search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:51
MENU CLOSE

Η μόδα επαναστατεί κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της εργασιακής εκμετάλλευσης

18.11.2017 11:50
Η μόδα επαναστατεί κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της εργασιακής εκμετάλλευσης - Media

 

Μια μεγάλη γιορτή για τη βιώσιμη μόδα ετοιμάζεται στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης στις 19 και 20 Νοεμβρίου. «Πρόκειται για το ‘Global Fashion Disruptors’, ένα πάρτι με πολλές παράλληλες δράσεις προκειμένου να εκπαιδεύσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου» όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συντονίστρια στην Ελλάδα του Fashion Revolution και διοργανώτρια της εκδήλωσης, Φιόρη Ζαφειροπούλου. «Τα δυο βασικά προβλήματα που προκαλεί η μόδα είναι η τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η εμπορία και η εκμετάλλευση ανθρώπων με 21 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε καταναγκαστική εργασία, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στον χώρο της μόδας. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι αυτά τα δυο σοβαρά θέματα συνδέονται με την λαμπερή πλευρά της μόδας. Για αυτό και σε αυτό το πάρτι καλούμε όλους τους Αθηναίους όχι μόνο όσους έχουν σχέση με τη μόδα».

Στην γιορτή πρόκειται να παραβρεθεί και η Orsola de Castro, Ιδρύτρια και Creative Director του παγκόσμιου κινήματος Fashion Revolution, «το οποίο είναι ενεργό σε 95 κράτη και μιλά για διαφάνεια στη βιομηχανία της μόδας. Δηλαδή, να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε παραγωγό ή καταναλωτή να γνωρίζει όλα τα κανάλια από τα οποία πέρασε αυτό που παράγει ή αγοράζει και να διαπιστώνει αν έχει υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή, εκμετάλλευση ή εμπορία ανθρώπων, παιδική εργασία» εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Ζαφειροπούλου. «Το βασικό μήνυμα του συγκεκριμένου κινήματος είναι το ‘ποιος φτιάχνει τα ρούχα μου’. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό διότι ο καθένας μας μπορεί να επισκεφθεί το www.fashionrevolution.org

και να κλικάρει στο σημείο όπου δείχνει ποιες εταιρείες απαντάνε ή όχι, σχετικά με το ποιος κατασκεύασε το ρούχο δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες. Στην Ελλάδα, το Fashion Revolution ξεκίνησε το 2013 και το ευχάριστο είναι ότι όσο περνά ο καιρός αυξάνονται τα μέλη μας όπως πολλοί γνωστοί αλλά και νέοι Έλληνες σχεδιαστές, κλωστοϋφαντουργοί, διάφοροι παραγωγοί πρώτων υλών από πολλές περιοχές της Ελλάδας». 

 Ανταλλακτικό παζάρι, εργαστήρια, παιχνίδια
 

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, μυημένους και «πρωτάρηδες», ευαισθητοποιημένους και μη, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν οι κάτοικοι της Αθήνας. Ειδικότερα, η πρώτη μέρα περιλαμβάνει πάνελ ομιλιών, τεχνικά εργαστήρια για σχεδιαστές, σημείο πώλησης ρούχων από σχεδιαστές βιώσιμης μόδας, ενώ έχει δημιουργηθεί και μια γωνιά με παιχνίδια για τους μικρούς ηθικούς καταναλωτές του αύριο, ανταλλακτικό παζάρι για ρούχα γυναικεία, ανδρικά, παιδικά, ενώ θα υπάρχει σημείο ανακύκλωσης υφασμάτων. «Παράλληλα, θα υπάρχουν ενημερωτικές ημερίδες για την εμπορία ανθρώπων από εξειδικευμένες με το θέμα μη κυβερνητικές οργανώσεις, έκθεση ανακυκλώσιμων κοστουμιών, αλλά και έκθεση με έργα εμπνευσμένα από τα μηνύματα του κινήματος ‘Επανάσταση της Μόδας’ από πρόσφυγες και Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ θα έχουμε και πρεμιέρα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών με αντικείμενο τη βιώσιμη μόδα. Και να μην ξεχάσουμε ότι το πάρτι μας θα πλαισιώσουν Street Dance Performers, θα υπάρχει έθνικ φαγητό και φυσικά πολλή μουσική. Η δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει τεχνικά εργαστήρια και εκπαίδευση γύρω από ζητήματα βιώσιμης μόδας, αποκλειστικά για σχεδιαστές και επαγγελματίες και θα γίνει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας».

Την εκδήλωση οργανώνουν το κίνημα Fashion Revolution Greece και τo SoFE, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:50