search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:07
MENU CLOSE

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα (Live)

20.11.2017 13:53
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για τα κονδύλια στα ΜΜΕ - Media
 
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, στο οποίο εντάχθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς.
 

Μητσοτάκης: «Δεν είσαστε μόνο ανίκανοι, είσαστε και ανάλγητοι»

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τραγωδία της Δυτικής Αττικής, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Εξέφρασε τα συγχαρητήρια στους άνδρες της ΕΜΑΚ και στους εκατοντάδες εθελοντές.

«Έχουν γίνει εγκλήματα, μπαζωμένα ρέματα, αυθόρμητη δόμηση πλήρης έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά και για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας. «Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και κατέθεσε έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης. «Γιατί δεν έγιναν τα έργα στο όρος Πατέρας για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Τι δεν έκανε η Πολιτική Προστασία και φθάσαμε να θρηνήσουμε 20 νεκρούς, γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι, γιατί δεν έκλεισαν κάποιοι δρόμοι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.
 
Παρά τους 20 νεκρούς δεν υπάρχει καμία παραίτηση, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και μιλώντας για τη Ρένα Δούρου θύμισε τις δηλώσεις της ότι «θα πάω σπίτι μου αν δεν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα», ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη ότι θα δινόταν προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα.
 
Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε: «Δεν είσαστε μόνο ανίκανοι, είσαστε και ανάλγητοι. Ο πρωθυπουργός έφυγε για την Σουηδία και ο αρμόδιος υπουργός δεν γύρισε από την Αμερική. Τι πρωθυπουργός είναι αυτός που απουσιάζει από την φυσική καταστροφή. Απών ήταν ο πρωθυπουργός και στις πυρκαγιές, απών και από τους σεισμούς στην Λέσβο απών και από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ο κ. πρωθυπουργός πέρασε για δέκα λεπτά δίχως να δει τους κατοίκους και έφυγε για τη Σουηδία. Αντίθετα εμείς συγκροτήσαμε αμέσως επιτροπή από ειδικούς, επικοινωνήσαμε με τους κατοίκους, διερευνήσαμε την δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας».
 
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην “ανομία”, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία ακυβέρνητη πολιτεία», και έκανε αναφορά στα επεισόδια στα Εξάρχεια και στη δικηγόρο που τραυματίστηκε.Αναφέρθηκε ακόμη στην επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στην είσοδο του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο υπουργός Αμύνης λέγοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή δεν θα είναι εύκολη.
 
Νωρίτερα, τα κόμματα ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρει εγκαίρως την τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να τη μελετήσουν και να τη συζητήσουν. Όπως εξήγησε η παριστάμενη υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα σε λίγες ώρες και πάντως μέσα στο μεσημέρι.
 
Στο στόχαστρο η κυβέρνηση για την καταστροφή στη Μάνδρα
Η μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σφυροκοπούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για εγκληματική ολιγωρία και την κυβερνητική πλειοψηφία να μιλάει για ένα διαχρονικό έγκλημα με την προτροπή του παλαιού κομματικού συστήματος.
 
«Φταίει η Περιφέρεια λένε και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομίας; Για το μπάζωμα των χειμάρρων και την αποψίλωση των δασών με την κάλυψη -όχι με το αζημίωτο- και την προτροπή παλιού πολιτικού συστήματος;» σχολίασε, στην αρχή της ομιλίας του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.
 
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ψηφίζει, αν και πέρυσι τέτοιες ημέρες, «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ τους, είχαν βγει στα κάγκελα, και όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας, αφού παρακαλούσαν την τρόικα να επέμβει». «Βάστα Γερούν φώναζαν και εκλιπαρούσαν. Εισέπραξαν τη χλεύη και την αγανάκτηση του κόσμου και αναγκάστηκαν να δείξουν ότι πιστεύουν έστω και εκ των υστέρων ότι συμφωνούν» πρόσθεσε. 
 
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα μοιράζονται 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3.500.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Δεν είναι απλώς ένα βοήθημα προς αυτούς. Απορρέει από την ιδεολογία μας, από την ψυχή της Αριστεράς, που και εντός μνημονίου, δείχνει και συνεχίζει και θα συνεχίσει την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες» τόνισε.
 
«Eίναι ηθική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που εγείρονται για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» επισήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. «Είχαν προβλεφθεί, ναι ή όχι, ακραία καιρικά φαινόμενα; Και τι έκανε και ποια μέτρα πήρε η Πολιτική Προστασία; Μετά τις φωτιές του όρους Πατέρα, η Περιφέρεια πήρε μέτρα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε; Τα ρέματα ποιανού είναι αρμοδιότητα; Καθαρίστηκαν φέτος; Ποιες ενέργειες έκανε η Περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση;» διερωτήθηκε.
 
Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως είναι προϊόν υπερφορολόγησης και ολέθριων εισφορών, αλλά η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα. Η ΝΔ ψήφισε “παρών” διότι είπε ότι πρέπει να δοθεί με στοχευμένο και δίκαιο τρόπο, με εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί αποδείχθηκε ότι το πήραν βουλευτές το μέρισμα και άτομα με εισοδηματική επιφάνεια», είπε ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε «ταπεινωτική την επιστολή του υπουργού Οικονομικών που ζητούσε συγνώμη από τους θεσμούς και έλεγε πως δεν θα το ξανακάνει».
 
«Βεβαίως και το ένα ευρώ να πάει στους αδύναμους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΝΔ. Διαφοροποιούμαστε, όμως, στο σκοτεινό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την πολιτική επιδομάτων, με σκοπό να εξαρτήσει πελατειακά έναν κόσμο καθημαγμένο» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.
 
«Πυρ ομαδόν» και από τα άλλα κόμματα
Αοριστολογίες και σκόπιμες ασάφειες ως προς τους δικαιούχους και το ύψος των χρημάτων που θα λάβουν καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Παρά τις ενστάσεις πάντως και την κριτική τους, ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν τη ρύθμιση.
 
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακές τακτικές, τονίζοντας ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με σκόπιμες ασάφειες για το πώς, πόσους και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα.
 
Ο κ. Κουτσούκος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, παρά τις ενστάσεις που έχει, θα υπερψηφίσει την ρύθμιση με το κοινωνικό μέρισμα, που όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι το ένα δέκατο από τη μείωση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων που πήρε η κυβέρνηση από τους Έλληνες πολίτες». «Τα 18 δισ. ευρώ των πλεονασμάτων που λέτε ότι είχατε τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βγήκαν από τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου. Δεκαεφτά φόροι και 27 περικοπές. Αυτό είναι το κατόρθωμα σας. Δεν κάνετε λοιπόν ταξική πολιτική, αλλά επιβάλλεται ένα σύστημα εισφορών, και πανηγυρίζετε για δήθεν ανάπτυξη ενώ πέφτουν τα εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.
 
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αόριστη, ατελέσφορη και προβληματική ενώ σημείωσε ότι όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλαγε για ματωμένο κοινωνικό μέρισμα που έδινε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
 
Τέλος ο κ. Κουτσούκος αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ενώ έκανε λόγο για «πρεμούρα της κυβέρνησης να την προστατέψει».
 
«Στην ουσία η κυβέρνηση δίνει ένα χαρτζιλίκι από αυτά που έκλεψε από τον ελληνικό λαό», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά ανάλγητη κυβέρνηση». Όπως είπε, σκόπιμα αφήνει αδιευκρίνιστο για το ποίοι και πόσοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.
 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για «αγριότητα μιας διαχρονικής ταξικής πολιτικής» που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την αύξηση του κέρδους του κεφαλαίου και την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
 
Αναφερόμενος στη τραγωδία της Μάνδρας τόνισε ότι αποκάλυψε την τραγική έλλειψη των υποδομών και την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωποι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ έκανε λόγο και για εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.
 
Ο κ. Κατσώτης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης και πως κόπιμα δεν αποσαφηνίζει στο νομοσχέδιο ούτε τον αριθμό των δικαιούχων ούτε το ύψος του μερίσματος που θα πάρουν.
Μίλησε ακόμα για θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια σε ότι αφορά την επιδότηση για τη ΔΕΗ ενώ υποστήριξε ότι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες ανατρέπεται μόνο μέσα από αγώνες της εργατικής τάξης.
 
Για επιβεβλημένη οικονομική ενίσχυση σε κοινωνικές ομάδες και πολίτες που έχουν πληγεί από τη κρίση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αίολα. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη. Το κλίμα στην οικονομία μετά την 3η αξιολόγηση είναι θετικό. Προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υποστήριξε.
 
Επίσης αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτηματικά που υπάρχουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι, είναι διαχρονικές οι ευθύνες για τη κακή διαχείριση του περιβάλλοντος.
 
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης η οποία όπως είπε παίρνει άριστα στη προπαγάνδα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και αόριστο.
 
«Το μαύρο του παρουσιάζεται άσπρο. Στους επόμενους 12 μήνες θα τους πάρετε αυτά που τους δώσατε. Δημιουργείτε οικονομικά ανάπηρους πολίτες για να εξαρτώνται από την πολιτική σας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
 
«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες όχι γιατί είναι σωστά μελετημένο αλλά γιατί είναι «κάτι», σε μια εποχή που οι πολίτες δοκιμάζονται», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Η πολιτική αυτή δεν είναι ταξική αλλά τοξική», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το υπερπλεόνασμα για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:04