search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:42
MENU CLOSE

Επίθεση Τσίπρα σε Κυριάκο για Δυτική Αττική και «υπερφορολόγηση» – «Θα κάνετε πογκρόμ σε δημόσιο, μισθούς και συντάξεις για να μειώσετε τους φόρους»

20.11.2017 19:30
Επίθεση Τσίπρα σε Κυριάκο για Δυτική Αττική και «υπερφορολόγηση» - «Θα κάνετε πογκρόμ σε δημόσιο, μισθούς και συντάξεις για να μειώσετε τους φόρους» - Media
 
Στις πλημμύρες στην Δυτική Αττική και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος συνεπεία της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια του σχετικού νομοσχεδίου.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Δυτικής Αττικής ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα έκτακτα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που ανακοίνωσε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Αμέσως μετά έστρεψε τα βέλη προς τη ΝΔ και την κατηγόρησε για την αντιπολιτευτική της τακτική, ότι δηλαδή επιχείρησε να «εξαγάγει πολιτική υπεραξία» από την καταστροφή, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μια δήλωνε ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα και 24 ώρες μετά ξέχασε τη λέξη «διαχρονικά» και βρήκε αφορμή να επιτεθεί στην κυβέρνηση και την περιφερειάρχη.
 
Ο πρωθυπουργός αφενός απέδωσε αυτή την τακτική σε ακραίες φωνές εντός της ΝΔ, φωτογραφίζοντας τον αντιπρόεδρο Άδωνη Γεωργιάδη και σε ορισμένα ΜΜΕ, αφετέρου εγκάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν για το γεγονός ότι ενώ κυβερνούν από τα ’74 – όταν επί δεκαετίες μπαζώνονταν τα φυσικά ρέματα στην Αττική – και τώρα εμφανίζονται ως «τιμητές».
 
«Που ήσασταν τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εγκαταστάσεις, ακόμη και δημοτικές φύτρωναν πάνω στις κοίτες και τα φυσικά ρέματα με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, με μόνη έγνοια τη διατήρηση της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Εκτός αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά συνέβησαν τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Καλό θα ήταν τουλάχιστον κάποιοι να σταματήσουν να προκαλούν και να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι σε ανθρώπους που χάθηκαν και πλήρωσαν τα σπασμένα και τις παθογένειες δεκαετιών».
 
Οι γαλάζιοι δήμαρχοι που λένε … «ευχαριστώ»
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέβασε τη χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο 1 δις, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνεχώς το μείωναν.
 
Άφησε μάλιστα την αιχμή ότι οι γαλάζιοι αιρετοί στην Τ.Α. αναγνωρίζουν τη συνεισφορά της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα: «έχουμε εγκρίνει όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας» είπε, χωρίς αυτή η κυβέρνηση να ξεχωρίζει φιλικά προσκείμενους ή μη δημάρχους. Η πλειοψηφία των δημάρχων που μετέχουν στα περιφερειακά συνέδρια, συνέχισε, προέρχονται από το κόμμα της αντιπολίτευσης και  «όχι μόνο αψηφούν τη ντιρεκτίβα να μην παρίστανται», αλλά και λένε ευχαριστώ εκεί που πρέπει.
 
Επίσης, προβαίνοντας σε μια σύγκριση στοιχείων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από το 2007 έως το 2013, μέσα σε  μια επταετία δηλαδή, για αντιπλημμυρικά χορηγήθηκαν 162 εκατ. Ευρώ, όταν την τελευταία διετία υλοποιούνται αντιπλημμυρικά ύψους 172 εκ. ευρώ.
 
Επίσης, κάλυψε (κάπως χλιαρά) την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου λέγοντας πως τον Σεπτέμβριο του 2014, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ήταν ενταγμένα 95 έργα ύψους 100 εκατ ευρω. Σήμερα έχουμε 152 έργα , 485 εκατ ευρώ.
 
Τέλος εξήγγειλε εθνικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σε βάθος πενταετίας από εθνικούς πόρους και την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.
 
«Πράξη δικαιοσύνης το μέρισμα»
Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του στο ζήτημα της υπεραπόδοσης της οικονομίας που επιτρέπει όπως ανέφερε για δεύτερη χρονιά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος .
 
Αφού παρουσίασε στοιχεία για την ανάκαμψη της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «διευρύνονται οι δυνατότητές μας να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξη να αποκατασταθούν σταδιακά οι αδικίες» που σημειώθηκαν στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Ανέφερε πως πέρυσι και φέτος αθροιστικά το μέρισμα προς πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη ανέρχεται σε 2 δις «δε θα το ‘λεγε κανείς ψίχουλα ή φιλοδώρημα» παρατήρησε. Αντιθέτως, χαρακτήρισε «πράξη δικαιοσύνης» τη διανομή του, που αποδεικνύει είπε, την «κοινωνική μεροληψία» που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των πολλών και αδυνάμων.
 
Στηλίτευσε δε την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ για το μέρισμα, η οποία σε αντίθεση με πέρυσι, περιλαμβάνει μεν την ψήφιση αλλά βασίζεται στην αποδόμηση της υπεραπόδοσης της οικονομίας: «Ψηφίζετε μεν», είπε ο πρωθυπουργός , αλλά «μας λέτε ότι η υπεραπόδοση δεν οφείλεται στη θετική απόδοση της οικονομίας αλλά  είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής». «Έχετε κάνει σημαία την απέχθειά σας τη φοροεπιδρομή» όταν από το 2010 έως το 2015 από 65 δις μέτρα, τα 30 δις ήταν φόροι. Και «έχετε το θράσος ορισμένοι να δικαιολογείτε αυτούς που βγάλαν τα χρήματά τους σε οφσόρ στο εξωτερικό».
 
Τσίπρας σε Κυριάκο: «Να μας πείτε πώς θα μειώστε τους φόρους»
Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει καθαρά, και στο λαό και προς τους εταίρους, αν αμφισβητεί τη συμφωνία και θέλει να την επαναδιαπραγματευτεί διαφορετικά να πει από πού θα μειώσει τους φόρους.
 
«Βγαίνετε να πείτε στους εταίρους ότι θέλετε να ανατρέψετε το πρόγραμμα; Εφόσον δε λέτε αυτό, πείτε μας που θα βρείτε τη δυνατότητα να μειώσετε φόρους». «Θα εξαπολύατε ένα τεράστιο προγκρόμ να μειώσετε δαπάνες στη δημόσια. Κάθε ευρώ φόρου που λέτε ότι θα μειώσετε θα ‘ναι μείωση στις συντάξεις, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων» κλπ, σημείωσε ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας τους τόνους.
 
Κλείνοντας επανέλαβε ότι η μεγάλη πλειοψηφία που υπέστη τη λεηλσασία αναγνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση πάλεψε και πως ό,τι περιθώριο έχει αναδιανείμει σε αυτούς. «Προχωράμε σε μια κίνηση δικαιοσύνης και αυτή την κίνηση κάποιους τους βολεύει να την αναγάγουν σε επικοινωνιακό τέχνασμα, αλλά το αν είναι τέχνασμα θα το κρίνουν οι πολίτες» είπε ο πρωθυπουργός.
 
Και κατάληξε: «Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτή η ενίσχυση, ίσως τόσο στοιχίζουν γι’ αυτούς τα χαρτόσημα για τις οφσόρ που διατηρούν στις νήσους των παραδείσων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:38