά από τις βροχοπτώσεις, ενώ αρκούσαν λίγα λεπτά έντονης βροχής για να δημιουργηθούν απέραντες λίμνες.   

Δήμος Δίου Ολύμπου

Δυο άτομα απεγκλώβισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Παράλληλα. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα στο Λιτόχωρο Πιερίας., καθώς και ένα στη Ν. Έφεσσο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και τα δύο άτομα απομακρύνθηκαν από το σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Το Ξηρολάκι πλημμύρισε με αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία σε Βροντού, Άγιο Σπυρίδωνα Καρίτσα. Ο δρόμος σταματούσε μέχρι τη Ν. Έφεσσο, ενώ περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα.   Κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι: Στην Πιερία, κλειστός ήταν από το 12ο χλμ ο επαρχιακός δρόμος Κατερίνης- Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και ο δρόμος Κατερίνης- Καρίτσας, επίσης στο 12χλμ. Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κατερίνης Ελασσόνας, στο 10ο χλμ, σημείο το οποίο πλημμύρισε προχθές και αποκαταστάθηκε χθες στις 8 το πρωί. Ωστόσο, λόγω συσσώρευσης υδάτων, η διέλευση των οχημάτων καθίσταται δυσχερής.

Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις

Από την Πέμπτη υπάρχει επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να κηρυχτεί η Πιερία σε νομό έκτακτης ανάγκης. Με αφορμή την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, να συνεχιστούν και σήμερα στην περιοχή μας, συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Πηγή: olympiobima.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03