search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:17
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε

20.11.2017 18:47
Τσίπρας: Πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε - Media
 
Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κριτική του προέδρου της ΝΔ, τόσο για τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική, όσο και για το κοινωνικό μέρισμα.
 
Συγκεκριμένα, απαντώντας στην κριτική του κ. Μητσοτάκη για την αντίδραση της κυβέρνησης στις καταστροφικές πλημμύρες, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού ήσασταν;» τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για παθογένειες δεκαετιών. «Πού ήταν η αντιπολίτευση τα χρόνια που χτιζόταν η Αττική, όταν οι δήμαρχοι έκανα τα ρουσφέτια;», συνέχισε, ενώ τόνισε ότι υλοποιούνται περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2013.
 
«Επιρρίπτετε την ευθύνη στην περιφερειάρχη. Το 2014 η Περιφέρεια είχε ενταγμένα έργα 100 εκατ., σήμερα 485 εκατ. ευρώ», συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επενδύει σε έναν αντιπολιτευτικό λόγο πάνω στην καταστροφή, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει ότι αυτή η στάση θα εκτιμηθεί θετικά από την κοινωνία. «Έχουμε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και τώρα της πλημμύρας», σχολίασε.
 
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε φυσική καταστροφή, ατύχημα, σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης ζητά την παραίτηση υπουργού. Δεν έχει αφήσει κανέναν που δεν έχει ζητήσει την παραίτησή του. Ο κ. Τόσκας πρέπει να είναι ο αγαπημένος του, την έχει ζητήσει πάνω από 5 φορές. Έχει ζητήσει του Παππά, Γαβρόγλου, Καμμένου, Σκουρλέτη, Κουρουμπλή. Ζήτησε της περιφερειάρχη. Αυτή η τακτική, να καταπιάνεστε διαρκώς από θεομηνίες και ατυχήματα, να επενδύετε πάνω στην καταστροφή, είναι κάτι που η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα το εκτιμήσει τελικά».
 
Ακόμα και εντός της εβδομάδας τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ανακοινώσαμε τώρα τα μέτρα ανακούφισης για κατοικίες και επιχειρήσεις, προχωρήσαμε σε έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ για νοικοκυριά και 8.000 για επιχειρήσεις. Με άμεση καταβολή χρημάτων, πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. 
 
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώθηκαν μέτρα για αύξηση μέτρων ασφαλείας στην περιοχή και τη διευκόλυνση πολιτών που απώλεσαν ταυτότητες και έγγραφα. Επίσης, αυξήθηκε η παρουσία της ΕΛΑΣ στην περιοχή, και ξεκίνησε τη λειτουργία του το αρμόδιο γραφείο για έκδοση ταυτοτήτων για αποζημιώσεις. Υπάρχουν και μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας, που αποφάσισε 6μηνη αναβολή ασφαλιστικών εισφορών. 
 
Από το ΥΠΟΙΚ ανακοινώθηκαν παράταση δηλώσεων, πληρωμών φόρων κλπ. Πλέον από σήμερα θα λειτουργεί και ιατρείο στην περιοχή. Ανακοινώθηκαν όλα τα μέτρα που θα καλύψουν όλες τις περιοχές και πέρα από αυτά τα μέτρα να σχεδιάσουμε έργα για να ενισχύσουμε την αντιπλημμυρική προστασία».
 
Το κοινωνικό μέρισμα «δεν θα το έλεγα ψίχουλα ή φιλοδώρημα»
Όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα αλλάζει σελίδα, προσθέτοντας ότι «το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει, για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους», αλλά και τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%.
 
«Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη έξοδος στις αγορές», συνέχισε, ενώ επιτιθέμενος στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Θέλετε να ξεχάσει ο λαός ότι πήρατε μέτρα με 30 δισ. φόρους, εσείς που ξιφουλκείτε εναντίον της υπερβολικής φορολόγησης;». «Γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση ή μείωση της ανεργίας;», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Εμείς πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε».
 
Όπως είπε, «η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για υπερφορολόγηση, όμως όργιο υπερφορολόγησης βίωσαν οι πολίτες επί των ημερών Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε μια πενταετία, λήφθηκαν μέτρα ύψους 65 δισ.: 30 δισ. περικοπές δαπανών και 35 δισ. φόροι, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κ.α.», ενώ έκανε λόγο για ψέματα της αντιπολίτευσης, στην οποία καταλόγισε πως «καταντάει γραφική». «Μας κατηγορεί με προκλητικό τρόπο επειδή αποκτήσαμε τη δυνατότητα να αποδώσουμε στους πολίτες μέσα σε δύο χρόνια ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ.», το οποίο, όπως είπε, «δεν θα το έλεγα ψίχουλα ή φιλοδώρημα».
 
Κάλεσε, δε, τη Βουλή να επικυρώσει «μια πράξη βαθιάς κοινωνικής δικαιοσύνης: Τη διανομή της υπεραπόδοσης των δημοσίων οικονομικών, προς τους πολίτες», περιγράφοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το «κοινωνικό μέρισμα».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:16