search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:35
MENU CLOSE

Μορώνης (EΣΡ): Πρόθεση μας να προχωρήσουμε και σε προκήρυξη για τις θεματικές άδειες

19.11.2017 09:09
Αναβάλλεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κανάλια και τις απολύσεις - Media

 

Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε προκήρυξη και για τις θεματικές άδειες, προτίθεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Ροδόλφος Μορώνης.

Ο κ. Μορώνης, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ενόψει της δημοσίευσης της προκήρυξης των επτά τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου, η οποία αναμένεται να γίνει αύριο Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει έλεγχο των υποψηφίων και κατάρτιση του καταλόγου των τελικώς συμμετεχόντων στη διαδικασία, η οποία θα λάβει χώρα στα γραφεία του ΕΣΡ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ χαρακτηρίζει σωστή την απόφαση για τη μείωση του φόρου τηλεοπτικής διαφήμισης στο 5% με το σκεπτικό ότι πάρθηκαν υπ’ όψιν όλες οι παράμετροι επί του θέματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του αντιπροέδρου του ΕΣΡ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κύριε Μορώνη, περιγράψτε μας τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά την προκήρυξη των επτά τηλεοπτικών αδειών.

– Η διαδικασία περιγράφεται από το ισχύοντα νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα γίνει έλεγχος των υποψηφίων και θα καταρτισθεί και ανακοινωθεί ο κατάλογος των τελικώς μετεχόντων στη δημοπρασία. Θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής και εξέτασης τυχόν ενστάσεων και θα οριστεί η ημέρα και ο τόπος της δημοπρασίας.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις θεματικές άδειες και τις άδειες για τα Περιφερειακά κανάλια;

– Πρόθεση του Συμβουλίου είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν και σε προκήρυξη για τις θεματικές άδειες. Σχετικώς με τις περιφερειακές άδειες, πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται μια προεργασία, που μπορεί να περιλαμβάνει και νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν είμαι σε θέση να καθορίσω το χρόνο που θα απαιτηθεί. Καταλαβαίνετε ότι οι περιφέρειες έχουν ιδιαιτερότητες, που δεν μπορεί να μη ληφθούν υπ’ όψιν. Δεν θα απέκλεια να χρειαστεί οι περιφερειακές άδειες να δοθούν «τμηματικά». Εννοώ να δοθούν πρώτα άδειες στις μεγάλες περιφέρειες (σχηματικά, ας πούμε Αττικής και Θες/νίκης) κι ύστερα στις «μικρότερες» περιφέρειες. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζονται σχετίζεται με το γεγονός ότι οι διοικητικές περιφέρειες δεν ταυτίζονται με τις περιφέρειες όπως θα τις καθόριζε η γεωμορφολογία της πατρίδας μας.

Πώς κρίνετε την απόφαση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ που αφορά τη μείωση του φόρου για την τηλεοπτική διαφημιστική δαπάνη στο 5% από 20% που είναι μέχρι σήμερα;

– Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι να κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή της Βουλής. Αυστηρώς προσωπικά θα έλεγα ότι για να φτάσει στην απόφαση αυτή το υπουργείο προφανώς έλαβε υπ’ όψιν του όλες τις παραμέτρους του θέματος που δεν σχετίζεται μόνο με τη διασφάλιση της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Νομίζω ότι είναι μια σωστή απόφαση.

Το ΕΣΡ βρίσκεται σε διαβούλευση όσον αφορά τη σήμανση προγραμμάτων και γενικότερα το ζήτημα της ποιοτικής στάθμης εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών; Είναι ένα θέμα που θα σας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον; Θα δούμε κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς;

– Η σήμανση των προγραμμάτων σχετίζεται με την προστασία, κυρίως, των ανηλίκων τηλεθεατών ενώ το ζήτημα της ποιοτικής στάθμης των εκπεμπόμενων προγραμμάτων αφορά το σύνολο των τηλεθεατών. Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 15, παρ. 2 είναι σαφές. Απαιτεί από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ «εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας». Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα διαβούλευσης. Το ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τις υποχρεώσεις που περιγράφονται στο Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Το τι μέτρα παίρνει η πολιτεία για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών και των ανηλίκων μπορεί να αποτελέσει θέμα διαβούλευσης. Ο έλεγχος της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, από την άλλη πλευρά, αποτελεί υποχρέωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δια του οποίου ασκείται ο «άμεσος έλεγχος του κράτους».

Σχετικά με τη σήμανση, λοιπόν, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης. Βάσει και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας απαιτείται ουσιαστικά και σύμπραξη του ΕΣΡ. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο θα προτείνει στην κυβέρνηση καινούργια σήμανση για τα τηλεοπτικά προγράμματα. Φυσικά, η κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί ή όχι την πρόταση ή/και να την υποβάλλει σε διαβούλευση. Σημειώνω απλώς ότι η αναθεώρηση της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων έχει καθυστερήσει πάνω από 15 χρόνια!

Σχετικά με την ποιότητα των προγραμμάτων. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων στάλθηκε από την πλευρά του Συμβουλίου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς σχετική επιστολή. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η εξέταση των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί στο ΕΣΡ και σχετίζονται με θέματα ποιότητας των προγραμμάτων. Οι υπηρεσίες του Συμβουλίου, παράλληλα, παρακολουθούν, καταγράφουν και εκτιμούν τα εκπεμπόμενα προγράμματα. Θα ακολουθήσει η εκτίμηση της ολομέλειας του ΕΣΡ για το αν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών σέβονται και τηρούν τις απαιτήσεις του Συντάγματος.

Όσον αφορά το ραδιόφωνο. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να νομοθετήσει σχετικά με το ψηφιακό ραδιόφωνο. Είναι εφικτό να πούμε ότι μετά τις τηλεοπτικές άδειες θα ακολουθήσουν άδειες στο ραδιόφωνο;

– Πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και του Συμβουλίου είναι επιτέλους τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να λειτουργούν σύννομα. Να εκλείψει αυτό που ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Α. Κουτρομάνος χαρακτήρισε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «προπατορικό αμάρτημα» ανομίας. Χρειάζεται πολλά να γίνουν. Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ραδιόφωνο γνωρίζω μόνο ό,τι έχει δημοσιευτεί. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα περί ψηφιακού ραδιοφώνου μόνο με βάση το τι έχω διαβάσει στον Τύπο ή στο διαδίκτυο σχετικώς με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η Αρχή έχει ξεκινήσει διαβούλευση σχετικά με το RDS (Σύστημα Ταυτοποίησης Ραδιοφωνικών Σταθμών). Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και πώς οφείλουν να συμμορφωθούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με τις οδηγίες του ΕΣΡ;

– Είναι σαφές το τι θα πρέπει να κάνουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί από το κείμενο που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Οι λόγοι για τους οποίους το Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητο να υιοθετηθεί ένα σύστημα ταυτοποίησης των ρ/σ είναι γιατί ο νόμος απαιτεί να είναι γνωστή η ταυτότητα όσων εκπέμπουν στα ερτζιανά ή έχουν την ευθύνη ενός μέσου (όπως ισχύει και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τις εφημερίδες), αλλά και γιατί το σύστημα αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη, ακριβέστερη και ταχύτερη παρακολούθηση του φάσματος από την πλευρά της ΕΕΤΤ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:35