search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:33
MENU CLOSE

Τζέιν Έιρ

10.11.2011 00:14
Τζέιν Έιρ - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Σαρλότ Μπροντέ μεταφέρεται με ιδιαίτερη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Άψογη αναπαράσταση της εποχής, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα από εικαστική άποψη προσέγγιση. Οι ερμηνείες στηρίζουν δυνατά την ταινία, που, φυσικά, δεν μπορεί να αποφύγει και κάποια αφηγηματικά κλισέ.

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Σαρλότ Μπροντέ μεταφέρεται με ιδιαίτερη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Άψογη αναπαράσταση της εποχής, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και ενδιαφέρουσα από εικαστική άποψη προσέγγιση. Οι ερμηνείες στηρίζουν δυνατά την ταινία, που, φυσικά, δεν μπορεί να αποφύγει και κάποια αφηγηματικά κλισέ.

Σκηνοθεσία: Κάρι Φουκουνάγκα.

Πρωταγωνιστούν: Μία Βασικόφσκα, Μάικλ Φασμπέντερ, Σάλι Χόκινς, Τζούντι Ντεντς.

Η «Τζέιν Έιρ», ένα από τα καλύτερα και διασημότερα ρομαντικά μυθιστορήματα όλων των εποχών, μεταφέρεται για άλλη μια φορά στη μεγάλη οθόνη. Το αριστούργημα της Σαρλότ Μπροντέ έχει διασκευαστεί τουλάχιστον δέκα φορές για τον κινηματογράφο, αλλά η εκδοχή που αξίζει ιδιαίτερη αναφορά είναι εκείνη με τον Όρσον Γουέλς, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του. Πάντως και η συγκεκριμένη διασκευή αξίζει την προσοχή μας, καθώς έχει γίνει προσεκτική δουλειά για να μην προδοθεί το «πνεύμα» του βιβλίου. Λίγα για το στόρι: Η μικρή Τζέιν, μετά τον θάνατο των γονιών της, μπαίνει υπό την προστασία της άκαρδης θείας της, η οποία σύντομα θα την παραδώσει σε ένα από τα αυταρχικότερα οικοτροφεία της Αγγλίας. Εκεί η ατίθαση Τζέιν θα βρει το κουράγιο να ισχυροποιήσει τη θέληση και τον χαρακτήρα της και όταν «αποφυλακίζεται» θα βρει καταφύγιο στο αρχοντικό του μυστηριώδους και γοητευτικού κυρίου Ρότσεστερ, ο οποίος δεν θα αργήσει να πέσει θύμα της γοητείας αλλά και της πνευματικότητας που διαθέτει η Τζέιν. Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα για την κατατρεγμένη και βασανισμένη νέα γυναίκα, η οποία θα σοκαριστεί όταν ο ίδιος ο οικοδεσπότης θα της κάνει πρόταση γάμου. Η Τζέιν δέχεται, αλλά ένα αποτρόπαιο μυστικό που κρύβει ο Ρότσεστερ θα τινάξει τα πάντα στον αέρα. Πάνω σε αυτόν τον σεναριακό ιστό ο Φουκουνάγκα πλάθει μια βαθιά ρομαντική και συγκινητική ταινία, βασισμένη εξ ολοκλήρου στην «κεντημένη» σε όλες τις λεπτομέρειες ερμηνεία της Βασικόφσκα. Το πνεύμα του ρομαντισμού παραδίδεται ακέραιο στους θεατές, που θα έχουν την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν τον απάνθρωπο συντηρητισμό αλλά και την τρομοκρατική επίδραση της θρησκείας στις ψυχές των ανθρώπων. Παράλληλα, πολλοί ίσως και να νοσταλγήσουν το απόλυτο ιδεαλιστικό πνεύμα που συμβάδιζε με τα σκληρά ήθη της βικτωριανής εποχής, αλλά και με τον αδιέξοδο και τραγικό έρωτα των δυο βασικών ηρώων. Έξοχη και με υπέροχη φωτογραφία αναπαράσταση της εποχής, πετυχημένο και πολύ ρεαλιστικό το σκιτσάρισμα των χαρακτήρων, αλλά οφείλουμε να γράψουμε και για την «παρέλαση» όλων των κλισέ του είδους. Γεγονός που δεν είναι καθόλου αποτρεπτικό για την παρακολούθηση της ταινίας, που τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:31