search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:05
MENU CLOSE

Φίλης: Να πάμε για μια εθνική συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης χρέους και πλεονασμάτων

18.11.2017 10:55
Φίλης: Να μην επιμείνει στο άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση - Media

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κάνει τη χάρη» σε όσους ζητούν να υπογράψει «πέραν του οικονομικού και ένα ιδεολογικό μνημόνιο» επισημαίνει ο Νίκος Φίλης. Θέτει μάλιστα συγκεκριμένα αιτήματα για την επέκταση της προστασίας από πλειστηριασμούς.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι η σύμπραξη με τους ΑΝ.ΕΛΛ. είναι «μια αναγκαστική και όχι στρατηγική συνεργασία» και δέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που δεν πρέπει να συνεχιστούν.

• Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παροχή ενός μεγάλου κοινωνικού μερίσματος σε εκατομμύρια πολίτες. Σας ικανοποίησαν οι ανακοινώσεις; Η αντιπολίτευση, πάντως, φαίνεται ξανά διστακτική για την υπερψήφισή του…

Είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θέτει ήσσονος σημασίας ζητήματα, τα οποία ξεφουσκώνουν μετά τις πρώτες εντυπώσεις. Μια αντιπολίτευση που όταν πιάνεται στο δόκανο (των Paradise Papers για παράδειγμα) καταφεύγει στον αποπροσανατολισμό, στην καταστροφολογία και στα περίφημα fake news.

Πέρυσι αρνήθηκε να ψηφίσει το βοήθημα προς τους συνταξιούχους, συντονισμένη με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών· φέτος, φαίνεται ότι θα υπερψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση επειδή… πέτυχε να το δώσει. Πρόκειται για τραγέλαφο.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι απαραίτητο να δοθεί στους πολίτες που υποφέρουν. Ορθά το κατευθύνει εκεί η κυβέρνηση. Και φέτος είμαστε πιο προετοιμασμένοι.

• Έχετε ασκήσει κριτική για τη σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Αν κάποιος, όμως, εξετάσει τα νομοθετήματα που περνά η κυβέρνηση στο πεδίο των δικαιωμάτων, καταγράφεται μια ατζέντα προοδευτική ή αριστερή. Μήπως τελικά ο Πάνος Καμμένος δεν προξενεί τόση ζημιά;

Η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ., που αναγνωρίζω ότι προκαλεί δυσχέρειες και ερωτήματα, είναι μια αναγκαστική και όχι στρατηγική συνεργασία. Η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη που πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού.

Δεν είναι ώρα γενικότερου απολογισμού. Μετά τις εκλογές, η πολιτική ζωή του τόπου θα επανέλθει στην ιδεολογική-προγραμματική αντιπαράθεση με βάση τη διάκριση του προοδευτικού πόλου, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνον του συντηρητισμού, με κορμό τη Ν.Δ.

Πιστεύω ότι ο λαός θα δώσει την πρωτοβουλία στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνη τη δύναμη που θα του επιτρέψει να διαμορφώσει πολιτικές συνεργασίες σε αριστερή-προοδευτική κατεύθυνση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:02